Det er ofte slik at vi nordmenn har et godt øye til norske spillere i det store utland. Kanskje er du en av dem som reiser rundt i verden for å følge din norske favorittspiller, eller kanskje du alltid skrur på TVen når vedkommende skal ut i ilden – enten det er i USA, England, Kina eller Italia.
Det kan uansett hende at du har en og annen norsk spiller som favoritt på en resultat-app på mobilen, bare for å følge litt ekstra med.
Allsvenskan
Eliteserie-kjenningen presentert som ny Hammarby-trener
12/01/2022 KLOKKEN 10:34

Ni nordmenn i Allsvenskan

Man trenger derimot ikke å reise langt ut av Norge for å følge landsmenn i utlandet.
I Sverige har flere nordmenn etablert seg, og totalt ni spillere med norsk statsborgerskap spiller i Sveriges øverste divisjon, Allsvenskan. Noen er kjente for de aller fleste, mens andre har til gode å sette sitt navn på blokka i Norge.
Under følger en oversikt over hvilke norske spillere du kan få se i Allsvenskan denne sesongen.

Djurgården-duoen

Leo Cornic (20)
Klubb: Djurgården
Tidligere klubber: Vålerenga, Bærum og Grorud
Posisjon: Høyreback
Leo Cornic overrasket mange da han i januar gikk fra en av OBOS-ligaens minste klubber til øverste nivå i Sverige. Overgangen fra Grorud til Djurgården var historisk, ettersom dette var Oslo-klubbens første internasjonale salg noensinne. Cornic er opprinnelig Vålerenga-gutt, men det var i Grorud han fikk sitt store gjennombrudd. I 2020 startet han 23 kamper for OBOS-ligaklubben, og bidro sterkt til at klubben holdt seg i divisjonen. Nå venter spill i Allsvenskan for 20-åringen, for klubben som endte som nummer fire i 2020.
Aslak Fonn Witry (25)
Klubb: Djurgården
Tidligere klubber: Rosenborg og Ranheim
Posisjon: Høyreback
Leo Cornic er ikke den eneste nordmannen i hovedstadsklubben Djurgården. Aslak Fonn Witry har, siden han kom til klubben fra Ranheim i 2019, blitt en svært viktig brikke for de blåkledde fra Stockholm. Allerede fra første stund fikk Witry kjenne på svensk fotballgalskap. Sesongavslutningen 2019 var rekordjevnt, der det kun skilte tre poeng mellom Djurgården (65), Malmö (62) og Hammarby (62) før den siste serierunden. Etter å ha startet svakt mot Norrköping, slo Djurgården tilbake og sikret seriegullet. I tillegg til Aslak Fonn Witry, spilte også nordmennene Fredrik Ulvestad og Per Kristian Bråtveit for klubben. Året etter endte Djurgården på en fjerdeplass. I 2021 jakter Witry og resten av Djurgården en ny topplassering.
  • Cornic, Witry og resten av Djurgården møter Elfsborg i sesongpremieren. Se kampen søndag fra klokken 17:30 på discovery+.

Over Häcken

Jonathan Rasheed (29)
Klubb: Häcken
Tidligere klubber: Qviding, Sylvia, Stabæk, Alta, Ljungskile, Follo og Värnamo
Posisjon: Keeper
Jonathan Rasheed begynner å bli en rutinert herremann, som muligens ikke er veldig kjent for den gemene hop hjemme i Norge. 29-åringen er født i Göteborg, men har både norsk og svensk statsborgerskap. Rasheed har tilbragt tre år i Häcken, men står kun oppført med 13 kamper for klubben siden 2017. Den svenske burvokter-duoen Peter Abrahamsson og Pontus Dahlberg har stort sett vært foran Rasheed i køen. I 2020 spilte han kun 420 minutter i Allsvenskan. Rasheed har en fortid i Stabæk, Alta og Follo i Norge.
Tobias Heintz (22)
Klubb: Häcken
Tidligere klubber: Sprint/Jeløy, Sarpsborg 08 og Kasimpasa
Posisjon: Venstrekant/spiss
Tobias Heintz er en av de ferskeste norske Allsvenskan-spillerne. For drøye to måneder siden gikk mannen fra Moss, som i 2020 var lånt ut til gamleklubben Sarpsborg 08 fra tyrkiske Kasimpasa, til Häcken i Allsvenskan. Oppholdet i Tyrkia var tilsynelatende krevende for Heintz. I tillegg til å kun notere seg for to kamper fra start på to sesonger i Süper Lig, var det siste halvåret preget av lengre tids hotellisolasjon grunnet koronapandemien. På utlån i Sarpsborg 08 løsnet det litt for mossingen, og låneoppholdet endte med svensk interesse. Det har allerede startet lovende for Heintz i Häcken, for 13. mars noterte han seg for scoring i cupkampen mot Norrköping – en kamp Häcken vant 3-2.

Kalmar-kameratene

Oliver Berg (27)
Klubb: Kalmar
Tidligere klubber: Gjøvik-Lyn, Raufoss, Odd, Dalkurd og GIF Sundsvall
Posisjon: Sentral midtbane
Nok en spiller som tar steget inn i Allsvenskan denne sesongen. Riktignok har Oliver Berg spilt på Sveriges øverste nivå tidligere, for både i 2018 og 2019 var Berg en del av GIF Sundsvall – som rykket ned før fjorårssesongen. Den tidligere Odd-spilleren har signert en avtale med Kalmar ut 2022-sesongen, og blir blant annet rekkekamerat med tidligere VIF-spiller Erik Israelsson på midtbanen. Berg kan også spille på venstrekanten, og i 2020 noterte han seg for ni nettkjenninger og seks målgivende pasninger i Supperettan for GIF Sundsvall.
Lars Sætra (29)
Klubb: Kalmar
Tidligere klubber: Strømsgodset, Sandefjord, Hammarby, BD Yingli ETS og Tromsø
Posisjon: Midstopper
Det er kun noen dager siden det ble klart at Lars Sætra returnerer til Allsvenskan etter fem år. Drammenseren står med totalt 47 kamper på Sveriges øverste nivå, etter at han i 2014 gikk fra Strømsgodset til Hammarby i Allsvenskan – der han mer eller mindre spilte fast i 2015 og 2016. Nå venter en ny svensk hverdag, denne gangen i Kalmar, for mannen som står med underkant av 100 kamper for Godset. I 2020 var Lars Sætra en viktig brikke for Tromsø i opprykksesongen. Sætra var delaktig i 27 kamper for Gutan, inkludert 20 starter.
  • Kalmar skal opp mot Östersund i den første runden. Se mandagskampen fra klokken 19:00 på discovery+!

To tidligere Molde-spillere og én førstereisende

Mathias Dyngeland (25)
Klubb: Elfsborg
Tidligere klubber: Fana og Sogndal
Posisjon: Keeper
Mathias Dyngeland står med godt over 160 kamper for Sogndal, og var i perioden fra 2014 til 2019 lagets førstevalg mellom stengene. Dyngeland ble også tatt ut i Lars Lagerbäcks landslagstropp sommeren 2017, men fikk aldri debutere med flagget på brystet. Keeperen står derimot med 18 kamper for aldersebestemte landslag. I januar 2020 tok Dyngeland for første gang steget ut av Norge, for å prøve lykken hos Elfsborg i Sverige. Sisteskansens første sesong ble ingen høydare, for vestlendingen endte ikke opp med eneste kamp i Allsvenskan. Tim Rönning stod samtlige kamper for laget som til slutt endte på en imponerende andreplass i 2020.
Jo Inge Berget (30)
Klubb: Malmö
Tidligere klubber: Lyn, Udinese, Strømsgodset, Molde, Cardiff, Celtic og New York City
Posisjon: Høyrekant/venstrekant
Den mest meritterte norske spilleren i Allsvenskan. Jo Inge Berget har ett skotsk seriemesterkap, to svenske seriegull, to norske seriegull og to norske cupgull i banken, der han senest i 2020-sesongen var med på å sikre et overbevisende gull med Malmö. Berget noterte seg for seks mål og sju målgivende pasninger på 23 kamper i fjor. Den tidligere Lyn- og Godset-spilleren har tidligere vært en del av Ole Gunnar Solskjærs Cardiff i Premier League-sesongen 2013/2014, men det ble kun med ett innhopp for Oslo-gutten. Den allsidige angrepspilleren har spilt en rekke kamper med flagget på brystet. 20 i antallet for A-landslaget, i tillegg til 43 kamper på aldersbestemte lag.
Eirik Haugan (23)
Klubb: Östersund
Tidligere klubber: Molde, Marseille og Hødd
Posisjon: Midtstopper
Eirik Haugan føyer seg inn i rekken av spillere i utlandet som ikke har vært innom Eliteserien. Midstopperen startet karrieren i Molde, men ble som 18-åring kjøpt av den franske storklubben Marseille. I Frankrike fikk han stort sett prøve seg på andrelaget, men spilte også i noen treningskamper sammen med A-laget og franske stjerner som Floriant Thauvin og Abou Diaby. I 2017 valgte Haugan nok en uvanlig karrierevei da han kun en måned etter å ha blitt fristilt i Marseille, gikk til 2. divisjonsklubben Hødd. For to år siden gikk veien videre til Östersund i Sverige, der han nå skal ta fatt på sin tredje sesong i midtforsvaret.
PS: Hammarby-spiller Dennis Widgren har norsk far, men er ikke inkludert på denne listen ettersom han ikke har norsk statsborgerskap.
Allsvenskan
Tidligere Sandefjord-trener på vei til Hammarby
07/01/2022 KLOKKEN 07:12
Allsvenskan
Tidligere RBK-spiller blomstrer under Norling: Toppscorer i Allsvenskan
05/10/2021 KLOKKEN 08:32