• Gjenopplev OL, "Kampene vi husker" fra Eliteserien og store tennisøyeblikk på Dplay: Se vårt sendeskjema
Selv om markedet er avventede på grunn av koronakrisen i verden er det flere spekulasjoner rundt våre norske spillere i utlandet. Dette tror Eurosports eksperter Joacim Jonsson og Kjetil Rekdal vil skje med tre av våre heteste spillere i utlandet; Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og Alexander Sørloth.
Det er også tatt høyde for at det på grunn av koronakrisen er usikkert hva som skjer med fotballen og økonomien til de ulike klubbene.
Eliteserien
Reiste 27 timer for å se sønnen spille: – Det var virkelig verdt det
3 MINUTTER SIDEN

– Helt magisk

Det har de siste dagene blitt skrevet i ulike medier, som Mirror og Evening Standard, at Real Madrid har kastet seg inn i kampen om å signere Erling Braut Haaland til sommeren. Eurosports ekspert Joacim Jonsson mener det ikke er noe hastverk for å komme seg videre for 19-åringen.
– Jeg vet at leverer han godt, så vil de klubbene stå i kø senere og da vil han ha en enda sterkere posisjon. For min del så tenker jeg at han er i et godt miljø og at det er fornuftig å være der. Det er ikke noe stress om å komme seg bort derfra. Dortmund er god klubb som spiller i Champions League så det er ikke naturlig å gjøre noe, han utvikler seg i et godt miljø, så det er naturlig at han blir der, sier Jonsson om unggutten.
Haaland kom til Dortmund fra Salzburg i januar og fikk kun elleve kamper i Bundesliga og Champions League før fotballen ble satt på vent på grunn av koronaviruset. Eurosports ekspert Kjetil Rekdal tror heller ikke Haaland bytter klubb i sommer.
– Nei, jeg tror ikke det, han blir nok minst en sesong til i Dortmund. For hvis ikke blir det to kjappe klubbskifter, med ett år i Salzburg før han gikk videre. Han er ikke så gammel, han har god tid til å komme til de større klubbene, så jeg tror han blir minst ett år til, sier Rekdal.
– Men det spørs om han får muligheten til å gjøre noe, akkurat nå bør man vente på at verden kommer i vater. Han har det jo bra der han er, bra klubb og har kommet fint i gang. Jeg tror ikke det blir aktuelt med klubbskifte, da blir jeg overrasket. Det er vel andre ting som er viktigere enn det akkurat nå, legger han til og sikter til viruset.
Jonsson mener utenlandseventyret til Haaland har vært helt magisk så langt.
– Jeg trodde ikke i mine villeste fantasier at han kunne gjøre det han gjør. Å dra ut i Europa å møte de beste stoppene som kunne tatt bort hans fysiske fortrinn, men det klarte de ikke. Han er en maskin, og en spiller som de andre stoppene frykter å møte. Når det er Erling Braut Haaland på motsatt banehalvdel så frykter de han, det er den verste spilleren for en stopper å møte, sier Jonsson.
– Pilen peker jo rakt opp, «the sky is the limit». Man venter på at det skal stoppe, men så fortsetter han. Han har alle forutsetninger for å bli en verdensspiss og en av de største Norge har hatt.
Fått med deg denne? Saken fortsetter under:

– Ikke unaturlig at han spiller videre der

En annen norsk spiller som gjør det bra i utlandet er Martin Ødegaard. 21-åringen er utlånt til Real Sociedad fra Real Madrid. I utgangspunktet er avtalen til sommeren 2020, siden man ikke kan ha en formell avtale på mer enn ett år. Eurosports eksperter mener det er litt mer usikkert rundt hva han gjør til sommeren.
– Litt mer vrien enn Haaland. Han har hatt en svært god sesong i La Liga på et ganske bra lag som kjemper om Champions League. Ikke unaturlig at han spiller videre der hvis han utvikler seg, så den fornuftige løsningen er at han blir der, sier Jonsson.
– Hvis Real Madrid vil ha han tilbake så går han tilbake, hvis det er litt 50/50 så blir han en sesong til. Men Real Madrid er litt i trøbbel, de trenger kanskje et generasjonsskifte. Så det kan være han blir tiltenkt en rolle, men det er ikke vits hvis han må sitte på benken. Det er ikke så stor forskjell på de to lagene, Real Madrid er ikke mye bedre enn Real Sociedad nå. Det spørs jo hvordan sesongen blir seende ut, det kan være mange store klubber som blir skrapt ned til beinet og mange andre klubber som forsvinner. Hvordan fotballen kommer til å se ut er det ingen som vet, men det kommer til å ha en betydning, sier Rekdal.
Men det er en ting som bekymrer Rekdal med Ødegaard.
– Jeg bekymrer meg mest for at det litt for ofte er noen skader, ikke noe langvarig, men litt smått. Det kan være tilfeldigheter, men han har måttet stå over kamper. Så har han jo en spillestil hvor han blir litt taklet, så det er ikke unaturlig at han får seg noen smeller.
– Hva tenker du om sesongen hans?
– Sesongen hans har vært magisk den også, svært god. Haaland har vært enda mer spektakulær, men han har vært med å påvirke flere kamper. Det er vanvittig at Norge har to så gode spillere som kan være med i verdensfotballen, sier Jonsson.

– Naturlig at det skjer noe

Alexander Sørloth er et hett navn i Tyrkia og torsdag oppdaterte det anerkjente nettstedet Transfermarkt sine verdivurderinger for den tyrkiske toppdivisjonen, hvor Sørloth troner helt øverst med en markedsverdi på 16 millioner euro. Joacim Jonsson tror han kan forsvinne til en større liga.
– Han er brennhet i Tyrkia. Der er det naturlig at det skjer noe, han tror jeg også har lyst til å spille i en annen toppliga. Nå har jo koronakrisen truffet Italia, men det hadde vært naturlig at han hadde havnet i Italia, i klubber som Milan eller Napoli. Men akkurat nå vet jeg ikke noe om den økonomiske situasjonen, men jeg mistenker jeg at han forsvinner til Italia, sier han og påpeker at det er usikkert grunnet koronakrisen.
Rekdal mener det er vanskelig å se hva Sørloth bør gjøre i sommer.
– Han gikk til Premier League og der kom han seg ikke inn, så var det et utlån til Gent og nå på to års utlån til Trabzonsport. Da må jo Crystal Palace hente han tilbake, eller så må han gå til Spania, Italia, Tyskland. Det kan godt være at han bør skifte klubb for å komme til et høyere nivå. Men da tenker jeg Bundesliga eller Spania, Premier League er vanskelig for han.
– Han har gjort det veldig bra og bøttet inn mål i Trabzonsport. Fotball er jo alt i den byen, og det er sild i tønne på fotballkamper der. Han er i en liga med enorm interesse, så det blir lagt merke til det han driver med, sier Rekdal.
Jonsson mener neste sesong blir avgjørende for Sørloths videre karriere.
– Han har vært i sinnsyk flyt i år, neste sesong blir avgjørende for om han kan vise at han kan levere på et så høyt nivå over tid. Blir han en spiss som leverer i Tyrkia, eller i de store ligaene?
Sett denne?
Fotball
Henriksen etter rødt kort: – Det er ikke mye kraft i dytten, han legger seg lett
12 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se målene fra Rosenborgs kamp mot Viking
12 TIMER SIDEN