I fjor var Brann ligaens nest beste hjemmelag, med bare ble ett tap på 15 kamper hjemme i Bergen. Brann står denne sesongen med to seirer hjemme og 6-1 i målforskjell, etter å ha fått besøk av Strømsgodset og FK Haugesund.
Viking på sin side var et godt bortelag forrige sesong under Kjell Jonevret, faktisk Eliteseriens tredje beste bak Rosenborg og Odd. På 15 kamper ble det syv seirer, tre uavgjort og fem tap.
Eliteserien
Tripic-perle overlistet umulige Grytebust: – En ubeskrivelig følelse
10/04/2022 PÅ 19:52
Denne sesongen har Viking imidlertid fått en poengmessig tung start. Før forrige rundes overlegne trepoenger hjemme mot Odd, stod siddisene med fire strake tap. Viking kommer til Bergen med to strake bortetap og 0-4 i målforskjell.
I utgangspunktet ser Ian Burchnalls mannskap ut til å stå overfor en svært vanskelig jobb.

Dårlig balanse hos Viking

En av utfordringene til Viking denne sesongen er at de ofte har fått stor strekk i laget defensivt. Backfireren ser ikke ut som om de har lyst til å stå like høyt som det midtbanen ønsker. Dette gir stort mellomrom og skaper trøbbel for midtstopperne som må ta valget mellom å kontroll på bakrom eller stenge mellomrommet.
I tillegg forsvarer Viking seg bredt i banen med midtbaneleddet, noe som gir gunstige forhold for motstander til å slå stikkere inn i mellomrommet - som igjen skaper trøbbel for backfireren i valget mellom å støte opp eller å falle ned.
En fordel for Viking i denne kampen er at Brann ikke er blant Eliteseriens hissigste lag på å forsøke å spille seg inn i mellomrommet. De rødklenne forsøker hovedsaklig å skape sjanser ved innlegg og gode innløp i boks og bakrom.

Brann hissige mellom back og stopper

Brann er et klassisk 4-3-3-lag. Et mønster vi kjenner igjen hos Brann i oppbyggingsfasen, er vending av spill i backfirer og gjerne via sentral midtbanespiller, for å forsøke å spille seg fri bak første pressledd. Hvis vendingen går fort nok, ser man at indreløper på siden vendingen går til starter sitt løp opp mellom back og stopper. Dette er et svært vanskelig løp å plukke opp for motstanderen. Om indreløper bli frispilt i bakrom etter en slik vending, er forholdene gode for et hardt innlegg eller en 45-graderspasning langs bakken.
I fjor var Brann i hovedsaklig et lag som slo langt og kjempet på andreballer. Denne sesongen har man sett et mer spillende Brann-lag, særlig på hjemmebane. Likevel er lange baller fremdeles en vesentlig del av Branns offensive spill. Lars Arne Nilsens menn varierer fra å slå opp på fysisk sterke angrepsspillere for så å fylle på med indreløpere og kanter, eller å slå crosserne direkte ut på kant eller i bakrom, gjerne til indreløper.
Branns første mål mot Lillestrøm er et eksempel på det:

Høydepunkter: Lillestrøm - Brann

Sistnevnte er en variant vi sannsynligvis vil se ofte i kampen mot Viking. Brann har scoret fire av ni mål denne sesongen etter å ha spilt direkte i bakrom få trekk i forkant av mål. De er svært hissige på å starte i bakrom - spesielt Børven som er avblåst for offside ni ganger hittil.
Når Brann kommer gjennom i bakrom er de dyktige til å fylle opp i boksen med spiss, motsatt kant og indreløper. Viking sliter med tempo på de to sentrale midtbanespillerne André Danielsen og Steffen Ernemann, så her har Brann gode muligheter om Vikings sentrale duo ikke er våken.
Om gjestene klarer å forebygge disse situasjonene, har de imidlertid gode muligheter offensivt.

Branns formasjon passer Viking

Viking har foreløpig spilt to kamper mot 4-3-3-lag denne sesongen. Der står siddisene med ett tap og en seier og et målsnitt på 1,5 scoringer for og 0,5 scoringer imot.
I Bergen ligger gjestenes mulighet på kantene. Viking har variert mellom 4-4-2 og 4-2-3-1 med offensivt gode og smarte fotballspillere, spesielt på back, kant og sentral midtbane.
I det oppbyggende spillet går ballen stort sett mellom midtstopperne og sentral midtbanespiller som faller ned og gjør seg tilgjengelig. Backene går høyt og bredt, mens kantene trekker inn i mellomrom. Ønsket er at kant skal kunne rettvende seg her, eller legge igjen til en sentral midtbanespiller som vinkler ut på back i bakrom for å skjære inn eller slå innlegg.
Brann er godt bemannet sentralt på midten og ønsker å ha overtall i dette området. De presser ballfører med spiss og indreløpere, mens kantene i utgangspunktet holder seg lave for å ha kontroll på motstanders kant og back. Dette kalles ofte «indreløper-press» og er noe også Odd, som Viking nettopp slo 3-0, benytter seg av.
Samuel Adegbenros målgivende mot Odd et eksempel på Vikings styrke mot temposvake midtstoppere:

Høydepunkter: Viking - Odd

Mot Brann blir vending av spill med høyt balltempo, kombinert med lange crossere nøkkelen. Viking må forsøke å finne kanter og backer rettvendt i bakrom. Det er ingen vits å basere seg på en krig om andreballer mot Bismar Acosta, Vito Wormgoor og Sivert Heltne Nilsen hos Brann. Ved etablert spill på Branns banehalvdel må Viking forsøke å komme seg inn bak Acosta og Wormgoor. Vikings angrepsrekke vil ta midtstopperne på fart, men ikke styrke.

Vikings andreball-utfordring

Kampen om andreballer blir også svært viktig for Viking om de skal holde tett bakover.
Gjestene har denne sesongen vist seg svake i andreball-situasjoner. Burchnalls lag har sluppet inn tre av syv mål denne sesongen etter å ha tapt andreball i etablert spill få trekk før ballen ligger i nettet.
Se hvordan Trondsen utnyttet Vikings dårlige jobb på andreballer:

Trondsen får drømmetreff

Brann på sin side er et lag som er veldig dyktige i andreball-situasjoner. Bergenserne har scoret tre av ni mål mål etter gjenvinning av andreball i eget angrep.
Skrevet av: Jørn Kvamme (tidligere analysesjef i Strømsgodset) og Jonas Moen Rye
Norgesmesterskapet
Maktdemonstrasjon da Viking tok seg videre til semifinale
19/03/2022 PÅ 17:16
Eliteserien
Bekrefter overgangen på en spesiell måte: – Ingen skal si at vi ikke er tøffe i forhandlinger
07/02/2022 PÅ 20:01