Se alt fra Eliteserien og OBOS-ligaen på Dplay og Eurosport Player. Sikre deg tilgang her!
Foto: Joachim Hellenes, Østlands-Posten
LARVIK / OSLO (Eurosport.no):
Eliteserien
Se drømmetreffet som sikret Molde seieren mot Dudelange
8 TIMER SIDEN
14. juli 2018: Fram Larvik reiser til bortekampen mot Nybergsund med en tropp på åtte spillere. Oppgjøret blir avbrutt allerede etter 21 minutter, på stillingen 3-0, etter at to spillere har forlatt banen med skade. Kampen blir en enorm snakkis og omtales som «Skandalekampen» i norsk media.
– Jeg skal ikke si så mye om det, for jeg var ikke der da. Jeg var i naboklubben Halsen. Men vi fulgte jo med. Ørjan (Berg Hansen, sportslig leder) og Jostein (Jensen, assistenttrener) var med, og de liker ikke å bli minnet på det i det hele tatt. Det er kanskje den mørkeste dagen i Frams historie, sier trener Roger Iversen til Eurosport.
Han forstår at folk i hele Fotball-Norge snakket om den kampen for bare et drøyt år siden. Det er ikke så ofte det skjer at en klubb i andredivisjon ikke klarer å stille et lag til kamp, og det var nok mange meninger, diskusjoner og sikkert ting som kunne vært annerledes, mener han.
19. juni 2019: Fram Larvik tar imot Eliteserie-laget Strømsgodset til hjemmekamp i cupens 3. runde. De kjemper seg tilbake i kampen, og vinner etter hvert ganske fortjent 2-1. Nå møter de divisjonskollega Bærum, og har en formidabel mulighet til å ta seg til kvartfinale. Det er også bare fem poeng opp til serieleder Grorud etter elleve spilte kamper i serien.
Iversen forteller om en ressursgruppe som kom inn i klubben, med Peder Farmen som pådriver.
– Han er en tidligere spiller, som holdt på da jeg selv var aktiv. Vi begynte å prate litt i september-oktober, og Ørjan – som hadde ansvar for ansettelsen – og jeg ble enige i november. Da sa jeg til Peder at «er du med, så er jeg med», sier Iversen.
For hans egen karriereutvikling og trenerambisjoner passet det bra med en slik utfordring nå. Fram hadde levert en god høstsesong og berget plassen i andredivisjon, til tross for de enorme problemene på sommerstid.
– Nå er det vel 10-12 personer i ressursgruppa. Vi startet opp 1. januar med et budsjett å forholde oss til. Ikke stort, men nok til å hente spillere nok til å få en tropp. Ti av dem som var med i fjor, ble med videre. Vi fikk inn noen lokale, noen holdt på å si fremmede, alle i samme alder. Det er viktig for meg å understreke at Jostein og Ørjan har gjort en fantastisk jobb, jeg har ikke gjort dette alene.
– Jeg hadde ingen krav til type spillere, jeg sa at vi henter det vi har råd til. Spillere fra ålreite treningsmiljøer; Viking, Start, Sandefjord, Godset. Spillere som har det grunnleggende i bunn, og ønsker å bli gode. Vi har klart å skape et fotballag av det.

Mentalt spill

Allerede 2. februar spilte de uavgjort mot naboen og flaggskipet i området, Sandefjord, i treningskamp. Så har de bygget videre på det, med enkle beskjeder og retningslinjer, forteller Fram-treneren.
– Fotball er egentlig veldig enkelt, men det er vanskelig å gjøre det enkelt, sier Iversen.
Det virkelig store høydepunktet kom forrige onsdag. Strømsgodset tok turen ned langs E18, ledet 1-0 etter et praktmål av Amahl Pellegrino, for så å senere bli kjempet i senk og slått 2-1 – ganske så fortjent.
– Jeg snakket med flere i Godset som er enige i det. Jeg tror ingen var uenige i at det var fortjent. Men jeg hadde en mistanke om at vi kunne komme i den situasjonen, og jeg sa tidlig at det måtte være bra å møte Godset nå, fordi de er litt «shaky». Man har vært i bransjen noen år som spiller og trener, og alle er likt skrudd sammen, selv om man er i Eliteserien. Mye motgang er ikke moro, enten man er fotballspiller, privatperson eller hva det måtte være, sier Iversen, og utdyper:
– Vi visste at vi hadde spilt mot Raufoss og Start, og gjort det bra mot OBOS-motstand. Så lagde vi noen psykologiske bilder på at Godset egentlig er et OBOS-lag akkurat nå, de også. Det handler om å gjøre ting enkelt, henge det på noen knagger som disse gutta tror på. Det er gutter i 20-årsalderen, som etter hvert tror de kan gå på vannet. Fotball er et mentalt spill.
(Artikkelen fortsetter under)

FramGodset

Foto: Eurosport

Ønsketrekning for begge

Han avbryter sin ene feriedag i 22 minutter for intervjuet med Eurosport. Den tilbringer han på en av de mange campingplass-perlene i nærområdet. Mer fri har han ikke tid til akkurat nå, for nye oppgaver venter.
Allerede onsdag kommer Bærum på besøk, i kampen om kvartfinale i cupen.
– Jeg tipper at Bærum også er fornøyde med at de trakk oss, så sannsynligvis var det ønsketrekning for begge. Men vi har ikke tapt hjemme år, der er det vi som bestemmer og det kan nok være en liten fordel oss. Her har vi selvtillit.
For ingen i Larvik har planer om at cupeventyret skal ende allerede denne uken. En kvartfinale ville vært en gigantisk opplevelse for klubben fra Torstrand.
– Det ville betydd enormt mye, selvfølgelig. Fotball-Norge har allerede fått litt øynene opp for Fram, og kommer vi til kvartfinale, kan jo alt skje. Det er ingenting som sier at det må stoppe der. Sist Fram var i kvarten, var i 1953, så vi kan skrive historie. Det kan også være en mulighet som bare kommer en gang for disse spillerne, så vi må passe på å nyte øyeblikkene også. Og så er det en økonomisk side her, vi skal ikke legge skjul på det.

– Bare halvveis

På en treningsleir i Tyrkia satte laget et felles mål. Det handlet om å bli topp sju i avdelingen og å stabilisere seg, både som lag og tropp. Nå har åtte-ni spillere også kontrakt for neste sesong, og det er mange år siden klubben hadde en tropp der man vet at så mange spillere også er med videre.
Det er stigende interesse i byen, klubben har om lag 25 nye sponsorer av ulike størrelse og klubbfølelsen – særlig blant de eldre i nærområdet – står sterkt, ifølge treneren.
Det «viktigste i hans hue» er å stabilisere klubben, men så langt har det gått såpass bra at de skal ta en vurdering på om de skal oppjustere målsettingen i sommerpausen.
– Avdelingen er så jevn at alt kan skje. Fram har heller ikke vært i flytsonen ennå, slik at vi har vært heldige og fått med poeng. Det har heller vært motsatt, der vi har gitt fra oss litt poeng ved å være uheldige og udyktige. Vi håper jo at vi også kommer i den flyten. Samtidig har vi vært best mot alle de tre lagene vi har møtt i cupen, og har ikke bada oss til 4. runde, heller. Det har vært en helt syk «reise». Og vi er bare halvveis.
Sett denne?
Eliteserien
Trapper ned tross utenlandstilbud: – Ville ikke flytte for langt
9 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Bummen vant kompisduellen mot Høgmo
10 TIMER SIDEN