Tom Nordlie (55) er inne i sin andre sesong som Skeid-trener.
Den gamle storheten ligger med brukket rygg i PostNord-ligaen, nivå tre i norsk fotball. Dagene da spillere som Daniel Braaten og navnebror Fredheim Holm tok laget til semifinale i Cupen virker fjerne. Enda fjernere er tiden da Skeid vant norgesmestertitler på løpende bånd på 1950- og 60-tallet. Så sent som i 2013 befant laget seg helt nede på nivå fire i det norske seriesystemet.
Eliteserien
Drar fra Glimt til Brann: – Har drømt om å spille for Brann hele livet
3 TIMER SIDEN
Jobben med å bygge et lag som kan bite fra seg i toppen igjen har så smått begynt. Forrige sesong ble det en tredjeplass i 2. divisjon, noe som gjorde at Skeid ble værende på nivået etter serieomleggingen i Fotball-Norge, og 2. divisjon gikk fra fire til to avdelinger. Det har spisset både nivået og konkurransen i divisjonen, men likevel øyner Nordlie og co. et opprykk tilbake til OBOS-ligaen, kanskje allerede denne sesongen.
– Hovedsponsoren vår er jo OBOS, så da må vi også spille i OBOS-ligaen, smiler han.

Trivsel viktig

I Eliteserien er det nesten like mange lag Nordlie har trent, som han ikke har trent. I tillegg har 55-åringen vært innom en rekke andre klubber på nivå to i Norge. Før jobben i Skeid, var Nordlie i nesten et år Toppserie-trener for Avaldsnes. Man kan trygt si at det er en erfaren mann som nå bruker dagene sine på Nordre Åsen knustgress, en bane han selv omtaler som Norges dårligste kunstgressbane.
– Jeg må enten være med å bygge noe eller så må jeg være med å vinne noe. Jeg kunne jo vært mange andre steder, men jeg har pendlet mye tidligere. I tillegg har jeg NRK-jobben som jeg kan kombinere med Skeid og jeg får tid til å holde foredrag, noe jeg trives veldig godt med, forteller Nordlie.
Og nettopp trivsel er en viktig faktor for at Nordlie valgte å ta over roret i det som historisk sett har vært en av landets fremste talentfabrikker.
– Jeg blir ofte beskrevet i mediene for å være tøff og hard, men jeg tror spillerne ser at jeg er en av dem som sitter lengst igjen i garderoben etter trening og fleiper og har det kjekt. I garderoben er vi likesinnet. Det blir ikke så veldig skummelt når sjefen kommer inn da, spillerne våger å kødde litt med meg også. Så lenge man er faglig trygg, tror jeg det er en god måte å ha det på, og noe som passer klubben Skeid, forteller Nordlie.

– Nivået er høyt

Den faglige tryggheten kan få ta fra ham. Derfor må man tro det når han sier at nivået han nå trener på, ikke står veldig tilbake fra nivået han tidligere har vært.
– Fotballmessig på trening er det ikke noe forskjell fra et Eliteserie-lag. Utfordringene er litt større ledelsesmessig fordi spillerne jobber og går på skole ved siden av, så de er mindre tilgjengelig til for eksempel prat. Det er noe annet enn å ha spillerne tilgjengelig hele dagen, man må gjøre litt andre prioriteringer og ta litt andre hensyn, sier han.
Med seg på lasset denne sesongen har Nordlie også fått Ørjan Hopen (25), et annet velkjent navn i Fotball-Norge, og en mann det har blåst mye rundt dette året.
– Tom hadde veldig mye å gjøre med at jeg spiller her nå. Det var egentlig litt tilfeldig at det kom opp, og så ble jeg sittende å snakke med ham i telefonen en halvtimes tid – jeg kjente jo ham ikke annet enn gjennom media og felles bekjente. Jeg vil ikke si at jeg ble positivt overrasket, for jeg visste ikke hvordan personene var, men jeg synes Tom har vært suveren som leder. Han er veldig lite høytidelig, og er veldig tilgjengelig for oss, forteller Hopen.

Skeid

Foto: Scanpix

Men selv om både Nordlie og Hopen har funnet seg til rette sosialt, er det fremdeles følelsen av å vinne som driver dem. Det er en følelse som har kommet ofte denne sesongen. Skeid ligger i skrivende stund på 4. plass med 17 poeng på 9 kamper og jakter HamKam og Alta som innehar de to plassene som gir opprykk eller opprykkskvalik i avdelingen.
– Et opprykk er jo målet vårt, men det er ikke sånn at «vi skal rykke opp i år». Det vil være naturstridig hvis vi gjør det, men jeg synes det er kult å riste litt i invollene til de andre lagene. Tre spillere i HamKam tjener for eksempel like mye som vi har i budsjett på hele laget, sier Nordlie.
Det er et perspektiv Hopen deler med sin nye sjef.
– Vi vil vel rykke opp, selv om det ikke nødvendigvis er det uttalte målet, men vi er ikke den største favoritten. Hvis vi klarer å prestere opp mot det nivået vi kan, så slår vi alle lag i avdelingen, sier Hopen.

Mye likt, men ikke alt

Om det skal bli opprykk på duoen, må laget fortsette den hyppige poengplukkingen. Søndag kommer KFUM på besøk i en kamp mellom to viktige lag for fotballmiljøet i hovedstaden.
– Det er to klubber som bygger på veldig gode verdier. KFUM på sin side med å ta vare på barna og sine kristelige verdier, og Skeid, litt som i Vålerenga, et fargerikt fellesskap. Det viser vi jo også litt når vi lar Svein-Erik Edvartsen dømme på treningene våre, eller når tar inn Ørjan Hopen og legger armen rundt ham. Det er litt av Skeids ånd, ved siden av at det også har vært en talentfabrikk, sier Nordlie.
Men selv om det er mange likheter i klubbene, trekker Nordlie også frem noen vesentlige forskjeller, og kommer med et eksempel som får latteren til å bre seg i lokalet.
– Det er mange like verdier på en måte, men likevel forskjell på kulturene. De har en høyreback som er lege, mens tre av våre spillere ble kastet av trikken fordi de ikke hadde kjøpt billett, så det er litt kontraster, sier Nordlie.
Fotball
Kronet Schalke-debut med scoring
15 TIMER SIDEN
Eliteserien
Oppdatert oversikt: Her er alle vinterens overganger i Eliteserien
21 TIMER SIDEN