• Se Boca Juniors–River Plate på Eurosport Player og Eurosport 1 søndag fra kl. 19.45!
Jan Magne Bae bodde, studerte og jobbet i Buenos Aires i to perioder mellom 2009 og 2013. Han så et sted mellom 20 og 30 kamper live i denne perioden, for det meste Boca Juniors og Racing Club, i tillegg til flere landskamper med Argentina. Siden den gang har jeg hatt et godt øye til argentinsk fotball og særlig Boca Juniors.
Kommentar:
CONMEBOL Libertadores
Slo tilbake og senket byrivalen i Libertadores-finalen
09/12/2018 PÅ 22:28
El Superclásico er galskap i Argentina. Enda mer galskap er det at de to rivalene møtes i selveste finalen av Copa Libertadores.
Det er første gang i historien og ekstra gledelig er det at vi i Norge får muligheten til å følge dette dramaet direkte. Jeg tror Boca vinner og sikrer seg et godt resultat før returkampen.

En travel dag for byens ambulanser?

Det er anslått at antall hjerteinfarkt i Argentina øker med om lag 80 prosent sammenlignet med gjennomsnittet i de snaue to timene kampen mellom River og Boca varer. For de som husker klippet av legendariske Tano Pasman, da River rykket ned for noen år siden, kommer det kanskje ikke som noen overraskelse. Kjennskap til spansk er ikke nødvendig for å forstå engasjementet. Det kan fort bli en tøff dag for ambulansetjenesten i Buenos Aires.
Lørdag kveld norsk tid skulle jeg gjerne vært i Buenos Aires og aller helst på La Bombonera. Jeg tilbragte to år i denne fantastiske byen for en del år tilbake og hadde da gleden av å se Boca flere ganger på denne unike banen. Den gang var stjernene Martin Palermo og Juan Roman Riquelme i første rekke, men også en ung Nicholas Gaitan. Fansen var gale og stadion ristet i fundamentet da de galeste supporterne i "La Doce" lagde liv.
Det unike med denne arenaen er at den er ekstremt bratt og bortefansen blir gjerne plassert på toppen av den ene kortsiden. Det hendte at de gjestende supporterne urinerte ned på hjemmefansen for så å få politieskorte ut av bydelen etter kampslutt. Som sagt – fotball er ren galskap i Argentina og ingenting mer enn akkurat denne kampen. Vi får håpe vi unngår de verste voldsepisodene og at lidenskapen ikke medfører for mange hjerteinfarkt.
Saken fortsetter under bildet

Politi utenfor La Bombonera

Foto: Eurosport

Arbeiderklassens svenske søppelmenn

Boca Juniors er tradisjonelt arbeiderklassens lag og har sterke røtter til Italia. Kallenavnet deres "los Xeneises" betyr rett og slett "de fra Genova". De kalles også "los bosteros", som løst oversett blir "søppelmennene".
Det var en gjeng immigranter fra nettopp Genova som etablerte klubben og legenden om hvordan de fikk fargene sine er spektakulær. De bestemte seg rett og slett for å ta fargene til flagget til det første skipet som ankom havnen i bydelen La Boca. Den båten var svensk og fargene har siden den gang vært blått og gult.
Den største legenden som noen gang har akslet disse fargene er utvilsomt Diego Maradona. Beklager Messi, men i denne delen av Buenos Aires vil han alltid være størst. Martin Palermo er en annen legende – den mestscorende i historien - og jeg hadde selv gleden av å se han utligne mot River i en superclásico tilbake i 2009.
Saken fortsetter under bildet

Diego Maradona

Foto: Scanpix

En tredje legende er Carlos Tevez. Han kommer fra en av de fattigste områdene i byen og klarte knapt å lære seg engelsk i løpet av de nesten ti årene han tilbragte på balløya. Likevel er han umåtelig populær blant arbeiderklassen i Buenos Aires. De ser på han som en av sine egne og ingenting vil være vakrere enn om det blir nettopp han som avgjør Copa Libertadores 2018.

En kamp som samler landet

Jeg håper Boca Juniors tar dette og får med seg et godt utgangspunkt før returen som skal spilles på andre siden av byen. I de snaue to timene kampen pågår vil Argentina stå stille. Fra La Quiaca på grensen til Bolvia i nord, til Ushuaia og ildlandet i sør.
Folk vil samles ved TV-ene i landets mange barer og kafeer og i fattige områder av storbyens slum. Det er også mulig Argentinas president – Mauricio Macri – avlyser sine offisielle forpliktelser denne dagen. Han er tidligere president i Boca Juniors. Dette er en kamp som angår hele det fotballgale Argentina.
CONMEBOL Libertadores
Copa Libertadores-finalen skal spilles i spansk storstue
30/11/2018 PÅ 07:43
CONMEBOL Libertadores
Krever Copa Libertadores-tittelen uten kamp
28/11/2018 PÅ 10:13