Det er to lag i form som møtes på Aker Stadion når Rosenborg gjester Molde lørdag kveld. På de fem siste kampene i Eliteserien står Kåre Ingebrigtsens mannskap med fire seiere og en uavgjort, mens Ole Gunnar Solskjærs spillere har fire seiere og to uavgjorte på de seks siste kampene i Eliteserien.
Med andre ord: Det ligger an til å bli en veldig interessant duell mellom to trenere som virkelig har fått sine respektive lag til å finne formen.
Eliteserien
Åpner opp om skaden: – Det har vært frustrerende
18/06/2022 PÅ 20:39
Eurosports analyseekspert, Jørn Kvamme, har tatt en titt på Moldes spillestil og sett på hvordan Molde må angripe og forsvare seg mot Rosenborg.

Solskjær er best i Norge på taktiske grep

Spillestil: Spillende - Fast til varierende (Hovedsaklig 4-4-2)
Det interessante med Ole Gunnar Solskjærs spillestil er at den faktisk ligger helt i i grenseland mellom Ingebrigtsen og Skullerud. Molde-treneren har sin faste spillestil, men er også kynisk og tar grep opp mot hver enkelt kamp, avhengig av motstanderens spillestil og hvilke spillere som spiller.
Trolig er Solskjær den beste treneren i landet på å oppfatte og reagere i kamper med sine taktiske grep. Disse grepene vil være å bytte på spillere og formasjon for å nøytralisere motstanders styrker.
I det etablerte offensive spillet er ikke Solskjærs stil langt unna Strømsgodsets stil. Det handler om frispilling og overtall når laget skal spille seg ut bakfra. Etter at Vegard Forren returnerte til Molde har laget fått kvalitet i frispillingsfasen fra bakerste ledd. De neste kampene vil vise om Solskjær vil bruke Forren i den nye formasjonen han har brukt i det siste eller om han vil legge formasjonen tilbake til 4-4-2 for å spille slik Molde spilte da Forren sist var i klubben.
På topp rullerer Molde på en firer med kanter og spisser som truer mellomrom, bakrom og siderom eller møter ballfører fra mellomrom/siderom. I likhet med Strømsgodset har Molde også utfordringer med relasjonene i denne fasen mot gode forsvarslag. Ofte blir det omstendelige angrep hvor motstander rekker å forflytte seg mens Molde triller rundt på ballen. Molde varierer derfor nå med å slå langt i korridor eller rett i bakrom der laget har både raske kanter og spisser.
Her kan du se et eksempel på hvordan Molde utnytter Aalesunds bakrom:

Sigurdarson flotte heading sendte Molde i ledelsen

Solskjærs ryddegutt

Defensivt har Babacar Sarr kommet inn i rollen som ryddegutt foran forsvarsleddet til Molde. Etter at Nicklas Bendtner ble hentet inn til Rosenborg har ikke lange baller vært helt ukjent for Rosenborg ettersom de har fått et oppspillspunkt på topp.
Sarrs inntreden gir Molde dekning når de møter lag som spiller lange baller og lag som ønsker å tre ballen inn i mellomrom. Det gjør også at de står i god balanse i eget angrep slik at de kan slippe opp begge backene sine høyt i banen.
Ulempen ved sistnevnte er kontringsrommet bak backene. Dette har Solskjær tatt høyde for og lagt om formasjonen til en trebackslinje i de siste kampene. Etter omleggingen har Sarr lagt seg ned i denne som en av tre stoppere og den ene av av de sentrale på midten ligger lavt foran sentral stopper i omtrent samme rolle som hva Sarr hadde tidligere.

Må angripe rommet bak Hedenstad

Offensivt bør Molde konsentrere angrepsretningen inn bak Vegar Eggen Hedenstad på RBKs høyreback, om han starter for RBK. Dette på grunn av at Rosenborgs back i det offensive spillet kommer på overlapp ved vending av spillet på den siste tredjedelen. Dette for å skape en overtallssituasjon. Molde er gode på, og trives med å angripe direkte i bakrom, og rommet bak Hedenstad er ledig ved ballerobring.
Om Forren spiller vil også Molde ha høyere kvalitet i disse direkte angrepene. RBK vil i så fall gjøre det de kan for å nekte Forren å spille gjennom leddene ved å lede spillet vekk fra ham i presset. Hvis Rosenborg forsøker å lede presset mot Moldes høyre-stopper vil bakrommet bak Hedenstad også åpne seg i etablert forsvar og dermed vil det bli gode cross-muligheter inn her.
Hurtigtoget Fredrik Brustad spiller trolig på MFKs høyre side, men bør få lov til å bevege seg over på venstre i denne fasen for å true rommet som Hedenstad kan etterlate seg.
Her kan du se hvordan Tromsø utnyttet rommet Hedenstad etterlater seg og etablerte et angrep på RBKs høyreside som sikret de seieren på Lerkendal 16. mai:

Sigurdarson flotte heading sendte Molde i ledelsen

Slik må Molde ta vekk overgangsvåpenet til RBK

I tillegg bør Molde konsentrere seg om å avslutte angrepene på siste tredjedel tidlig. Rosenborg har høy kvalitet i etablert forsvar, men er sårbare på skudd fra mellomrom. RBK har også vært svært gode i overgangsspillet sitt de siste kampene med gode opprullinger, tilbakelegg og tempo i gjennomføring.
Gjenvinning av ball må stå høyt på den defensive kampplanen for å ta vekk overgangsvåpenet til RBK. Hvis Molde ikke klarer å gjenvinne ballen tidlig, handler det om å få dekket sentrale rom lavest mulig i banen så fort som mulig, før det støtes ut i siderom på slutten av RBKs kontringer.
Utover dette handler det om å stå tett på møtespiss som dropper ned i mellomrom og tvinge frem støttepasning samtidig som man hele tiden ligger tett på begge de to høye indreløperne til RBK og tar imot dobling ved back i siderom tidlig.
Det er også viktig for Molde at de tidlig legger seg fra tre til fem bak om de spiller med trebackslinje i denne kampen. Vingbackene kan da hele tiden kontrollere doblingen på kant samtidig som de to sentrale på midten kontrollerer indreløper og sentral midtstopper tar spiss.
Eliteserien
Helland med gladmelding før RBK-kampen
17/06/2022 PÅ 12:18
Eliteserien
Dominerte etter kontroversielt rødt kort: – Det er risikoen ved å legge seg i feltet
11/05/2022 PÅ 18:53