• Se Aalesund – Brann søndag klokken 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.
Brann Stadion (Eurosport.no):
Det ble ingen god avslutning for Brann før sommerpausen etter den strålende vårsesongen i Eliteserien. Når bergenserne reiser til Aalesund for å sparke i gang høstsesongen er det omtrent en halvannen måned siden Brann kunne juble for tre poeng i ligaen.
Kvalifisering Eliteserien
Ordknapp om skadesituasjonen timer før skjebnekampen
14/12/2021 PÅ 18:57
Siste trepoenger kom nemlig da Stabæk ble feid av banen og måtte reise hjem til Bærum med 0-5 i sekken. Da klatret Brann opp på tabelltopp for første gang siden 2008.

– Vi var litt overrasket

Det ble snakket om gull i Bergen. Med god grunn. De var mestscorende i Eliteserien og slapp inn færrest mål. Allerede i den andre sesongen etter opprykket fra OBOS-ligaen. Det forundret Branns trener Lars Arne Nilsen.
– Vi var litt overrasket selv over at vi var Norges beste lag halvveis, sier Nilsen til Eurosport.no.
– Hvorfor var du overrasket?
– Vi hadde ikke trodd at det skulle gå så fort. Det er kanskje noen av motstanderne våre som har skuffet litt, men vi er fremdeles med i toppen og i cupen. For oss er vi i sum veldig fornøyd, selv om kurven har gått litt nedover er vi likevel med, svarer Brann-treneren.
For etter å ha overtatt serieledelsen uteble resultatene for rødtrøyene. To strake uavgjort-kamper ble etterfulgt av to strake tap. Det kostet Brann både serieledelsen og plassen i Europaligaen. Nilsen tror spillerne var slitne mentalt. Spesielt etter 0-2-tapet om slovakiske Ružomberok på eget gress.
– Det gikk litt på det mentale med veldig mange kamper og bare toppkamper. Det er ingen kamper der du kan slippe deg ned. Vi spilte europacup der vi måtte vinne og spilte toppkamper i tillegg i Eliteserien, der vi var Norges beste lag. Det var ingen som forventet det. Det blir mye mer trøkk og du bruker mye mer energi. Forventningene stiger, sier treneren.
Saken fortsetter under videoen:

– Jeg følte det var litt slitasje i beina

Midtbanespiller Fredrik Haugen tror det harde kampprogrammet fra våren satt igjen i beina. Spesielt tapet mot Ružomberok var noe som han var ekstremt skuffet over.
– Jeg tror det har litt med energi å gjøre. At en del av oss var litt sliten. Vi som spilte der spilte mye kamper. Vi mistet litt av den spruten i beina, dessverre. Det var ikke slik at vi ikke ville, men vi hadde ikke den samme frekvensen og snerten som vi hadde tidligere i sesongen. Det var leit at det kom akkurat da vi skulle spille viktige kamper, som europacupen. Hadde vi spilt slik vi hadde spilt tidligere i sesongen, hadde vi slått de, men det gjorde vi ikke, forteller Haugen til Eurosport.no.
– Jeg følte det var litt slitasje i beina. Vi er godt trent, men vi får ikke den samme spruten. Du kan spille kamper hele tiden, men du kommer ikke helt opp på 100 prosent når du spiller såpass mye kamper. Vi har lært av det nå. Vi skal klare å håndtere det bedre enn det vi gjorde, fortsetter Eliteseriens beste servitør.
  • Se Aalesund – Brann søndag klokken 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.

– De så litt småslitne ut. Litt energiløse

Kombinasjonen av økte forventninger og et hardt kampprogram tok rett og slett ut energien av Brann-spillerne. Med en utrolig jevn Eliteserie blir man straffet hardt.
– Vi var forventet å være midt på tabellen. Det var andre året vi var oppe. Vi tok sølv i fjor og ble tippet midt på tabellen i år. Så var vi kanskje det laget som hadde overrasket mest halvveis. Det har også vært mange av de samme som har spilt. De så litt småslitne ut. Litt energiløse. Slipper vi oss 5 til 10 prosent ned, så er det nok det, sier Nilsen.
Etter at Nilsen tok over Brann har det vært litt av et eventyr. To år der pilene bare har pekt oppover. Brann-treneren klarte å snu den vonde trenden da han kom inn som klubbens redningsmann i OBOS-ligaen og siden har det hele vært en suksesshistorie.
At formen kunne duppe litt denne sesongen er han ikke overrasket over.
– Vi er forberedt på en korreksjon. Hvis du ser på det vi har gjort de siste to årene har vi gått fra å holde på å rykke ned til 2. divisjon – 10. plass i OBOS-ligaen – til å spille europacup, kvartfinale i cupen og lede Eliteserien, sier Nilsen.

– Høyresiden vår har vært Norges beste

Samtidig som formduppen kom ble spillere som Daniel Braaten og Piotr Leciejewski skadet. Skader på så sentrale spillere tror Branns trener har påvirket relasjonene i laget.
– Høyresiden vår har vært Norges beste. Da vi mistet Braaten mistet vi litt av relasjonene til Nouri. Han får en ny kant. Kasper har vært god på kant, men relasjonen sitter ikke på samme måte. Piotr har stått fast i mål. Det har noe med forsvaret og trygghet. Det at de vet hvor de har hverandre. Piotr og Braaten er klassespillere selvfølgelig selv om det er gode spillere som kommer inn, men vi mister litt av tryggheten og relasjonene, sier Nilsen til Eurosport.no.
Braaten er definitvt ute mot Aalesund, mens Lecijewski er tvilsom til kampen. I tillegg er midtstopperbautaen Bismar Acosta ute med karantene. Ikke en ideell situasjon før høstsesongen sparkes i gang igjen mot Aalesund.
– I sum gjør det at du kanskje ikke er favoritter mot Aalesund, men det betyr ikke at vi ikke reiser opp der for ikke å slå dem, sier Nilsen.
  • Se Aalesund – Brann søndag klokken 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.
Saken fortsetter under videoen:

Heldig Brann-poeng i toppkampen

– Den ferien var helt nydelig

Om Branns form datt litt rett før sommerpausen er oppskriften på å finne den tilbake enkel. Det handlet om å få spillerne vekk fra hverandre og nullstille mentalt.
– Den ferien var helt nydelig. Vi håper at vi har fått energien tilbake. Jeg synes det ser ok ut. De får trent litt for seg selv. Vi trengte den pausen, mentalt sett, sier Nilsen.
Oppskriften for å finne tilbake til spruten i beina har for Haugen vært å trene hardt, samtidig som han hviler seg i form.
– Du må hvile deg litt både mentalt, samtidig som du trener hardt. Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg har fått et program og har trent veldig bra. Samtidig må du prøve å distansere deg fra fotballbiten av det. Tenke på andre ting samtidig som du trener veldig hardt. Det ligger i vår natur å trene veldig hardt uansett. Det er ikke noe slikt at vi har ligget på latsiden eller noe, sier Haugen til Eurosport.no.

Var bedre enn Rosenborg

Midtbanespilleren tror det kan bli tøft å ta igjen Rosenborg etter den dårlige perioden på sommeren, men tror at Brann vil kjempe i toppen om de klarer å finne tilbake til formen i vår. Nå ser han fremover til det som kan bli en meget spennende Brann-høst likevel, tross exit i Europa League.
– Vi rotet litt mye i den perioden og det ser ut som at Rosenborg har fått litt fart på sakene. Samtidig, jeg kommer aldri til å sitte å si at jeg ikke har lyst til å vinne ting, men vi vet at det blir utrolig vanskelig og mest sannsynlig er det oppe i Trondheim de vinner serien. Da vi lå i den situasjonen vi var i, følte vi at vi i den perioden var like gode eller bedre enn Rosenborg. Vi vet at vi har nivået inne, men å bli like stabilt gode som dem, der vet vi at vi har en del å gå på, sier Haugen.
Branns trener vil bruke det at de ledet serien i sommer til noe positivt i høst.
– Det gir oss veldig troen på det vi holder på med. Vi var best i april/mai. Det gir oss troen på at vi kan komme tilbake der, men vi er ikke der akkurat nå, sier Nilsen.
Første hinder i høstsesongen er Aalesund søndag. Et lag som hadde tre strake tap rett før sommerpausen etter en sterk vårsesong.
– Vi gleder oss til å komme tilbake og prøve å komme tilbake til der vi var i første delen av sesongen, før den siste måneden nå. Vi ønsker å komme tilbake til der vi var de ti/tolv første kampene. Da var vi veldig gode og vi føler at vi har det inne. Det blir veldig gøy å komme tilbake igjen nå etter en liten pause, sier Haugen.
  • Se Aalesund – Brann søndag klokken 20.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.

Gyasis magiske touch fikk Brann til å rakne

Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21