Populære sporter
All sport
Vis alt

Bibiana (38) ble historisk i Tyskland – nå åpner dommersjefen for det samme i Norge

Jonas Moen Rye

Oppdatert 22/03/2018 klokken 15:14 GMT+1

Dommersjef Terje Hauge sier han er overbevist om at vi på sikt vil se kvinnelige hoveddommere i toppen av norsk herrefotball.

Hauge

Foto: Scanpix

Bibiana Steinhaus ble historisk da hun i fjor høst debuterte som tidens første kvinnelige hoveddommer i Bundesligaen.
38-åringen har siden vært en inspirasjon for kvinner i fotballen langt utenfor Tysklands grenser.
Norsk fotball har fremdeles til gode å se en kvinnelig hoveddommer på herrenes to øverste nivå, men skal man tro dommersjef Terje Hauge, jobbes det kontinuertlig med å få frem enda flere kvinnelige dommertalenter.
– Vi har en visjon om at vi en dag skal ha en kvinnelig dommer i OBOS-ligaen, og med en gang vi har hatt en kvinnelig dommer i OBOS-ligaen, så blir man jo selvfølgelig kandidat til Eliteserien. Vi jobber for å få det til, og det håper jeg også jentene oppfatter at vi gjør, sier Hauge til Eurosport.no.
Dommersjefen forteller at det ikke gjøres forskjell på kvinner og menn blant dommerne i Norge.
– Her likestiller vi herrer og kvinner som toppdommere. De er på samme samling som guttene, FIFA-dommerne er med oss på treningsleir til La Manga, vi har fysisk trener både for gutter og jentene, og vi prøver å tilrettelegge for dem. Vi prioriterer våre kvinnelige dommmere veldig høyt, både toppdommere og talenter, sier han.

– Stiller samme krav

Ved likestilling forteller Hauge at det også innebærer krav til dommerne, både kvalitetsmessig og fysisk.
– Vi må stille de samme vilkårene til jentene som til guttene. Det er jentene forent med. Det er ofte fysikken som er utfordringen for dem. De må for eksempel løpe raske nok 30- og 40-metere. Vi har flere jenter som løper hurtig nok til å klare disse testene, men noen av dem er kanskje litt unge, sier Hauge.
Marte Sørø er en av Toppseriens mest rutinerte dommere og har vært med siden 2006. Hun mener utviklingen har vært klart merkbar.
– Jeg mener hele tiden det er en utvikling i tilretteleggingen for oss kvinnelige dommere som gjør at vi kan utvikle oss bedre, sier Sørø.
Den oppfatningen deles av Malin Øiseth. 22-åringen fikk sin første Toppserie-kamp allerede i fjor høst og er ansett som et stort norsk dommertalent.
– Jeg opplever at det blir tilrettelagt veldig bra for oss. Det var viktig at vi kom under NFF sine vinger. Vi er langt færre kvinnelige dommere enn herrer. Jeg kom under NFF allerede som 17-åring på Norway Cup-kurs og har siden fått gode muligheter gjennom NFF. Det gir meg motivasjon for å fortsette, sier Øiseth til Eurosport.no.
Øiseth dommer fotball på fire nivåer. I tillegg til å være hoveddommer i Toppserien, er hun også hoveddommer i 3.- og 4. divisjon på herresiden, samt assistentdommer i PostNord-ligaen (nivå tre). Hun mener hun stort sett blir tatt godt imot når hun reiser ut som kvinnelig dommer i norsk herrefotball.
– Det varierer litt hvordan vi blir tatt imot. Jeg føler jeg har vært veldig heldig. Det høyeste nivået jeg har mest erfaring fra er som assistent i PostNord-ligaen og det har som regel vært bra. Noen steder har man kanskje møtt litt fordommer, men da er det viktig at man er tøff og setter skapet litt på plass, sier hun.

Holdningsendring

Etter at NRK-serien «Heimebane» så norske tv-stuer tidligere i vår har debatten om kvinnelige aktører i herrefotballen fått nytt vann på møllen. Samtidig er norsk kvinnefotball styrket kraftig økonomisk etter at OBOS kom på banen som Toppseriens hovedsponsor. Hauge forteller at han også har merket en holdningsendring de siste årene etter at han kom inn som dommersjef i NFF.
– Da jeg kom inn som dommersjef for tre år siden så var jeg veldig på at alle kampene i Toppserien skulle dømmes av kvinner, nå har vi snudd litt på den tankegangen, sier han, og forteller at de nå velger dommere ut fra kvalitet, uavhengig av arena.
– Vi ønsker å bruke litt mer tid på å skolere våre nest beste kvinnelige dommere i 1. divisjons-kamper litt lenger. Vi kartlegger dem, skaper trygghet for dem, trener med dem og de er med på samlinger, i stedet får å pushe de opp i Toppserien for tidlig. Om man da skulle mangle dommere i Toppserien av ulike årsaker, så fyller vi på med menn, sier han.
(Artikkelen fortsetter under videovinduet)
picture

Se offside-målet som får Fagermo til å rase

Den tankegangen ønsker dommersjefen også å overføre motsatt vei.
– Vi har en veldig spennende gruppe som kommer opp med jenter i Toppserien og spennende jenter som kommer rett bak dem. Uten at jeg skal sitter her og sette noen dato, så er jeg overbevist om at vi kommer til å få jenter inn i norsk toppfotball på herresiden, sier han.
– Så til slutt så er det nivået på dommerne som avgjør?
– Ja, vi skyndter oss ikke med unge talenter. Vi bruker tid på dem slik at den dagen de tar steget opp, så er de klare mentalt, fysisk og kvalitetsmessig.
For med en fotball i stadig utvikling, kreves det også mer av dommerne.
– Om man som kvinnelig dommer klarer å legge ned den innsatsen som kreves, så tror jeg vi vil se en kvinnelig hoveddommmer i OBOS-ligaen eller Eliteserien innen fem-seks år frem i tid, sier Sørø.

Forskjell på betaling

Øiseth mener dommersjefens uttalelser er positive og understreker at hun føler hun blir godt behandlet og lagt til rette for. Men selv om det jobbes for å gi kvinnelige dommere like muligheter som herrene, merker hun fortsatt forskjell.
– Det er veldig stor forskjell på betaling fra kvinne- til herresiden. Når guttene kommer opp på høyt nok nivå så kjøpes de opp fra jobbene sine, slik at de også får mer tid de kan bruke på å trene. På kvinnesiden er det bare de aller beste FIFA-dommerne som blir det, og de kan man vel telle på en hånd. Satsene er gode i toppserien sammenlignet med nivået, men når det er vårt høyeste nivå, så kan vi ikke kjøpes fri og da kan vi ikke utvikle oss på samme måte, sier hun.
Og nettopp det gjør veien til den store drømmen om å leve av dømming mer utfordrende.
– Man må være god nok for å komme opp på nivået og der må vi behandles likt. Men det kreves mer av jenter enn gutter for å klare de fysiske kravene. Da skal man ha et godt utgangspunkt og trene veldig bra. Det er klart det er ønsket situasjon å kunne leve av dømming, noe jeg kunne gjort om jeg dømte på øverste nivå på herresiden. Men per nå tror jeg ikke at jeg kommer opp på det nivået med 100 % jobb ved siden av, sier hun.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame