Populære sporter
All sport
Vis alt

Bergenseren ligger foran De Bruyne og Messi på liste: – Føler meg glemt i Norge

Even Lübeck

Publisert 14/05/2023 klokken 21:37 GMT+2

Emil Hansson (24) ble ikke satset på som unggutt i Brann, og fikk bare to ligakamper for klubben på nivå to. Nå herjer han i Nederland - og ligger foran verdensstjerner på assistlista.

Emil Hansson i aksjon for Heracles

Foto: Getty Images

Emil Hansson har nytt stor suksess i nederlandske Heracles siden han kom til klubben i januar 2022. Etter en halv sesong i Eredivisie med klubben, rykket Heracles ned til Eerste Divisie. Og denne sesongen har 24-åringen virkelig blomstret.
Hansson har notert seg for spinnville 15 mål og 18 målgivende på nivå to i Nederland, på bare 34 kamper. Klubben har rykket opp til Eredivisie igjen på første forsøk og skal spille på toppnivå neste sesong.
18 målgivende er flere enn superstjerner som Kevin De Bruyne (16), Lionel Messi (15), Khvicha Kvaratskhelia (10) og Bruno Fernandes (7). Han har med andre ord flere målgivende pasninger enn samtlige spillere i topp fem-ligaene i verden!
– Ha ha! Jeg har fått med meg det og flere har sagt det til meg. Det er kult å se at jeg har er foran de gutta, men jeg må le av det og. De spiller på et helt annet nivå og kan ikke sammenlignes. Men det er selvfølgelig veldig gøy at jeg har gjort det så bra, og det at jeg har flere målgivende enn de to er jo bare positivt, sier han til Discovery.
– Jeg føler jeg har vært god hele sesongen, og det ser man jo i antall mål jeg har vært involvert i. Jeg har tatt store steg på den biten der. Istedenfor å drible to ekstra slår jeg heller inn tidlig og prøver å være mer effektiv.

Vokste opp i Bergen

Hansson ble født 15. juni 1998 og vokste opp i Bergen, der faren var Patrik Hansson, som spilte for Brann i 1992 og 1993. I 2013 var Hansson innom Kalmar sitt ungdomsakademi før han reiste tilbake til Brann seks måneder.
Etter at han ikke fikk særlig tillit som unggutt i Brann, der han i 2015 kun fikk to innhopp i OBOS-ligaen, dro han til Feyenoord sitt ungdomsakademi høsten samme år. Da hadde han samtidig spilt 20 landskamper med spillere som Kjetil Haug, Ola Solbakken, Sander Berge og Kristoffer Ajer.
– Jeg føler jeg var litt for utålmodig i Brann, når jeg tenker tilbake på det. Jeg vokste opp rett ved Stadion og følte teknisk og alt det der at jeg var god nok, men jeg var nok ikke klar for seniorfotball på den tiden. Fotball er mer enn det du kan gjøre med en ball. Jeg ville tro at jeg var klar, men jeg var nok ikke det.

Seriegull i Nederland

Halvannet år etter at han gikk til Feyenoord, fikk han debuten for A-laget til klubben, i Eredivisie, da han kom inn sju minutter før slutt mot AZ Alkmaar. Det ble bare to innhopp den sesongen, men han var likevel med på å vinne ligagull, som var klubbens første på 18 år.
Da trente og spilte han med spillere som Dirk Kuyt, Steven Berghuis og Eljero Elia, samt at han ble trent av legenden Giovanni van Bronckhorst.
– Jeg trente av og til med A-laget og fikk noen innhopp. Feyenoord-tiden var en kul opplevelse og en lærerik periode. Jeg lærte mest av Berghuis, som var den beste på laget da. Han var enormt god.
picture

Emil Hansson

Foto: Getty Images

Dro til tysk fotball

Året etter ble det ett innhopp i serien, samt at han var med på å vinne både den nederlandske cupen og supercupen.
– Det var gøy, men jeg følte ikke jeg ble satset ordentlig på der heller etter hvert. Jeg skal være ærlig, jeg var ikke god nok for A-laget på den tiden heller. Derfor gikk jeg på utlån til Waalwijk. Jeg visste ingenting om klubben, annet enn at de var på nivå to, og gjorde det bra der (12 mål og 11 målgivende på 35 kamper).
Etter låneoppholdet returnerte han til Feyenoord.
– Jeg ble nok litt for utålmodig - igjen. Jeg hadde akkurat spilt et helt år i Waalwijk før jeg kom tilbake til Feyenoord og plutselig spilte null. Hannover kom på banen, de hadde sett meg og det virket som om de hadde en bra plan for meg. Men treneren fikk sparken etter to måneder og sportssjefen like etter.
– Så kom det nye folk inn som ikke trengte meg. Sånn er fotballen, den er kynisk og brutal. Når jeg ser tilbake på det nå var det et feilsteg av meg. Jeg burde holdt meg i Nederland og funnet en annen klubb, men man lærer av de feilene man gjør.
picture

Emil Hansson

Foto: Getty Images

Tilbake til Nederland

Etter det mislykkede Hannover-oppholdet i 2. Bundesliga, som Hansson selv sier ble litt for fysisk og tøff, dro han tilbake til Nederland, i juni 2020. Neste stopp var Fortuna Sittard, der det ble 43 Eredivisie-kamper over et og et halvt år.
– Jeg spilte mye i starten, mens det andre halvåret ble mye sitting på benk. Da gikk det opp for meg om hva jeg kunne gjøre for å få ut potensiale mitt. Jeg jobbet veldig mye på styrkerommet i den perioden og har gått opp 4-5 kilo på to år. Jeg har alltid hatt et fysisk problem siden jeg var yngre, men tatt tak i den biten nå.
– Jeg jobber kontinuerlig på gymmen, for i dagens fotball må man ha den biten på plass og. Det handler ikke bare om svære biceps, men å bli litt raskere i nærdueller. Som den dribleren jeg er handler det om at jeg klarer å stå imot om noen dytter meg.

Suksess og tillit i Heracles

Etter benkesliting på starten av 2021/22-sesongen for Fortuna Sittard gikk han til Heracles Almelo i januar 2022. Da var de i Eredivisie, men rykket ned til Eerste Divisie etter en intens serieavslutning.
– For min egen del var det nok greit med nedrykket, for da fikk jeg ta noen steg tilbake for å virkelig finne meg selv og vise hva jeg kan. Det har vært et bra år og jeg er glad for at vi rykket opp. Så får vi se hvor jeg spiller neste sesong. Jeg har kontrakt i ett år til, men man vet aldri i fotballen.
– Føler du deg glemt i Norge?
– Glemt og glemt... Ja, jeg føler meg jo litt glemt. Det er lett at man ikke ser meg når jeg ikke spiller på et høyt nivå. Det er ikke Premier League, men jeg håper at man kan skrive mer om meg i fremtiden. Jeg har mye i meg som jeg håper jeg kan få ut på et høyere nivå.

Norge eller Sverige?

Hansson står med 32 aldersbestemte landskamper for Norge og 14 for Sverige. Det er lett å tyde at han har fått spørsmål om hvem han kommer til å velge, hvis sjansen byr seg, når Discovery spør.
– Det får vi se på. Siste landslaget jeg var med på var jo Sverige, men jeg har alltid følt meg 50-50. Det må være de som eventuelt ringer først, så får man ta et valg. Men jeg fokuserer ikke så mye på det nå. Jeg har mest fokus på å gjøre det best mulig med klubben.
– Kunne en retur til Brann vært aktuelt?
– Jeg har alltid hatt lyst til å spille for Brann igjen, men jeg trives i utlandet og vil fortsatt spille her. Men at jeg skal hjem en gang og til Brann, det håper jeg. Det er gøy å se at de gjør det så bra.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame