Totalt er det ni nordmenn på det øverste nivået i Sverige, mens det er betraktelig flere svenske spillere i Eliteserien. De aller fleste lagene i Norges øverste divisjon har en svenske i troppen, i tillegg til at både Stabæk, Sarpsborg 08 og Sandefjord har svenske hovedtrenere.
Også en rekke norske spillere i Eliteserien har vært innom svensk fotball, deriblant Harmeet Singh, Fredrik Brustad og Simen Rafn.
Allsvenskan
Eliteserie-kjenningen presentert som ny Hammarby-trener
12/01/2022 KLOKKEN 10:34

Tror på gamleklubben

Stabæk-spiller Mats Solheim kjenner svensk fotball mer enn de aller fleste nordmennene i Eliteserien.
Stabæk-backen har tilbragt åtte år i svensk fotball, der det hele toppet seg da han var med på å sikre bronsemedalje med Hammarby i 2019 – like før han meldte overgang til Stabæk. Solheim dro fra Sogndal til Kalmar i 2012, og ble der i tre sesonger.
I Hammarby spilte han i hele fem år. 33-åringen følger fortsatt Allsvenskan tett, og selv har han troen på sine gamle lagkamerater i 2021.
– Hammarby har mistet flere toneangivende spillere, som Alexander Kacaniklic, Aron Johansson og visekaptein David Fällman, men har likevel hentet inn gode erstattere i David Accam, Astrit Selmani og Jon Gudni Fjoluson, sier Mats Solheim til Discovery.
– De har allerede vist styrke i cupen i år, med en finaleplass i bagasjen. Det er mange gode lag i toppen, men Hammarby bør kunne utfordre i toppsjiktet, legger Stabæk-spilleren til.
Mats Solheims tabelltips for Allsvenskan 2021:
1. Malmö
2. Hammarby
3. Djurgården
4. Häcken
5. Elfsborg
6. Norrköping
7. AIK
8. Göteborg
9. Halmstad
10. Örebro
11. Degerfors
12. Mjällby
13. Östersund
14. Kalmar
15. Sirius
16. Varberg Bois
De to nederste lagene rykker direkte ned til Supperettan, mens laget som ender på 14. plass må ut i en playoff – slik det er i Norge. Nummer to og tre sikrer seg kvalifisering til Europa Conference League, mens laget som vinner gull går inn i en Champions League-kvalik.

– Tipper mer med hjertet enn med hjernen

Selv om Mats Solheim har blitt en kjent figur i Sverige etter åtte år hos Söta bror, kan ikke mannen fra Loen måle seg meg sin egen hovedtrener. Med hele 557 kamper for Halmstad i perioden fra 1978 til 1992, er Jan Jönsson den spilleren som har spilt flest kamper for laget fra Sør-Sverige, og er som en legende å regne i Halmstad.
Fra 2015 til 2017 var Jönsson også hovedtrener for laget som i fjor rykket opp til Allsvenskan.
Selv tror svensken at Halmstad overlever Allsvenskan-sesongen 2021 med god margin.
– Jeg tipper litt mer med hjertet enn med hjernen hva gjelder Halmstads plassering, men det finnes muligheter til å havne høyt oppe på den nedre halvdelen av tabellen i år, sier Jönsson til Discovery.
– Halmstad har samlet sammen et ganske rutinert lag, med et relativt høyt laveste nivå. Struktur og organisering, samt hardt arbeid, preget laget i stor grad, fortsetter han.
I motsetning til Mats Solheim, tror "Janne" at Djurgården kaprer plassen bak Malmö på topp, men at det kommer til å bli svært jevnt i toppen.
Jan Jönssons tabelltips for Allsvenskan 2021:
1. Malmö
2. Djurgården
3. Häcken
4. Norrköping
5. Hammarby
6. IFK Göteborg
7. Elfsborg
8. AIK
9. Örebro
10. Halmstad
11. Mjällby
12. Sirius
13. Kalmar
14. Varberg Bois
15. Östersund
16. Degerfors

– Degerfors kan sjokkere

Landsmann og Bodø/Glimt-spiller Axel Lindahl er nok ikke veldig fornøyd med at Stabæk-treneren har satt hans gamleklubb nederst. Den tidligere Degerfors-spilleren, som var med på å sikre opprykket fra Supperettan i 2020, tror ferskingene kan overraske denne sesongen.
– Jeg tror Degerfors kan sjokkere mange i år, ettersom de er nykommere i Allsvenskan. De har et bra pasningsspill, og skaper vanligvis mye framover i banen, sier Lindahl, som plukket med seg sju målgivende og en scoring på 24 kamper for Degerfors i fjor.
Lindahl tror omstillingen fra Superettan til Allsvenskan vil være en fordel for Degerfors.
– I Superettan i 2020 var det mange lag som la seg bakpå da de møtte Degerfors. I Allsvenskan kommer ikke lagene til å gjøre dette i like stor grad, og det tror jeg vil komme Degerfors til gode – spesielt i omstillingsfasen, der de er kvikke, forklarer Glimt-spilleren.
Axel Lindahls tabelltips for Allsvenskan 2021:
1. Malmö FF
2. Djurgården
3. Elfsborg
4. Hammarby
5. IFK Norrköping
6. Häcken
7. AIK
8. IFK Göteborg
9. Mjällby
10. Örebro
11. Sirius
12. Degerfors
13.Östersund
14. Halmstad
15. Kalmar
16. Varberg Bois
Allsvenskan
Tidligere Sandefjord-trener på vei til Hammarby
07/01/2022 KLOKKEN 07:12
Allsvenskan
Tidligere RBK-spiller blomstrer under Norling: Toppscorer i Allsvenskan
05/10/2021 KLOKKEN 08:32