SOGNDAL/OSLO (Eurosport.no):
Debatten om norsk fotball har rast etter den pinlige 0–6-smellen for Tyskland og etter at forfatter Birger Løfaldli nylig ga ut boka, «Landslaget».
Sogndal-trener Eirik Bakke mener landslaget må tilbake til kjerneverdiene fra suksessperioden på 90-tallet. Selv var han en del av landslaget i perioden 1999 til 2008, og fikk 27 kamper med flagget på brystet.
Eliteserien
Aune (20) er fansens nye håp: Holder liv i Brann med praktraid
11/09/2021 PÅ 17:52
– Jeg tror vi må tilbake til å lage gode lag. Vi har mange gode individualister, men klarer de ikke å være en del av laget, så er de ikke på laget. Det var der Nils Johan Semb og Drillo var. De var veldig opptatte av laget, struktur, defensiv organisering, hvordan vi skal fremstå og hva vi skal gjøre når vi vinner ballen, sier Bakke til Eurosport.no.
  • Se Brann – Sogndal lørdag klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.

– I Sogndal har jeg ikke råd til å ha en slik på laget

Sogndal-treneren mener at laget som helhet må stå i fokus. Den tidligere Premier League-proffen mener landslaget bør ha samme tankegang som hans Sogndal har til rundt laget – at kollektivet dyrkes og istedenfor enkeltsatsingen på individualister.
– Martin Ødegaard er en veldig god spiller og alt det der, men det skal fungere i et kollektiv. I Sogndal har jeg ikke råd til å ha en slik på laget. Her må alle fungere om vi skal få resultat. Norge skal møte de beste internasjonalt, litt som oss som møter de beste i Norge. Slik jeg er oppvokst med fra jeg var ung, var laget det viktigste, og ut fra det komme gode spillere. Nå føler jeg at vi er litt på andre veien, fortsetter Sogndals trener.
Bakke mener Norge har mange gode individualister offensivt, men savner egenskaper som løpskraft, duellkraft og spillere som jager ball.
– Litt den gode gamle vikingen, er det vi må ha for å vinne fotballkamper. Det må vi få tilbake. Kollektivet og laget er det viktigste, uansett. Det er litt for mye fokus på enkeltpersoner, som i media, sier han.

– Før hadde vi ofte bare en. Carew eller Steffen

Bakke etterlyser flere arbeidsmaur i norsk fotball. Spilleren som gjør grovjobben og sørger for at stjernen helt der fremme skinner.
– Før hadde vi ofte bare en, John Carew eller Steffen Iversen. Rundt dem var det tre arbeidere. Nå er det litt for mange av de andre, føler jeg. Vi må ha flere arbeidere på banen. Med den nye generasjonen som kommer opp, kommer det mange gode fotballspillere, men de må også orke å duellere og trykke til, sier Bakke.
Han mener norsk fotball bør se på hvilke egenskaper norske fotballspillere skal ha, og helst skulle han ha sett at landslagssjefen hadde norsk pass slik at han kunne ha videreført det norsk fotball står for.
– Jeg liker ikke når landslagssjefen ikke er norsk. Det skal være norsk landslagssjef. Han vet verdiene og hva vi står for. Lagerbäck er sikkert en flott type, men han er svensk. Det er ikke alltid lett å komme inn å forandre ting her. Vi må ta vare på de verdiene vi er gode på, og som har gitt oss resultat over tid, føler jeg. Det er alltid en nordmann som bør trene Norge, det er min mening. Hvilke verdier og hvordan skal vi få opp fotballspillere i Norge, hva legger vi i det? Hva er det vi ser etter i en norsk fotballspiller? Hva skal han stå for? Jeg tror det er mer det man skal se på, fremfor å se på hvor gode man er individuelt, sier Bakke.

– Lars Arne har gjort en kjempejobb

Det er dette han spør spillerne i Sogndal om også. Hvor mye de vil ofre for å bli en god fotballspiller, hvor mye spillerne er villig til å legge ned, hvor mye de løper og hvor mye de jobber for å bli en god fotballspiller. Skal du spille i Sogndal må du være villig til å jobbe for det.
– Det er litt for mange som kommer litt for lett til det i ung alder og blir hypet opp der. Plutselig tjener de 100 000 kroner i uken og er kun 16 til 17 år. Det er ikke slik det skal være. Her (i Sogndal, journ. anm.) må de jobbe for å komme seg opp. Det er litt av den sulten til å brenne for landslaget. Det samme vil vi ha i Sogndal. Folk som jobber steinhardt hver dag her og gir alt de kan, to økter for dagen. Det er det som ligger litt verdiene våre, forklarer en engasjert Bakke.
– Igjen, jeg føler at Sogndal er litt som Norge. Vi er små og skal ut å konkurrere med de store. Hva er det vi skal være gode på? Vi må stikke fingeren i jorda og si at dette skal vi være gode på; struktur og vi skal være vanskelige å spille mot. Det er mange måter å gjøre det på. Om det er høyt press eller lavt press, så skal vil være samlet, og ingen er større enn laget. Det er slik jeg vil ha det her og det er en mangelvare som Lagerbäck helt sikkert vil ta tak, fordi han vet litt hva det går i.
Lørdag er Brann motstander i en tøff bortekamp. Den tidligere landslagsspilleren mener de to lagene står for de samme verdiene han etterlyser.
– Slik er det her i Sogndal og slik er det i Brann. Lars Arne har gjort en kjempejobb på akkurat disse tingene. Få frem det beste og laget er det viktigste, uansett. Det er om å gjøre å vinne på trening og kamp, avslutter Bakke.
  • Se Brann – Sogndal lørdag klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.
Eliteserien
FKH-profilens klare dom: – Drita dårlig!
28/08/2021 PÅ 11:58
OBOS-ligaen
Fikk ikke fortsette i klubben etter seks måneder – nå møtes de: – Jeg er gira
22/08/2021 PÅ 10:26