Populære sporter
All sport
Vis alt

Den lange veien tilbake: – Det er ikke noe stoppested i OBOS

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 23/10/2020 klokken 18:36 GMT+2

«Aristokrat» er en person som tilhører høyadelen eller adelen. Med bare Rosenborg foran seg på listen over tittelgrossister i norsk fotball, er det bare riktig at FFK er i ferd med å ta første steg på veien tilbake til toppen.

Tarik Elyounoussi, Ardian Gashi, Bjørn Johansen, Henrik Kjeldsrud Johansen, Joacim Heier

Foto: Scanpix

FREDRIKSTAD (Eurosport.no):
«FFK er en sentral del av det som gir Fredrikstad sjel og identitet. FFK er Fredrikstad, Fredrikstad er FFK. Sammen er vi sterke!»
Slik innledes Virksomhetsplanen klubben har lagt ut på sine nettsider og som ble presentert i en fjerde versjon på Årsmøtet i mars 2020. Der fremgår det at visjonen for A-laget på sikt, fra 2020 til 2024, er å etablere seg blant Norges ti beste klubber.
Men de siste årene har klubben med kallenavnet «Aristokratene» vært nede i skyggenes dal, sammenlignet med den stolte historien.
De har ni seriemesterskap og elleve cupgull. Det siste kom i 2006.
I 2008 tok Fredrikstad sølv i Eliteserien. Så har det stort sett bare gått nedover.
Året etter rykket de nemlig ned til nivå to etter å ha tapt i kvalik. Nådestøtet ble gitt av nabo-rivalen Sarpsborg, som bare ligger 10-15 minutter unna med bil.
For mange er rivaleriet så sterkt at de ikke ønsker å uttale navnet på den andre byen, men kaller den nettopp det: Den andre byen. Tidligere FFK-er Martin Wiig spilte en avgjørende rolle.
Selv om de så vidt var oppe igjen etter kvalik i 2010, klarte de ikke å etablere seg, og gikk ned igjen på siste dag av sesongen i 2012.
I november 2017 røk de igjen i kvalik, denne gangen mot Notodden, og rykket ned. Nå til nivå tre, der klubben ikke hadde vært siden de rykket opp i 2002.
– Jeg tror nok det som skjedde i 2017 oppleves som enden på en negativ spiral, som egentlig kan trekkes helt tilbake til toppen med seriesølv i 2008 og fullt hus på hver eneste hjemmekamp. Så startet først og fremst en del økonomiske problemer og så gikk det slag i slag, med nedrykk i 2012. Vi måtte selge stadion og rydde opp en god del. Så har det vært mye utskiftninger og store ambisjoner etter det, men vi har ikke helt klart å få til de planene som er lagt. De har ofte holdt et halv år eller et år av gangen, og så har vi begynt litt på nytt. Enden på den visa der var nedrykket i 2017, sier Joacim Heier til Eurosport.

Opprykksfest i helgen?

Han er daglig leder i klubben, etter å ha kommet inn i 2016. Derfor har han også vært helt sentral i arbeidet med å forsøke å gjenreise FFK.
– Jeg opplever at vi har klart å stake ut en ny kurs fra og med det nedrykket der. Vi har en annen struktur i klubben og en annen type langsiktig tankegang, som gjør at det er et litt annet FFK som kommer opp nå, enn det som mange på en litt større nasjonal arena kjenner igjen fra det som gikk ned i 2017.
For i helgen kan opprykket til OBOS-ligaen endelig spikres. Det kan skje allerede lørdag, dersom Skeid går på en smell, eller søndag hvis østfoldingene selv gjør jobben hjemme mot Brattvåg.
– Vi er i hvert fall i en særdeles god posisjon. Det har vært snakk om opprykk i en måneds tid, så vi har lyst til å spikre det. Vi har lært oss å leve med at det er litt press, det er en del av denne klubben, sier hovedtrener Bjørn Johansen.
Han står ute på banen på klubbens flotte stadion og snakker med Eurosport. Den er grå, regntung og tom etter torsdagens treningsøkt, men minnene om tusenvis av entusiastiske hjemmefans, som er stolte av historien, står sterkt.
– Det blir liksom aldri akseptert å være på nivå tre for en klubb som Fredrikstad. Samtidig vet man at det er en årsak til at man har havnet der. Da man rykket ned i 2017, det var en kurve som bare pekte rett nedover. Vi har brukt tid på å få en plattform, og føler at rammen er god nå og at vi i dag får betalt for litt langsiktig arbeid. Vi ser at soliditeten i det vi driver med er bra, og da får man resultater hvis man er tålmodig.
Ifølge daglig leder Heier har de jobbet ganske nitidig med faste prinsipper i lang tid.
Derfor gjør det godt for både klubben og personene rundt den å få et resultat, i form av opprykket som trolig skjer allerede til helgen.

Fraksjoner i klubben

Hovedtrener Johansen svarer slik på spørsmålet om han kan si litt om jobben som er gjort med å snu skuta:
– Jeg vet ikke om du har så god tid. Det er mange elementer, men det er viktig at hele klubben fungerer, og vi har vært gjennom mange prosesser på hvordan vi vil at dette skal være. Å skape en kultur handler for meg om identitet, hvem er det vi vil være som individ, som lag og klubb. Vi har forpliktet oss til mange prosesser, og da vet vi at vi står mye mer solid når det begynner å blåse litt, for det vet vi at det kommer til å gjøre i denne klubben. Da må vi vite at det vi driver på med er rett, og håndtere det riktig, både overfor oss selv, men også det vi sier utad.
– Og det ordet "kultur" er kanskje litt av det som gikk galt her tidligere?
– Ja, det var i hvert fall ikke noen samlet klubb Per-Mathias (Høgmo, tidligere sportssjef) og jeg kom til i 2018. Da var det fraksjoner overalt. Så det har vært mye å gripe fatt i. Hvis du ikke er solid innad, er du sjanseløs i det lange løpet, fordi det er for mye trykk utad til at du klarer å stå i det. Men det har vært viktig å få på plass det vi har nå, så skal vi bygge et fotballag som kommer seg opp på det øverste nivået innen kort tid.
For som tidligere nevnt er målet og visjonen å bli blant de ti beste i landet. Dit er det ingen tvil om at Johansen ser.
– Det er ikke noe stoppested i OBOS. Men så skal vi ha respekt for det å komme opp dit, kjenne litt på nivået og jobbe derfra, men vi har jo lyst til å komme oss videre og spille mot de beste i Norge. Det er der jeg føler Fredrikstad hører hjemme, sier han med et smil.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Johansen: - I hvert fall ingen samlet klubb Per-Mathias og jeg kom til

Vil ta tid

Heier forstår hva Johansen sier når han snakker om fraksjoner og at han kom til en klubb som ikke var samlet.
– Jada, vi har brukt litt tid på det, og fått ryddet opp i mye. Vi brukte mye energi spesielt tilbake til vinteren 2018 med å identifisere DNA-et til FFK, hva vi skal være, med et nytt verdisett og et omfattende planarbeid som lever i beste velgående i dag. Fundamentet er det vi driver med hver dag, og vi har fått en veldig fin kultur i klubben. FFK i dag er veldig harmonisk og godt satt, og en klubb som har en plattform å bygge videre på.
Og hva er så klubbens ønskede DNA?
– Sportslig har vi først og fremst tydeliggjort hva slags type fotball vi ønsker å spille og hva slags typer vi ønsker å ha i klubben. Det går mye på at vi ønsker en prestasjons- og utviklingskultur som står veldig sterkt. Menneskene her, uansett om man er ute på banen eller inne i kontorene, skal være personer som har et sterkt driv og ønsker å bli bedre hver dag. Det skal gjennomsyre klubben. Jeg føler vi er i ferd med å bli det, og det kommer nok til å stå enda sterkere i fortsettelsen også, sier Heier.
Han får gjenfortalt Johansens uttalelse om at OBOS ikke er noe stoppested.
– Ja, selvfølgelig, men vi må også være forsiktige med hvordan vi kommuniserer det. En klubb som FFK, med den historien og byen vi har i ryggen, er det selvfølgelig helt rett. Og så er det måten å kommunisere på, for det betyr ikke at vi skal rase rett gjennom OBOS-ligaen eller at det er det eneste vi forventer å gjøre. Vi vet at det er tøft og kommer til å ta tid. Men det langsiktige målet og visjonen til FFK kommer til alltid til å være toppen av norsk fotball, selv om vi er klar over at det tar tid.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Kjeldsrud Johansen: - Begynner å få en god vinnerkultur

Tromsø-aktuell

I vinter var Tromsø på leting etter ny trener, og med sin fortid og status som spiller i nord, var naturligvis «Bummen» en av kandidatene som ble hyppigst nevnt.
– Hvor nær var du å dra?
– Jeg var inne i diskusjonen, men egentlig fant jeg på et tidlig tidspunkt ut at jeg har lyst til å få det til i Fredrikstad. Jeg har en stor ærgjerrighet til det jeg holder på med, og trives veldig godt. Så det var for meg egentlig aldri aktuelt på dette tidspunktet å gjøre noe annet enn å fortsette den jobben jeg holder på med her nede.
Klubben har fortsatt gode ressurser, og en av nøkkelspillerne i stallen, er kaptein Henrik Kjeldsrud Johansen. Han har en fortid i en rekke norske toppklubber.
– Vi prøver å vente til i hvert fall etter søndag (med å feire opprykk), så får det heller smelle i spontaniteten når vi forhåpentligvis har gjort jobben. Det har egentlig sett bra ut lenge, men det ser bedre ut enn noen gang nå, sier spissen, som mener laget har lagt bak seg en kruttsterk sesong.
– Det har vært en spesiell sesong, som for alle andre lag. Men vi brukte koronapausen godt. Vi ble skånet for permitteringer og fikk trent veldig, veldig bra. Det har vi fått betalt for. Vi hadde et tap her mot Hødd for noen uker siden, men ellers har det vært helt rått, egentlig.
Selv om han ikke har så lang fartstid i klubben, vet han nok om den spesielle nedturen klubben har vært gjennom - og forhåpentlig lagt bak seg.
– Det er ikke noen tvil om at det har vært en tøff periode for klubben og hele byen, for alle her i byen lider når FFK sliter. Men det er blitt jobbet veldig godt her nå i tre-fire år, og det begynner å gi resultater. Jeg har veldig tro på at dette er det første steget av to.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Daglig leder Heier: - Nedrykket i 2017 enden på en negativ spiral

Trene på dagtid

Kjeldsrud Johansen mener kontinuiteten de siste årene har gjort godt for klubben.
– Vi beholdt stort sett hele laget og det var lite nytt inn, så det er et lag som er blitt et år eldre og et år bedre. (Joakim) Klæboe kom jo inn i trenerteamet og har gjort en veldig god jobb, og forsterkningene som kom i vinter har vært veldig solide. Vi ønsker å vinne resten av kampene, for vi begynner å få inn en god vinnerkultur her, og ønsker å bygge videre på det inn mot neste år og ta ytterligere steg, sier han til Eurosport.
Den holdningen er naturligvis musikk i hovedtrener Johansens ører.
Treningsøktene hele uken er gjennomført klokken 10:30, altså midt på dagen. Da er flere andre 2. divisjonsklubber, og til og med OBOS-lag, ofte opptatt med skole eller jobb. I FFK har man gode rammebetingelser.
– Det gjør at vi kan være profesjonelle med stort sett samtlige. Så er det mange som vil påpeke at det er råflott, men det å få inn denne identiteten og kulturen, er viktig. Så vi er klare for det som kommer. Forhåpentligvid tar vi steget opp i OBOS, og så må vi fortsette å jobbe på samme måte og bare bli bedre og bedre. Få inn nye folk som passer identiteten og kulturen og hele tiden bli bedre i alle ledd. Da tror jeg vi skal nå målet om ikke så lenge, sier Bjørn Johansen.
Under koronaoppholdet laget Indre bane en spesialepisode om Fredrikstads 15 år med kaos. Se den her:
picture

Indre Bane i karantene: Fredrikstad Fotballklubb – 15 år med kaos

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame