Denne teksten er sponset av Visit Madrid.
Den spanske hovedstaden tilbyr en rekke aktiviteter som gjør at alle fotballfans kan føle seg hjemme der og nyte mange uforglemmelige opplevelser. Vi skal ta en titt på noen av dem:

Santiago Bernabéu og Wanda Metropolitano

Eliteserien
Oppdatert oversikt: Her er alle vinterens overganger i Eliteserien
5 TIMER SIDEN
Madrid har to av de beste stadionene i fotballverdenen. Santiago Bernabéu, med en kapasitet på 80 000, har blitt brukt til fire Champions League-finaler, én UEFA Cup-finale (1964) og én World Cup-finale (1982). Den historiske finalen i Copa Libertadores mellom Boca Juniors og River Plate ble også holdt der, som følge av de alvorlige hendelsene som førte til at kampen ble flyttet fra Argentina. Å ta en tur til Bernabéu - hjemmet til Real Madrid - er et absolutt must for enhver fotballfanatiker. Laget i hvitt har nesten en 120 års historie bak seg som kan oppleves gjennom et imponerende troféskap og en legendarisk liste over prestasjoner. Det finnes ingen annen stadion i verden der du kan se 13 Champions League-troféer på rekke og rad.

Madrid 2

Foto: Other Agency

Mindre enn 10 km unna Reals hjem i Concha Espina i Canillejas-distriktet finner du en av de mest moderne idrettsarenaene på kontinentet. Wanda Metropolitano, som ble innviet for mindre enn to år siden, er Atlético Madrids nye hjem. Til tross for sin unge alder, har stadionet allerede vært vertskap for viktige fotballkamper, som Spanias 6-1-seier over Argentina og 2018-finalen i Copa del Rey mellom Barça og Sevilla. I tillegg skal dette stadionet være vert for den kommende Champions League-finalen mellom Liverpool og Tottenham 1. juni i år.
Wanda Metropolitano ble kåret til verdens beste stadion i 2018, og det å se på en kamp fra tribunen hos det røde- og hvitkledde hjemmebanepublikummet er en unik opplevelse. En unik opplevelse er også en spasertur over "Paseo de Leyenda", Altéticos Walk of Fame, som hedrer aller spillere som har spilt 100 eller flere kamper for klubben. Det beste middagstipset er å ta en tur til matbodene i nærheten av stadionet, eller, når en kamp er over, å nyte et av Madrids berømte smørbrød med "calamares" (blekksprut) i byens sentrum.
Du kan selvsagt også besøke Rayo Vallecano-stadion i det sentralt beliggende distriktet Vallecas. En av de beste tingene med Madrid er det komfortable og effektive kollektivtransportsystemet. Både Bernabéu og Wanda Metropolitano har sine egne T-bane- og bussholdeplasser, og stadioner som ligger lenger unna er kun en problemfri togtur unna med "Cercanías".

Madrid 3

Foto: Other Agency

En monumental boulevard

Enten du er en Real "Madridista", en Atlético "rojiblanco", en Real Madrid-viking, en Altlético-indianer eller ingen av de nevnte, er jeg sikker på at du vet hvor hver klubb går for å feire sine titler. Legg merke til at disse to monumentene - begge svært symbolske i Madrid - ligger kun 500 meter fra hverandre. På den ene siden har du Plaza de Cibeles, hvor du kan gjenskape øyeblikket da Sergio Ramos tok Madrid-skjerfet rundt statuenes nakke foran tusenvis av fans. Rett over Paseo del Prado, på den andre siden, finner du Fuente de Neptuno. Det er her Atlético-fans feirer lagets sportslige triumfer. Begge statuene ble designet av den kjente arkitekten Ventura Rodríguez.

Madrid 4

Foto: Other Agency

Feiringene i hovedstaden gikk helt av hengslene mellom 2008 og 2012 da det spanske landslaget, i sin gyldne alder, vant fotball-EM og det svært etterlengtede fotball-VM. Alle troféene ble presentert foran en folkemengde av episke proporsjoner på Plaza de Colón. Seieren i Sør-Afrika alene brakte over en million mennesker til gatene for å nyte et show med musikk, så vel som Pepe Reinas morsomme vitser.

Madrid 5

Foto: Other Agency

En drømmedag for en fotballfan

Fotball og turisme i den spanske hovedstaden er en perfekt kombinasjon. Hvis du ønsker å bli kjent med denne livlige byen og samtidig tilfredsstille din lidenskap for det vakre spillet, har vi den perfekte reiseplanen for deg.
Det finnes ingen bedre måte å starte dagen på enn med en kaffe og litt toast til frokost (eller brunsj hvis du var ute og festet natten før) med Santiago Bernabéu i bakgrunnen, selv om bordene nærmest troféskapene nesten alltid er opptatt.

Frokost.

Foto: Other Agency

Etter dagens første måltid kan du ta en tur til et stadion etter eget ønske, eller ta Paseo de la Castellana til du kommer til Goya. Her vil du finne Museo de Cera de Madrid, Madrids voksmuseum, og du vil få mulighet til å ta bilder sammen med dine idoler uten problemer (de kommer ikke til å motsette seg!). Cristiano Ronaldo, Iker Casillas, Fernando Torres, Andrés Iniesta, David Villa og Pelé er bare noen av de som er på utstilling her.

Cristiano Ronaldo.

Foto: Other Agency

Du vil uten tvil være sulten når du er ferdig, så vi anbefaler at du går rett til Plaza Mayor for en typisk blekksprutsandwich i en hvilken som helst bar i nærheten. Et steinkast unna har du flere butikker som selger fotballrelaterte produkter som kanskje er vanskelig å finne andre steder. Cooligan, for eksempel, tilbyr skjorter av ulike årganger til svært rimelige priser.
Hvis det er en lørdag, er vi sikre på at en eller annen fotballkamp vil bli spilt, og vi vet alle sammen at den aller beste måten å se en kamp på er fra tribunen. For å klare dette må du sørge for at du kjøper billettene lenge før avspark. Hvis du ikke har mulighet til dette, eller hvis du vil ha et billigere alternativ, kan du alltid nyte fotball av høyeste kvalitet med en øl i en typisk Madrid-bar i Centro-distriktet eller Barrio de las Letras-området. I Madrid trenger du ikke å skjule fargene til laget ditt. Rivaliserende fans kan se på kamper sammen, noe som kanskje vil ende opp med latter i et sportslig klima og kameratskap.

Her kan du nyte kaffien.

Foto: Other Agency

På søndager er det ideelle alternativet å gå en tur i Retiro-parken (du kan til og med komme over en improvisert fotballkamp der!) og gjennom Madrid Río hvor du vil se (hvis du er heldig og de ikke har revet det) Vicente Calderón stadion ved bredden av Manzanares elven. Men kanskje er den beste søndagsaktiviteten i Madrid å tilbringe morgenen i El Rastro, et marked med over 400 års historie i La Ribera de Curtidores-området. Der finner du hundrevis av boder som selger alt du kan tenke deg. Hvis du går for dette alternativet, vil du også finne mange steder der du kan nyte et typisk tortillastykke eller noen deilige "tostadas", eller rett og slett bare slappe av med en kaffe eller øl i La Latina.

Marked.

Foto: Other Agency

Hvis du er usikker på hvordan du kommer deg rundt om i byen, kan du selvsagt bare spørre en hvilken som helst madrileño (borger i Madrid) som med et smil gjerne vil hjelpe deg med å nå målet ditt. Madrid er den byen med det største antallet mennesker av forskjellige opprinnelser som bor sammen. Det er derfor hvem som helst kan føle seg hjemme der og hvorfor Madrid er alles hjem. Ingen annen by er mer imøtekommende.
OBOS-ligaen
Bekrefter at Brann-kapteinen trolig forlater klubben
7 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Glimt-spilleren på plass i Bergen for å bli Brann-klar
EN DAG SIDEN