Sarpsborg 08 topper noe overraskende tabellen før den fjerde serierunden sparkes i gang mandag kveld. I motsatt ende av tabellen står Viking som det eneste laget uten poeng.
– De to første rundene var veldig forutsigbare. Det kom ingen store overraskelser da, men overraskelsene kom i runde tre, oppsummerer Kjetil Rekdal.
Eurosports fotballekspert trekker spesielt frem seirene til Sandefjord, Kristiansund og Stabæk, samtidig som Aalesund tok poeng i Drammen. Ser vi på de antatt største favorittene med utgangspunkt i hva Eurosport tippet før sesongen, trekker den tidligere Vålerenga-treneren frem fire lag som er litt bak skjema:
Eliteserien
Friskmelder nøkkelspillere før hovedkampen
16/06/2022 PÅ 18:08
– Vålerenga, Odd, Brann og Strømsgodset har tre poeng mindre enn forventet. De hadde en runde med svake resultater basert på potensial og forventning.
Men det er én ting Rekdal reagerer kraftig på når de tre første rundene av Eliteserien skal oppsummeres: Det svake forsvarsspillet.
– Det er et tema alle må ta på alvor. Det finnes et stort forbedringspotensial. Man blir straffet hardere desto bedre lag man møter. I Europa er de ekstremt kyniske og godt strukturerte i forsvar, sier mannen med en fortid i blant annet Hertha Berlin.

Enorm endring fra i fjor

Det svake forsvarsspillet har gjort at det så langt har vært svært målrike kamper. Hele 71 baller har funnet veien til nettet på tre runder. Det gir i gjennomsnitt 2,96 scoringer i hver kamp. Til sammenligning var det kun scoret 43 mål på det tilsvarende tidspunktet i fjor: Med andre ord scores det nå i snitt over ett mål mer i hver kamp enn hva som var tilfellet i fjor.
– Det har vært scoret mye mål, og det skyldes blant annet at det har vært mye rot i forsvarsarbeidet. Defensive dødballer har vært en av de store svakhetene til mange lag.
Har du husket å fikse ditt Eliteserien Fantasy-lag? Gjør endringer her!
Rekdal mener det svake forsvarsspillet kan smitte over på landslaget til tross for at de fleste av Lars Lagerbäcks utvalgte nå spiller i utlandet.
– Det går på kvaliteten til spillere med norsk pass. Kanskje det er snakk om utviklingen man har hatt fra yngre dager og hva man har fokus på. Det kreves en helhet. Det handler om å få laget til å fungere begge veier.
Den tidligere VIF-treneren viser blant annet til to skrekkeksempler på Ullevaal og et på Nadderud:
– Det er katastrofe å slippe en spiller så lett til. Man er ikke i duellen engang, sier fotballeksperten om den første situasjonen.
Se Rekdals eksempler (saken fortsetter under videoene):

Vålerengas Jonatan Tollås Nation stanger inn 1-1 mot Sandefjord

Storbæk og Kastrati utnytter ny Sandberg-tabbe

Stabæks Tonny Brochmann scorer mot Odd

Nå vil trenerne ha fått rundt en uke på å få orden i forsvarsrekkene før den fjerde serierunden sparkes i gang. Den tiden kan ifølge Rekdal være avgjørende:
– I sesongstarten er det mye rart som skjer. Ting setter seg sakte, men sikkert.
Om Ole Gunnar Solskjær og Ronny Deila har kontroll på sine forsvar, vil vise seg på MAX 2. påskedag fra 18.00. Du kan få med deg alt av Eliteserien på Eurosport Player.
Eliteserien
Fagermo åpner for spissbytte i Vålerenga i sommer
16/06/2022 PÅ 14:32
Eliteserien
Kribler i kroppene til LSK-duoen før derbyet: – Gleder meg som en liten unge
25/05/2022 PÅ 06:49