Se alt fra OBOS-ligaen og Eliteserien på Eurosport Player og Dplay. Sikre deg tilgang her!
Av: Pål Strande Gamlemoen/pal.gamlemoen@mondayproduction.no
Frustrasjonen er enorm ute i Bredde-Norge. Spillerne over 20 år nedover i divisjonssystemene har ventet hele sommeren på svar om det blir noe av sesongen eller ikke.
OBOS-ligaen
– De har opplevd ting ikke alle andre har
EN TIME SIDEN
De fleste klamret seg til håpet om at 1. september var datoen de kunne gjenoppta fullkontakttrening og kamper. Forrige uke kom kalddusjen: Regjeringen utsatte åpningen av breddeidretten grunnet smitteøkningen i landet. Samtidig er myndighetene i samtaler med idretten om hva man skal prioritere å åpne. Norges Fotballforbund har bedt myndighetene prioritere at Norsk Tipping-ligaen (3. divisjon herrer) og 2. divisjon kvinner får starte opp fullkontakttrening.
Nå mener mange det haster å få an snarlig avklaring på om det blir sesong eller ikke for disse gruppene.
– Det betyr alt. Dette er en ting som tapper veldig på energien. Man gledet seg til møtet mellom idretten og myndighetene 10. august, men så kom slaget i trynet om at bredden ikke får starte 1. september, sier Øystein Elvestad.

– Ofrer alt

Elvestad trener Solas herrelag i Norsk Tipping-ligaen (3. divisjon). I et Twitter-innlegg krever han at man snart får enten en dato eller en avlysning av sesongen. Det er han langt ifra alene om.
Sola-treneren forteller at det koster mye av spillergruppen å prioritere fotballen uten å vite om de får spilt i det hele tatt. Det er begrenset hvor lenge de klarer å holde motivasjonen oppe.
– Spillerne ofrer alt sosialt for å komme i gang og å være godt forberedt, sier Elvestad.
Sola har kjørt fire-fem økter i uken hele juli. De under 20 har fått drive fullkontakttrening, mens de over 20 har måttet ha et tilpasset opplegg. Elvestad forteller at A-laget har ni personer i junioralder, mens 15 av spillerne er for gamle til å få drive fullkontaktøkter.
– Om det blir avlysning, har man i hvert fall fått beskjeden og kan tenke nytt. Da vil vi i så fall hjelpe fire-fem av de beste videre til 2. divisjon (der de får spilt, jou.anm.).

Forstår frustrasjonen

Elvestad mener det vil gagne samfunnet å åpne for at bredden kan spille fotball. Den siste tiden har det vært mange medieoppslag rundt økt smitte som følge av blant annet reising og festing.
– Regjeringen har vært tydelig på at det er økonomien som bestemmer hva som får åpne. Jeg forstår det, men dette er spillere som er friske og raske. De vil klare å forholde seg til reglene. Jeg mener det er tryggere å la de holde på med fotballen enn at de drar på byen og gjør andre ting, sier Elvestad.
NFFs generalsekretær, Pål Bjerketvedt, skjønner frustrasjonen som kommer fra bredden. Han har stor forståelse for at spillerne snart må få et endelig svar.
– Dette nivået er blitt holdt igjen veldig lenge. Den utålmodigheten vi ser nå, er naturlig. Det er flere varsler om frafall og klubber som stanser de tilpassede øktene frem til det er tatt en beslutning, sier Bjerketvedt.

Bør avgjøres før midten av september

Onsdag ettermiddag skal NFF ha Teams-møte med breddeklubbene. Der vil det informeres om dialogen forbundet har hatt med myndighetene. Det vil bli åpnet for spørsmål og dialog.
Bjerketvedt kan foreløpig si lite om når klubbene kan forvente seg et svar. Det avhenger av hva myndighetene bestemmer. Men Bjerketvedt er enig at at det begynner å haste.
– Vi nærmer oss et kritisk punkt, sier Bjerketvedt.
Han vil ikke gi noen konkret dato på når man må ha tatt en beslutning, men forklarer at det går en grense i midten av september.
– Med tanke på hva som er mulig å gjennomføre rent teknisk, går det en kritisk grense midt i september.

– Mye er uforutsigbart

Kulturdepartementet har mottatt prioriteringslisten fra NFF (via Norges Idrettsforbund). Den er sendt videre til Helsedepartementet.
– Jeg kan godt forstå at en del breddeidrettslag er skuffet, men jeg tror også at de forstår at det er smittesituasjonen i samfunnet som gjør at vi ikke kan åpne alt samtidig, sier statssekretær Gunhild Berge Stang og fortsetter:
– Mye er uforutsigbart akkurat nå. Vi ser lokale smitteutbrudd flere steder. Regjeringen har nå tråkket litt på bremsen for at vi ikke skal miste kontroll over pandemien, sier hun og understreker at man ønsker å tilrettelegge for mest mulig aktivitet.
Statssekretæren forteller at regjeringen i samråd med idretten har valgt å prioritere barn og unge, i tillegg til toppfotballen.
– Nå vurderer helsemyndighetene listen fra NIF. Vi kommer tilbake til dette innen 1. september, sier Berge Stang.
Eliteserien
Derfor falt valget på Hertha Berlin: – En spennende klubb
EN TIME SIDEN
Eliteserien
Fotballklubbene i villrede etter koronatiltak: – Total forvirring
3 TIMER SIDEN