ULLEVAAL (Eurosport.no): – Jeg som dommersjef tror at VAR (video assistant referee) er kommet for å bli. Dette kommer inn i spillereglene nå, og er allerede kommet inn i mange nasjoner. Jeg tror vi må ha en positiv innstilling til VAR-systemet.
Det sier Terje Hauge, dommersjef i Norges Fotballforbund (NFF).
Se alt fra Eliteserien på Eurosport Player: Skaff deg tilgang her!
Eliteserien
Eliteserie-klubb trekker tilbake permitteringer
31/03/2020 PÅ 13:33
For to år siden fikk NFF mulighet til å bli med på et testprosjekt for utvikling av VAR, men bestemte seg den gang for å takke nei.
– Vi diskuterte om vi skulle innføre dette her i norsk fotball som et prosjekt da de startet med det for to år siden. Meg og Nils Fisketjønn (konkurransedirektør, journ.anm) var på seminar i Amsterdam og diskuterte det. Vi ble enige om at vi avventer litt og ser hvordan det utvikler seg.

Positiv dommersjef

Etter å ha sett systemet bruke noen år på sakte, men sikkert å kjøre seg inn, er dommersjef Hauge positiv til det han har sett.
– Jeg tror innkjøringen til VAR-systemet alltid er utfordrende med små fallgruver, misforståelser, forståelse av protokoll, når VAR skal gripe inn og lignende. Det er helt sikkert er veldig varierende fra nasjon til nasjon hvordan det er tatt imot. I Bundesliga er de veldig fornøyde med ordningen sin, men man i England gjerne mindre fornøyde.
– Nå har vi vært på sidelinjen og sett hvordan dette utføres i andre land, og skulle man innføre dette i norsk fotball så må vi ta læring av andre nasjoner og prøve å finne den listen der det er suksess.
Nylig ble det bestemt at video også skal benyttes i sommerens Russland-VM. Hvordan det blir tatt imot på den aller største internasjonale scene, vil potensielt også kunne definere de kommende årene i norsk toppfotball.
– Det blir veldig spennende å se hvordan det går i Russland. Det blir et fantastisk utstillingsvindu for VAR. Lykkes man der, tror jeg det vil eskalere veldig fort ut i veldig mange nasjoner. Mislykkes man i Russland vil nok mange avvente litt til.
– Men hvis man lykkes, så tenker jeg at vi alle setter oss ned her i Norge og ser om dette også er noe for norsk fotball, sier Hauge.

Vil ha høy terskel for bruk

Noe av kritikken som har blitt rettet mot videodømming er at det til tider har tatt for lang tid fra situasjonen oppstår til en avgjørelse blir tatt. Hauge er klar på at om VAR skal implementeres i norsk fotball, så må terskelen for å ta det i bruk være høy.
– Jeg håper at når dette kommer, så skal VAR og videodommeren kun ta de store avgjørelsene. Når det går på skjønn så skal ikke var komme inn på banen i det hele tatt. Det må kun være når det handler om kampavgjørende situasjoner som åpenbare straffespark, ting dommerne ikke har fått med seg, om ballen er over mållinjen eller ikke, eller om dommerne trenger hjelp til å identifisere riktig spiller. Når det går på det er frispark eller ikke frispark så må ikke VAR komme inn og håndtere det.
– For hver person som ser på bilder, enten det er videodommer eller en dommer, og har eget skjønn. 50-50-avgjørelser skal VAR ikke gripe tak i. Jeg håper vi fortsatt kan ha gode og underholdende fotballkamper. Om vi skulle få VAR, så kanskje vi bare en gang i kampen går inn for å se på bilder og trekke en konklusjon. Hvis vi skulle vært inne med VAR to-tre ganger hver omgang blir det altfor mye.
– Men ved åpenbare situasjoner som straffespark/ikke straffespark er vi enige om at videodommer skal inn å hjelpe til.
Dommersjefen er imidlertid klar på at video ikke vil løse enhver utfordring for dagens dommere. Til dem som tror det, har Hauge en beskjed:
– Jeg tror ikke jeg har vært gjennom en eneste kamp uten å gjøre feil, og jeg tror våre dommere aldri har en kamp uten feil, men så handler det om at den ikke skal påvirke kamputfallet og resultatet. Så lenge den ikke påvirker kamputfallet så lever alle godt med en feil.
Eliteserien
RBK-sjefen tror ikke han får være på feltet – får kontrabeskjed fra NTF
31/03/2020 PÅ 12:30
Eliteserien
Full forvirring blant Eliteserie-klubber: – Synes hele greia er merkelig
31/03/2020 PÅ 11:22