DRAMMEN (Eurosport.no)
Kristoffer Askildsens utvikling har skjedd i en rasende fart. Fra Stabæk-debuten som 17-åring høsten 2018, via fast spilletid i Eliteserien på bæringenes midtbane i starten av 2019 og et lengre avbrekk grunnet en leddbåndskade, for deretter avslutte 2019-sesongen på en god måte - har han nå etablert seg i den italienske storheten Sampdoria etter kun 15 kamper på toppnivå i Norge.
OBOS-ligaen
Lillebo forklarer feiringen: – Biting holder vi oss for god til
11 TIMER SIDEN

Roses for mentaliteten

Legg til 11 U18-landskamper i 2019, samt en tidlig debut for U21-landslaget i fjor våres etter egentlig ha fått få sjanser på yngre landslag, så har du en spiller som har måttet ta mange steg på kort tid. Det har han også klart. Fire innhopp for Sampdoria i Serie A i sommer viser at han har etablert seg i klubben som tradisjonelt har en av fotballverdenens vakreste drakter.
– Det er dritkult for meg å få spille litt, også var det ikke noe jeg forventet, så jeg tar alt som et stort pluss egentlig. Jeg utnyttet koronapausen ganske bra syns jeg, hadde litt flaks som da fikk trent to måneder med laget, kom inn i gruppa og fikk spilt på meg litt selvtillit, sier Askildsen til Eurosport etter trening med U21-laget i Drammen.
Fredag fikk han sin første kamp for U21-landslaget i en tellende kamp, i 6-0-seieren mot Gibraltar, som en av de yngste i den norske troppen. Tirsdag venter Nederland i Dplay-sendt kamp, som Norge vinne for å holde liv i drømmen om EM-sluttspill neste år.
– Han er et eksempel på spillere som har grepet sjansen når han fikk den. I mars i fjor valgte vi å ta med en veldig ung U21-tropp, og han viste at han ville være her, både i mentalitet og kvalitet. Derfor er han også med denne gangen, roser landslagssjef Leif Gunnar Smerud.

– Hadde vært tøft å gå rett fra Eliteserien til Serie A

Selv om det er veldig mange om beinet på den norske midtbanen fikk Askildsen tillit fra start mot Gibraltar. 19-åringen er en av mange under 20 år som banker på døra til U21-laget.
– Det er ingen fribillett fordi du er ung, men er konkurransen veldig tett så har jeg en tendens til å skjele til neste generasjon. Det er tøft, men samtidig er det yngre krefter som utfordrer, sier Smerud.
For Askildsen er det blitt en naturlig del av hverdagen å stadig måtte ta nye nivåer for å henge med på trening. Derfor er han ikke blitt skremt av å spille Serie A-fotball, selv om det har skjedd raskere enn han hadde forestilt seg.
– Det er vanskelig å komme som 19-åring å forvente så mye, det var ikke der jeg var da jeg kom dit i januar, men jeg spiller på et bra lag, man ser på omgivelsene hver dag og venner deg til det. Så det blir egentlig en naturlig tilvenning når man får trent med dem i flere måneder, da synes jeg det gikk greit. Men det hadde vært tøft å skulle gå rett fra Eliteserien og spille i Serie A, den treningsperioden var det som gjorde at det gikk bra. Jeg syns jeg var veldig heldig med muligheten min og føler jeg har grepet den godt, beskriver han.
Han satt hele kampen på benken en gang i februar også, men det var da Serie A åpnet opp igjen etter koronapausen at han fikk sjansen i en bortekamp mot Inter.
– Jeg satt på benken mot Inter der og tenkte «vi ligger under, men gutta kjører på i 2. omgang og vi spiller bra» og så plutselig gir Ranieri signal om at det var jeg som skulle inn. Så da måtte jeg bare være klar da, men det er ikke noe stress det. Du har lyst til å spille og er alltid klar, sier han.

Ranieri og Smerud

Sampdoria ledes av den legendariske manageren Claudio Ranieri, med en eventyrlig CV i bagasjen. Italieneren, som fikk kallenavnet «The Tinkerman» da han arbeidet i England, ga ikke unggutten noe forvarsel på at det var på tide å få debuten.
– Istedenfor at han kommer til meg og sier «du er en av de som får spille», så er det stor tillit å bli bytta inn i en kamp – en kamp som betydde noe også.
Askildsen sier det er både likheter og ulikheter mellom trenerne på klubb- og landslag.
– Nei, de vet hvordan de vil ha det på banen, det er en likhet. Ellers er vel ikke italienere og nordmenn kjent for å være superlike. Nå er Ranieri ganske «chill og laidback», Leif er mer på.
– Jeg som trodde Smerud var en sindig fyr fra Jæren?
– Rolig og rolig, da har du ikke sett ham, sier Askildsen og ler.
– Han er en fin fyr han, legger han til.

Lever ikke på Milan-scoringen

Etter Inter-innhoppet har 19-åringen fått sjansen i flere innhopp. Mest minnerikt ble utvilsomt møtet med AC Milan, da han satte inn en perlescoring fra drøyt 20 meter like før slutt, men det er ikke Askildsen spesielt opptatt av.
– Hehe, nei jeg holder det «helt low». Man kan ikke leve så lenge på det, altså, man kan være stolt av det, men ikke leve på det, sier han.
Samtidig har U21-lagkompis Jens Petter Hauge naturligvis fått med seg scoringen. Trolig møter Hauge og Glimt AC Milan og Zlatan Ibrahimovic i tredje runde av Europa League-kvalifiseringen.
– Jeg får få noen tips fra han, det var et utrolig fint mål på en stor scene, det er stort. Hvis man blir matchvinner i en sånn kamp er det noe å huske resten av livet, sier Hauge.

– Så som så med italiensken

Han og resten av serielederne reiser til Italia om det blir møte med Milan, et land der Askildsen har funnet seg godt til rette. At midtbanekollega Morten Thorsby, som fikk sin debut fra start for A-landslaget mot Østerrike fredag kveld, også er bosatt i Genova hjelper på.
Samtidig som de to nordmennene er lagkompiser, konkurrerer de også om en plass på Sampdorias midtbane, der Thorsby har etablert seg i løpet av sesongen.
– Vi kan spille sammen? Det er plass til to nordmenn der, mener Askildsen, som kan fortelle at det sosiale også faller mer og mer på plass i støvellandet.
– Det blir mange hyggelige middager med meg, Morten og Albin Ekdal blant andre, og jeg går egentlig godt overens med alle. Selv om det er så som så med italienskkunnskapene. På trening får jeg med meg øvelsene, mens når det går unna i høyt tempo på restaurant så får jeg ikke med meg alt. Men jeg tar kurs, så til vinteren skal det gå greit, mener han.

VIF-profilen tok prat med sjefen etter overgangsforvirring: – Skal ringe ham igjen

OBOS-ligaen
Snudde det i andre kamp – Blink feiret med gebiss
11 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Sendte sylfrekt stikk – feiret med gebiss
12 TIMER SIDEN