Ceide-magi mot Finland – nærmer seg EM etter ti års ventetid

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 10/06/2022 klokken 18:59 GMT+2

U21-landslaget tok fredag et stort steg mot neste års EM. Nå er Leif Gunnar Smeruds menn kun én seier unna gruppespillet.

Emil Konradsen Ceide t.v., Hugo Vetlesen og Johan Hove

Finland - Norge 0-2 (0-0)
Premissene var enkle før U21-landslaget dro til Finland. Med seier i de to siste kampene ville Norge være klare for EM i 2023, som spilles i Romania og Georgia.
Men det var lettere sagt enn gjort. Finland hadde også mye å spille for. De lå som nummer to i gruppa, tre poeng bak Kroatia med én kamp mindre spilt før fredagens kamp.
Finland var lenge med på notene, men etter en drøy time dukket Emil Konradsen Ceide opp. Et strålende soloraid etterfulgt av en kontrollert avslutning, sendte Norge i føringen.
13 minutter før slutt satte Fredrik Oppegård spikeren i kisten. Med 0-2 kan Norge avgjøre det hele førstkommende tirsdag.
Da møter Norge Aserbajdsjan hjemme på Marienlyst. Vinner de den, er de klare for sitt første EM siden 2013.
De andre lagene i Norges gruppe er ferdigspilte, og det er kun Kroatia som er foran Norge med ett poeng. Uavgjort vil ikke holde for Norge, siden Kroatia har bedre målforskjell.
Dermed er det kun tre poeng i siste kamp som er godt nok for Leif Gunnar Smeruds menn.

Nesten en drømmestart

Det tok sin tid før Norge fikk nettkjenning, men Jørgen Strand Larsen var nære ved å sørge for en drømmestart.
Etter fire minutter testet Groningen-spissen skuddfoten fra drøye 30 meter. På spretten smalt haldenseren til, og ballen hadde retning mot krysset. Dessverre for Norges del, hang Finlands sisteskanse Viljami Sinisalo med på notene.
Rett før halvtimen skulle også Johan Hove teste skuddfoten. Strømsgodsets formspiller klemte til fra distanse, men Sinisalo stoppet forsøket fra den målkåte sogningen.
Finland voknet utover i omgangen. Agon Sadiku kom først på et innlegg fra venstre. Headingen fra den finske spissen var meget god, men Kristoffer Klaesson vartet opp med en strålende redning, som gjorde at Norge kunne gå til pause med 0-0.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Normann oppsummerer «fiaskosesongen»: – Vi feilet

Klaesson og Ceide sørget for seier

Den norske keeperen skulle vise seg å være viktig i starten av andreomgang også. Naatan Skyttä kom seg fri i 16-meteren og rappet til med høyrefoten, men igjen avverget den norske Leeds-spilleren finsk nettkjenning.
63 minutter ut i kampen skulle Emil Konradsen Ceide markere seg for alvor. Venstrevingen gjorde alt selv. Først dro han av to finske spillere før han avsluttet med høyrefoten fra kanten av 16-meteren. Avslutningen snek seg innenfor stolpen, og Ceide sendte Norge et langt steg mot neste års EM.
Scoringen tok lufta ut av et finsk lag, som var nødt til å vinne for å ha ambisjoner om å ta seg til neste års mesterskap.
Kampens første målscorer ble erstattet av Fredrik Oppegård etter 70 minutter. På papiret et defensivt bytte, men PSV-backen skulle også få vise fram sine offensive kvaliteter på venstrekanten.
Kun minuttet etter at han hadde kommet inn, kjempet Oppegård seg inn i feltet. Innbytteren kom seg til avslutning, men i ubalanse satte han ballen rett på keeper Sinisalo.
Oppegård var heltent da han fikk muligheten. I det kampuret bikket 77 spilte minutter, slo Sebastian Sebulonsen ballen inn i feltet. På bakre dukket innbytteren opp, som hamret ballen i mål via treverket.

Molde-duoen blomstrer: – Ligger en kultur i veggene her som er bygd opp over mange år