– Vi har vært i denne situasjonen før. Vi kjempet også i bunnen da jeg kom til klubben, så det er ikke nytt. Vi skulle gjerne kjempet i andre enden av tabellen, men vi får ta den utfordringen vi har.
Det sier Aalesund-kaptein Bjørn Helge Riise (34) til Eurosport.no foran sesongens viktigste kamp på Sunnmøre. Lørdag tar tangotrøyene imot Kristiansund til et ordentlig derby, med to lag som står i reell fare for å måtte tilbringe neste sesong i OBOS-ligaen. Etter 1–5 for Vålerenga sist søndag, står Riise og co. med elleve strake seriekamper uten seier, og tolv om man regner med cuptapet for Stabæk i august.
Eliteserien
Senket «storebror» med to effektive minutter: – Nå lukter de på edelt metall
29/08/2021 PÅ 17:56
  • Se Aalesund–Kristiansund på Eurosport Player og Eurosport Norge lørdag kl. 18!

– Frykten større enn viljen

Aalesund står med andre ord uten seier siden 25. juni, det er snart fire måneder siden.
– Det mentale er det tøffeste. Som jeg har sagt i garderoben og, så er det de samme guttene som spiller nå, som da vi lå på fjerdeplass i vårsesongen.
– Men jeg tror frykten for å tape nå er større enn viljen til å vinne. Hvis vi hele tiden går og tenker på at «nå må vi holde nullen så lenge som mulig», så blir det litt nervøsitet i gruppen. Du så mot Vålerenga og at vi ble stresset og faller sammen når vi får 0–1 og 0–2 imot tidlig i kampen. Det må vi få snudd fortest mulig, sier Riise.
Artikkelen fortsetter under videovinduet
34-åringen med fartstid i både Eliteserien, England og belgisk fotball, har i løpet av karrieren lært litt av hvert om å være i bunnstrid med et lag. Aalesund-kapteinen vet også at jobben for å snu en så vondt trend som Aalesund er inne i, ikke er enkel.
– Det er en stor jobb, men det er ganske mange kapteinstyper i gruppen. Samtidig føler jeg det litt på mine skuldre, jeg vil jo være en av de som går foran og leder vei. Når man får sånne kamper som mot Vålerenga da, så er ikke det noen kjekk situasjon, sier han.

Vurderte å bytte seg selv ut

Nettopp Riise hadde kanskje den tyngste dagen av alle på Intility stadion søndag kveld. Etter å ha blitt surret rundt med av Chidera Ejuke som høyreback, viste AaFK-trener kapteinen nåde og tok ham ut i pausen.
– Jeg kjente litt før kampen at jeg var tung i beina, men det har jeg også kjent før og klart å løpe av meg, så jeg tenkte litt det samme nå.
– Men jeg merket ganske tidlig i kampen at dette ikke fungerte, og da vurderte jeg å be benken sende noen i oppvarming. Jeg liker ikke å gi opp, men når Ejuke herjet fritt med meg, så skjønte jeg at vi måtte få inn friske bein om vi skulle ha noen mulighet til å snu det.

Usikker på fremtiden

Seier ble det imidlertid ikke, og om varsellampene ikke har blinket før, så gjør de i hvert fall det nå.
Riise forteller at han er topp motivert for å gi alt i kampen mot et nedrykk, et nedrykk som storebror John Arne har karakterisert som en «katastrofe for klubben». Men selv om Aalesund skulle berge plasen, kan ikke 34-åringen love at han blir med videre.
– Jeg tar det litt år for år. Jeg må se litt hva ambisjonenene mine er, og hva lysten er. Jeg elsker jo fotball, men slik sesongen har vært for min del, så har den vært tung. Det er tungt å kjempe seg tilbake igjen fra skader, det koster en del. Det viktigste for meg nå er at jeg klarer å mobilisere meg selv og resten av laget foran de neste fem kampene, så får vi se, sier han.
Han innrømmer imidlertid at tankene om karriereslutt allerede har sneket seg inn i løpet av sesongen.
– Det har vært en tøff sesong for min del med skader og slikt. Når jeg hadde det som verst med ryggen, så kom tankene om at det nå var slutt. Men ryggen er fin nå og kroppen fungerer greit, selv om den ikke gjorde det mot Vålerenga. Jeg skal sørge for at den gjør det på lørdag mot Kristiansund, og bidra til å sørge for at Aalesund er i Eliteserien 2018, så får vi se hva som skjer etter sesongen, sier han.

Først skal plassen reddes

Selv om kursen for de neste årene ennå ikke er staket ut, så er Riise klar med at han vil fortsette med fotball. Men akkurat nå vil han helst konsentrere seg om å hjelpe Aalesund til fornyet Eliteserie-kontrakt og understreker at det tross alt er det viktigste.
– Jeg blir 35 år og har tatt trenerkursene. Jeg har lagt en plan på hva jeg vil drive med fremover, og det er fotball. Det er det eneste jeg føler at jeg kan, men om jeg er ferdig som fotballspiller, det har jeg ikke funnet ut ennå. Jeg har sagt at når lysten og «gutsen» forsvinner, så er jeg ferdig. Men per dags dato er ikke den borte, sier han.
OBOS-ligaen
Aalesund med skremmeskudd i opprykkskampen
28/08/2021 PÅ 14:55
Eliteserien
Brutalt møte med KBK – stoppet Stabæks vinnerstreak: – En realitycheck
14/08/2021 PÅ 17:58