Per-Mathias Høgmo (58) feirer bursdag med å bli ny trener i Fredrikstad. Det bekrefter klubben på en pressekonferanse fredag ettermiddag.
Onsdag meldte Fredriksstad Blad at Høgmo var svært aktuell for jobben. Etter det Eurosport erfarer var den tidligere norske landslagssjefen og Steinar Pedersen de to siste kandidatene i den kriserammede klubbens trenerjakt. Valget falt til slutt på 58-åringen som er bosatt på Jæløya.
OBOS-ligaen
Sikret årets første seier etter sjansebonanza
18/04/2022 PÅ 15:55
Jobben som står foran Høgmo er enorm. Med ett av OBOS-ligaens største budsjetter rykket FFK ned etter play off mot Notodden. Det betyr at den gamle storklubben, som så sent som i 2008 tok sølv i Eliteserien, til neste år spiller på nivå tre i norsk fotball.
– Vi håper dette er en merkedag for klubben, uten å skyte forventningene for høyt. Vi skal gjenreise FFK med en grunnmur av sterk trenings-, utviklings- og prestasjonskultur. Sammen med utviklingsverdien skal det bli en konsekvens av sportslig suksess, sier daglig leder Joacim Heier til et samlet pressekorps.

Millionlønn

Høgmo har vært arbeidsledig siden han senhøsten 2016 forlot stillingen som Noges landslagssjef etter en periode med massivt trykk og en rekke svake resultater. Nå får han jobben med å bygge opp Fredrikstad etter nedrykket fra OBOS-ligaen i år. FFK har vært på jakt etter ny trener siden Andrea Loberto sa opp to runder før slutt.
– Som mange vet er jeg glad i å bygge lag, og det å være en del av et makrolag, et lag med stor spennvidde, og i dette tilfellet en fascinerende by hvor handel, industri og offentlig sektor samhandler for å utvikle byen, hvor det har vært og er mange sterke merkenavn, en by som har kultur innenfor fotballen. FFK er på mange måter limet i denne byen og regionen. Jeg har bodd her siden 1994 og har blitt veldig glad i denne regionen. Det å kunne bidra lokalt her har trigget meg veldig. Jeg har gledet meg til denne dagen og gleder meg til å komme i gang med jobben, sier Høgmo.
Høgmo har skrevet under på en to år lang kontrakt i Plankebyen. Etter det Eurosport.no erfarer vil 58-åringen tjene rundt en million kroner årlig på trenergjerningen i Østfolds-klubben, en lønn som etter alle solemerker vil gjøre ham til Norges best betalte PostNord-ligaen-trener.
– Det å stå her å skape en trenigskultur og hver dag bli litt bedre, det er mitt mantra, sier Høgmo.
Tidligere i høst uttalte Heier at klubben foran 2018-sesongen må halvvere budsjettet som denne sesongen lå på rundt 30 millioner kroner. Det kan se ut til at klubben slipper å gjøre helt så store kutt.
– Det har vært en ganske utrolig start på spornsofarbeidet for 2018. Der har byen imponert, det er nesten litt rørende. Jeg har knapt møtt en sponsor som ikke har vært med på det samme som de har vært med på i år. Vi har også fått nye sponsorer, i sekssiffers-klassen, så håper vi at vi får med supportene videre og, så skal det bli veldig morsomt, selv om vi spiller på feil nivå, forteller Heier.

Aktiv over fire tiår

Per-Mathias Høgmo begynte sin trenerkarriere i 1989 som spillende assistenttrener i Gratangen etter flere år som spiller i blant annet Mjønler, Tromsø og Norrköping. Derfra gikk veien via Tromsdalen til storebror i fylket Tromsø. Gjennom midten av 1990-tallet hadde Høgmo ansvaret for aldersbestemte landslag, før han igjen returnerte som klubbtrener for Moss i 1995. Der ble det opprykk til øverste nivå allerede på første forsøk.
Suksessen fortsatte da han etter to sesonger i Moss, igjen bestemte seg for å jobbe med landslag. Denne gangen tok han over det norske kvinnelandslaget etter Even Pellerud. EM 1997 ble en skuffelse, men to år senere ledet han Norge til 4. plass i USA-VM i 1999, før han året etter var med å ta OL-gull i Sidney, kvinnelandslagets hittil siste tittel.
Etter tre magre år som herrenes U21-landslagstrener, returnerte Høgmo til Tromsø hvor Høgmo til Tromsø til Royal League etter en solid 4. plass i eliteserien. Fra Tromsø gikk veien videre til Rosenborg, men Høgmo maktet ikke å løfte Norges flaggskip tilbake til toppen av norsk fotball. I stedet ble det sykemelding og etter hvert trenerbytte i klubben.
Fra 2008 til 2012 ledet Høgmo Tromsø igjen, før Djurgården og Allsvenskan banket på døren. Høgmos hittil siste trenergjerning er som kjent Norges A-landslag, en periode hvor han opplevde mye motgang og kritikk.
OBOS-ligaen
«Toppklubben» fra Ekeberg: – Norsk fotball trenger disse solskinnshistoriene
14/09/2021 PÅ 12:18
OBOS-ligaen
Ny FFK-opptur: – Ingenting som kommer til å stoppe oss nå
20/05/2021 PÅ 17:54