Rosenborg har gått sesongen som seriemestere fem ganger i løpet av de siste ti årene. De tre siste årene har de også hatt sesongens mestscorende spiller. Det er faktisk ikke helt vanlig i Eliteserien.
For å finne en klubb som både vant serien og hadde toppscorern på laget må vi tilbake til 2008-sesongen da Daniel Nannskog ble toppscorer med sine 22 mål og vant serien med Stabæk. (Se oversikt over de siste ti toppscorerne i Eliteserien nederst i saken!)
HER FINNER DU ELITESERIE-VODCASTEN MED REKDAL: PEDERSEN-RÅD, HÅLAND-SALG OG BRANN-ROS!
Eliteserien
Åpner opp om skaden: – Det har vært frustrerende
18/06/2022 KLOKKEN 20:39

Toppscorerne som stikker

Eurosports ekspertkommentator Kjetil Rekdal tror dette har noe å gjøre med at Eliteserien er en serie som utvikler spillere for utlandet.
– Det kan hende en toppscorer koster ganske mye. Og de som scorer mye mål i en periode blir ofte borte hele veien, kanskje med unntak av Rosenborg som holder litt lengre på dem. Da Søderlund scorte 20 forsvant han, da Gytkjær scorte 20 så forsvant han også. Bendtner scorte 19 mål i fjor og forsvinner nok til sommeren. Da må du ha inn en ny en som må spilles inn, så det blir nok noen skiftninger. Man har ikke en spiss som blir i klubben i ti år og scorer 20 mål per sesong, det er det ingen i dette landet som har, sier han i Eurosports egen vodcast om Eliteserien.
Artikkelen fortsetter under saken
Kommentatormakker Kenneth Fredheim tror også hvordan de ulike lagene bruker spissene forklarer hvorfor Eliteserielagene kan plukke poeng uten den mestscorende spilleren.
– Jeg tror seriemesteren må ha en spiss som leverer mellom ti og 20 mål. Det viser statistikken og selv om man ikke har toppscoreren i serien. Men noe som kanskje er like viktig er hva den spissen gjør for å skape rom for andre. Hvis Rosenborg skal opp i 60 mål, så må man ha 20 til 25 mål fra midtbanen og forsvaret faktisk.
– Når du ser på de beste lagene så har de gjerne en spiss som scorer mye, men de har også kanter som scorer kanskje syv mål hver i sesongen, de har indreløpere som scorer fem til seks mål. Legger man til noen dødballmål for forsvaret så er man der, legger Rekdal til.

Tror Rosenborg får toppscoreren i 2018

Etter fem spilte Eliteserierunder er det Marcus Pedersen som står med flest mål med sine syv mål. Han har gitt klare signaler om at han ønsker å prøve seg i utlandet.
Da tror Rekdal at Rosenborg nok en gang vil stikke av med toppscorertittelen nok en gang.
– Det er ikke noe fasit, men det er fordel å ha en spiss som scorer mål. Rosenborg har to spisser med potensialet til å score opp mot 20 mål. Både Søderlund og Bendtner kan fort ende opp mot det tallet hvis Rosenborg skaper mange sjanser og får løst opp litt i flokene med det de sliter med om dagen. Det gir en trygghet for laget å ha en spiller som er kapabel til å score i alle kampene du spiller om du klarer å skape sjanser for han. Men en spiss er veldig avhengig av resten av laget, klarer man ikke skape sjanser for han så blir det ikke mål, sier han.
År ToppscorerMål Lag Seriemester
2017Nicklas Bendtner19RosenborgRosenborg
2016Christian Gytkjær19Rosenborg Rosenborg
2015Alexander Søderlund22RosenborgRosenborg
2014Vidar Örn Kjartansson 25VålerengaMolde
2013Frode Johnsen 16OddStrømsgodset
2012Péter Kovács14StrømsgodsetMolde
2011Mustafa Abdellaoue17VålerengaMolde
2010Baye Djiby Fal16MoldeRosenborg
2009Rade Prica17RosenborgRosenborg
2008Daniel Nannskog 16StabækStabæk
2007Torstein Helstad 22Brann Brann
Eliteserien
Helland med gladmelding før RBK-kampen
17/06/2022 KLOKKEN 12:18
Eliteserien
Godset «reiste kjerringa» – valset over svakt RBK-lag: – Et abslolutt lavmål
08/05/2022 KLOKKEN 17:53