Populære sporter
All sport
Vis alt

De «usynlige» norske spillerne: – Man går av radaren

Sondre Skandsen

Oppdatert 29/01/2021 klokken 20:32 GMT+1

Fokuset er ofte på talentene våre her hjemme, men i Nord-Amerika jobber bortglemte talenter hardt for å sikre seg en proffkarriere.

Sondre Norheim

Foto: Eurosport

Forrige uke skrev skrev Eurosport om Sondre Norheim (23) som ble plukket opp av Nashville SC på øverste nivå i USA etter å ha spilt collegefotball. Det skjedde flere år etter at han forlot PostNord-ligaen og en trygg tilværelse i Bryne.
For mens nordmenn hjemme i Europa tiltrekker seg interesse fra både inn- og utland, finnes det unge norske spillere på andre kontinenter som tilsynelatende blir oversett.
Norheim forteller nå i dybden om hvordan det er flere veier til en proffkarriere. Og ikke minst: Hvordan han opplever at man fordufter fra norske klubbers søkelys når man krysser Atlanterhavet.
– Plutselig gikk jeg ganske av radaren her hjemme da jeg hadde kommet til USA. Det er et valg man må kjenne på. Den veien til MLS går litt på bekostning av å være synlig hjemme i Norge og Europa. Du får ikke det beste av begge verdener, sier 23-åringen som ble verdsatt til nærmere en halv million kroner av MLS-klubben.
Et naturlig spørsmål er om en norsk spiller faktisk bør anses som «tapt» fordi vedkommende reiser til USA for å kombinere studier med fotball.
Øyvind Alseth (26) har vært med på Ranheim-eventyret i Eliteserien og ned til OBOS-ligaen igjen. Der havnet han etter å ha blitt seriemester i Nord-Amerika med Toronto FC i 2017 med lagkompiser som Jozy Altidore, Sebastian Giovinco og Michael Bradley.
– Jeg tror mange sitter med oppfatningen om at hvis man reiser til USA for å spille collegefotball så gir man opp karrieren. Det trenger ikke være sånn i det hele tatt. Det er et meget høyt nivå på ligaene der borte. Man spiller ikke bedriftsfotball der, sier han til Eurosport, før han følger opp.
– Det føles nok alltid trygt å satse på det man kan mye om for norske klubber. Altså de lokale spillerne man har tilgjengelig. Men det er ikke noen tvil om at det er mange talentfulle norske spillere på collegenivå i USA.
Norheim støtter det:
– Det burde vært mulig for nordmenn i USA og bli speidet på av norske lag, men sånn er det ikke.
– Når man er på college så er man teknisk sett amatørspiller, selv om opplegget er helproft, og det gir deg et slags stempel. Jeg tror det gjør at klubber her hjemme nedprioriterer å kikke i det området.

Må få navnet sitt ut

Alseth er enig i at man går litt av radaren straks man forsvinner over havet.
– Man må få navnet sitt ut på egen hånd. Jeg håper klubbene rundt i Norge er klar over de lokale talentene og kartlegger om de er hjemme i Norge eller spiller i USA. Det hadde vært en god start.
Nå er hvert fall Sondre Norheim i ferd med å få navnet sitt ut.
– Det var jo en risiko jeg tok. Nå er jeg veldig glad for at jeg gjort det. De siste fire årene har vært de beste årene jeg har hatt. Og det ser ikke ut til å bremse med det første heller.
En av de sentrale figurene som har jobbet for at både Sondre og en rekke andre unge nordmenn skal få en fair sjanse i USA, er Nicolay Netskar. Han er direktør i Pursue Pro som tilrettelegger fotballmuligheter for unge spillere i USA.
– Mange klubber i OBOS-ligaen og PostNord-ligaen kunne hatt stor nytte av å se til college-ligaene og nordmennene som spiller der. Hvis noen kikker litt nøye på USA etter hvert, så kan man nok gjøre noen scoop, tror han.
– I Norge kjenner man ikke så godt til de ulike nivåene og hva slags kvalitet som egentlig finnes der. Det kan fort være at de norske i USA får en enda lenger vei opp enn de egentlig burde hatt.
Les hele saken om Sondre Norheims overgang til toppnivå i USA:

Får uansett en bachelorgrad

Men selv om man forsvinner fra norske speideres peilere, betyr det ikke at man ikke kan lykkes.
– Fordelen der borte er jo at det er mye større sjanse for å bli lagt merke til. Jeg tok sjansen på å komme meg opp og fram i USA, og da måtte jeg forsvinne litt fra fotballmiljøet hjemme i Norge, forteller Norheim.
Han fikk raskt merke at det å satse fotball i en annen verdensdel skiller seg ut fra den norske skolen.
– Det er to helt ulike verdener. For alt jeg vet så er det ingen steder i verden du kan få et like godt tilbud med skole og fotball samtidig. Det legges så til rette for at du skal lykkes på begge arenaer.
– Hvis du har en kamp en dag hvor man skulle hatt en prøve, så får du bare ta den testen en annen dag. Faller du litt bakpå i undervisningen så får du en egen lærer. De ønsker virkelig at du skal lykkes både sportslig og utenfor.
Og skulle man ikke ende opp i MLS, slik 23-åringen fra Bryne gjorde:
– Da har du uansett en bachelorgrad som du får med deg. Sånne ting er viktig for unge spillere. Dersom jeg ikke skulle havnet i MLS, så var det verste som kunne skje at jeg endte med en utdanning. Det blir uansett ikke bortkastet.
For unge fotballspillere der ute kan fort Sondre Norheim og andre norske spillere i Nord-Amerika være foregangsfigurer. 23-åringen håper å se enda flere i framtiden.
– Jeg synes det er synd at ikke enda flere tar den ruta. Drar du til USA når du er 18, så er du potensielt ferdig når du er 22. Jeg vil påstå at man fortsatt er ung og lovende da. Så er man bra skolert og kan bygge videre på talentet. Man kan komme tilbake og få en god karriere i Norge.
Denne mannen gikk derimot ikke USA-ruta:
picture

Jakter Samuelsen blant flere: – God kontakt med Jim Solbakken

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame