Både Rosenborg og Lillestrøm slikker sårene etter hjemmetap, begge med 1-2, 16. mai. Lørdag er det tid for å revansjere seg, da lagene møter til dyst på Lerkendal Stadion.
RBK trenger seier for å holde stand i toppen, men Lillestrøm er enda mer desperate. De må ha poeng for å klatre ut av sumpa i bunnen av tabellen.
Eliteserien
Aune (20) er fansens nye håp: Holder liv i Brann med praktraid
11/09/2021 PÅ 17:52
På papiret er dette rått parti. Rosenborg er soleklare favoritter. Men dette er fotball og vår analyseekspert Jørn Kvamme går virkelig i dybden av lørdagskampen under. Et litt mindre obektivt fakta er at dette er Rosenborgs jubileumskamp, og 100-åringen ønsker nok å vise seg frem på den store dagen!
(analysen starter under bildet)

Jørn Kvamme

Foto: Eurosport

Rosenborg

Spillestil: Spillende - fast (4-3-3):
Trener Kåre Ingebrigtsen spiller sin faste fotball uansett om det er hjemme, borte, uvær, sol, kunstgress eller gress. Dette, kombinert med god kontinuitet i spillerstall (til Eliteserien å være), er den store nøkkelen til suksess for Rosenborg i norsk toppfotball. Rosenborg er svært forutsigbare i sin stil og relativt enkle å kartlegge for motstander. Men få norske lag klarer å demme skikkelig opp for RBKs styrker fordi relasjonene sitter på et helt annet nivå enn hos de andre lagene Eliteserien.
Etablert offensivt:
Rosenborg ønsker å spille seg ut bakfra hvis forholdene ligger til rette for det, men de er ikke fremmed for langball, spesielt ikke nå som Bendtner venter oppe på topp. Da samles indreløpere rundt Bendtner for kamp om andreball. Når de spiller seg ut bakfra, vil kanter trekke inn sammen med høye indreløpere slik at de ligger på offsidelinje med spiss, indreløpere og kanter – tilsammen fem spillere. Det hender innimellom at en av indreløperne trekker seg ned og frispiller sammen med sentral midtbanespiller (alt ettersom overtallsbildet sentralt i banen endrer seg i kamper). Ved vending på siste tredjedel kommer alltid back på overlapp, slik at de får overtallssituasjoner i siderom/korridor ved back-kant-indreløper mot motstanders kant og back. Vi har sett tendenser til at Bendtner er møtespiss i faser av angrepene, men er usikker på om dette er med vilje eller om Bendtner er utålmodig. Trolig er det en del av planen for å trigge løp fra indreløpere i bakrom slik vi så med Gytkjær-Jensen-Midtsjø i fjor.
Etablert defensivt:
Trønderne ønsker å starte presset høyest mulig, så lenge de har kontroll på motstander. Toppresset består av høye kanter og spiss, mens indreløpere og sentral midtbanespiller blir liggende lave for å verne mellomrom. Spisser og kanter går gjerne bredt i presset mens resten av laget ligger smalt.
Kampplan RBK:
Offensivt:
Rosenborg må være forberedt på å møte de samme taktiske grep som ble brukt mot dem i forrige kamp mot Tromsø. Tromsø kontrollerte indreløperne til RBK i store deler av kampen. Når Rosenborg gjorde sine spillvendinger valgte Tromsø å legge en av sine sentrale midtbanespillere på RBKs indreløper på ballside. Dette hindret Rosenborg i å styre tempoet i kampen med de drivende indreløperne som ønsker å komme rettvendt i mellomrommet med ball i bena. Dette vil LSK også forsøke å gjøre, så det blir viktig for Rosenborg å kunne omstille fortere mellom det direkte spillet og det oppbyggende spillet. En bit av det gode direkte spillet fikk vi se på målet til RBK mot TIL (se video under) hvor de ser ut til å ville spille seg igjennom på venstre side, men crosser istedet motsatt på Helland som har fått rom av Vilhjalmsson som har dratt med seg sine forsvarere på et godt løp i bakrom i forkant av crossen. Det eneste man egentlig kan utsette på RBK er at dette må skje oftere. Blir ofte seende fryktelig komfortable ut. Også må det jo være lov å score mål på dødball - 12 mål i etablert angrep og to på kontring er fasit. RBK er det eneste laget som ikke har scoret på dødball i Eliteserien (!).
(saken fortsetter under videovinduet)

Matthias Vilhjalmsson gir Rosenborg ledelsen

Defensivt:
Fokuset bør ligge på å håndtere andreball på egen halvdel. Rosenborg kommer til å ha desidert mest ballbesittelse og må ikke glemme balansen i laget når de selv er i angrep. Anders Konradsen (sentral midtbane) vil trolig holde seg noe dypere enn normalt for å kontrollere denne delen av spillet sammen med midtstoppere. Utover dette blir det offensiv markering på LSKs kontringsspillere Erling Knudtzon, Simen Rafn og til dels Simen Kind Mikalsen i fase to av kontringen.

Lillestrøm:

Spillestil: Direkte – langball/andreball (4-4-2):
Lillestrøm går korteste vei til motstanders mål. Kanskje det mest direkte laget (sammen med Haugesund) i Eliteserien. De har begynt å kombinere denne stilen med å spille på individuelle ferdigheter hos enkeltspillere. Borte på kunstgressbaner mot antatt likeverdig motstand, vil de kunne overraske med å bruke mer av denne spillende styrken hos enkeltspillere (se video). Hjemme på Åråsen er det lite rom for slik spillende utvikling. Der er det kun resultat som gjelder.
(Saken fortsetter under videovinduet)

Ifeanyi Mathew uligner for Lillestrøm

Offensivt:
Som nevnt: Langt opp på spiss – fange andreball og flytte resten av laget etter. Raske spillere fra kant og på spissplass starter i bakrom for avslutning eller innlegg. Lillestrøm tar offensiv dødball fra godt inn på egen halvdel og flytter opp som om det er en god dødballmulighet.
Defensivt:
Kort og kompakt i og mellom ledd. Sliter litt med tempo i dette forsvarsspillet og avgir ofte litt for stort bakrom, men komprimerer delvis godt i mellomrom. Lar gjerne motstander få lov til å vende ut i siderom før de setter skikkelig press på ballfører. Ved ballerobring, går det rett i angrep og da gjerne cross over til motsatt kant i bakrom. Spesielt Knudtzon blir brukt her med sin fart.
Kampplan LSK:
Først og fremst defensivt fokus hos LSK. De har garantert sett på hva Tromsø gjorde og kommer til å forsøke på mye av det samme. Følge indreløpere, sideforskyve hardt og lede spillet til RBK opp en side av gangen. Hvis de lykkes med dette og klarer å frustrere Rosenborg utover i kampen med destruktive grep og kynisk fotball i kjent Erlandsen-stil, så vil de få sine sjanser i kampen til å rane med seg poeng. Dette er den eneste kampen i år som Lillestrøm kan tenke at de ikke har noen ting å tape. Alle LSKs sju mål er scoret i 2.omgang og 4 av disse i de siste 15 minuttene. LSK har spilt to kamper mot 4-3-3 uten å score mål (Odd og Brann).

Lillestrøm reduserer mot Sarpsborg 08

Eliteserien
RBK-kometen om stjernesammenligningen: – Pleide å kalle meg selv Lukaku
29/08/2021 PÅ 11:38
Eliteserien
Får Helland til å koke: – Det er uforståelig dumt. Jeg blir faktisk provosert
27/08/2021 PÅ 20:15