Hjemmebane: Friends Arena. Svensk fotballs storstue.
Kapasitet: 50.000 sitteplasser
Allsvenskan
Eliteserie-kjenningen presentert som ny Hammarby-trener
12/01/2022 KLOKKEN 10:34
Publikumssnitt 2019: 18969
Sesongen 2020: 9.plass - 1 Gull 2018, 4.plass 2019 (4 poeng bak gullet)
Spillersalg siden 2014: Ca.270 Millioner.
Største salg: Kristoffer Olsson 50MNOK til Krasnodar. Aleksander Isak til Dortmund 90MNOK

Fun facts

  • AIK anses å være den fine klubben i byen, der overklassen holder til.
  • Kong Carl Gustav er supporter, det samme er Prins Daniel (Gift med Victoria)
  • Niklas Strømstedt og Steffo Tønquist (nyhetsanker) var med og spleiset på Mikael Lustig i sommer.
  • Norgesvennen Kenny Stamatopolus er keepertrener i AIK.
  • Tarik Elyounoussi ble svensk mester i AIK 2018.

Utvalgte spillere som gått inn og ut

Spillere inn:
Stockholmsgutten og den tidligere AIK-spilleren Aleksander Milosevic er tilbake igjen etter nok et mislykket utenlandsopphold. Han har vært i fem land og seks klubber de siste seks årene. Det inkluderer også et opphold i AIK 2018 der han var med og tok gull. Milosevic har 7 A-landskaper og har nok en våt drøm om å spille seg inn i EM-troppen til sommeren.
Spillere ut:
2002-gutten Paulos Abraham gikk for drøye 30 millioner til Groningen og ble dermed konkurrent til våre egen Jørgen Strand Larsen. Tidligere Stabæk-spiller Daniel Granli signerte for Aalborg og Ramus Lindkvist for Kjetil Rekdals Hamarkameratene.

Forventet ellever 4-2-2-2/4-4-2

Budimir Janosevic
Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Alexander Milosevic, Eric Kahl
Bilal Hussein, Sebastian Larsson
Saku Ylätupa, Nabil Bahoui
Bojan Radulovic, Nicolas Stefanelli

Treneren – Bartosz Grzelak

Sympatiske Grzelak er fortsatt fersk som hovedtrener på A-nivå i Allsvenskan. Han har trent Frej, vært assistent for AIK og U-21 landslaget tidligere. Han kom inn på et gunstig tidspunkt i fjor da Norling fikk sparken etter en krisestart. Det kunne egentlig bare gå en vei. Denne sesongen får han sitt ilddåp, og i AIK er det kun edelt metall som gjelder.

Nøkkelspiller – Henok Goitom

Blant mange rutinerte og viktige spillere er kanskje Henok Goitom den aller viktigste. Det er kanskje aller mest for hans rolle utenfor plan. Med en urutinert trener i Grzelak blir Goitom enda viktigere der. Han er ikke den beste på banen lengre, men er så smart i alt han gjør og sprer en slik trygghet at han blir også viktig når han er på banen.

Gjennombruddet – Yasin Ayari

2003-gutten har AIK i blodet og kom som 9-åring til klubben. Debuterte i fjor høst og forventes å ta ytterligere steg denne sesongen. Konkurransen er knallhard, men AIK har vist at de også satser på yngre spillere. Isak, Kahl, Strannegård, Tihi , Abraham med flere er bevis på det. Ayari er en lettbent midtbane spillere med godt blikk, herlige ferdigheter og en forflytningsevne som er meget god.

X-faktoren – Sebastian Larsson

Larssons dødballfot er i topp Europa-klasse. Han slår dødballene også på A-landslaget.

Salgsobjektet – Erik Kahl

Venstrebacken fikk sitt gjennombrudd forrige sesong og forventes blir neste store salg fra Solna-klubben. Kahl har det meste som skal til for å bli en internasjonal storback. Han har tempo, ferdigheter, pasningskvalitet som det stinker Europa av.

Profiler:

AIK er meget profilsterkt. Veteranene Sebastian Larsson (Arsenal/Sunderland) og Mikael Lustig kommer begge til å spille EM til sommeren og det i Sveriges startellever. Kaptein Henok Goitom med en lang proffkarriere bak seg fyller 37 i år, men er utrolig viktig for AIK. Han er trenerens lange arm og en framtidig trener.

Kommentar

Det er alltid et voldsomt press å trene og spille for AIK. En av de aller tøffeste klubbene i Sverige. Supporterne er fantastiske, men de krever også resultater hver eneste sesong. Med to spillere i Sveriges EM-ellever er ikke forventningene mindre denne sesongen. Jeg tror dog ikke laget er godt nok til gull. Den bakre fireren og den sentrale midtbanen lukter det gull over, men jeg tror dem er for svake fremover. Den offensive midtbanen og angrepet er jeg usikker på.

Allsvenskan for dummies: Episode 1

Allsvenskan
Tidligere Sandefjord-trener på vei til Hammarby
07/01/2022 KLOKKEN 07:12
Allsvenskan
Tidligere RBK-spiller blomstrer under Norling: Toppscorer i Allsvenskan
05/10/2021 KLOKKEN 08:32