Søndag formiddag kom det ut fra russiske medier at Aleksandr Krusjelnitskij (t.v. toppbildet) hevdes å ha testet positivt på det forbudte stoffet Meldonium. Russeren var på OAR-laget i mixed curling, som slo Norge i bronsefinalen forrige uke.
Hvis dette viser seg å stemme, kan Norge få bronsemedaljen. Men det er ikke den eneste konsekvensen dette kan få, mener Eurosports idrettspolitiske ekspert, Andreas Selliaas.
PyeongChang
Fikset Sveriges sjuende OL-gull
25/02/2018 PÅ 02:46
– Skulle det russiske mixed double-laget i curling miste bronsjen på grunn av en positiv dopingprøve, kan det påvirke IOCs beslutning om å tillate Russland å få gå under eget flagg på avslutningsseremonien, sier Selliaas til Eurosport.no.
Og han fortsetter:
– Da IOC godkjente 169 utøvere som fikk kalle seg "olympiske utøvere fra Russland", var et av kriteriene at de ikke skulle være knyttet til doping på noen som helst måte. Dette er derfor et lite slag i magen for IOC. Spørsmålet er nå om vi får flere liknende saker. I så fall er dette starten på en ny konflikt mellom Russland og IOC. Blir dette den eneste positive russiske prøven under disse lekene, er det ikke så alvorlig i det store bildet, men kommer det flere liknende saker havner IOC i en kraftig pine.
LES OGSÅ: Russiske medier: OL-utøver hevdes tatt i doping, kan bli norsk medaljeLES OGSÅ: Super-Svendsen tok bronse: – Fantastisk!
Meldonium er samme stoff som den russiske tennisstjernen Maria Sjarapova ble utestengt i 15 måneder for i 2016. Stoffet kom på WADAs forbudsliste 1. januar 2016. Den norske vektløfteren Ruth Kasirye testet positivt på samme stoff før OL i Rio 2016. Kasirye ble utestengt i to år.
– Meldonium er et meget kontroversielt dopingpreparat som russerne mener er helt ufarlig og som har blitt svartelistet av WADA kun for å sverte dem. Mange har blitt frikjent i dopingssaker med meldonium fordi det er sådd tvil om bruken og virkningen av stoffet, sier Selliaas og forklarer videre:
– Et eksempel på det er den russiske skøyteløperen Semen Elistratov som tok OARs første medalje på 1500 meter kortbane i Pyeongchang og som har havnet i trøbbel fordi han dediserte bronsemedaljen til de utestengte russiske utøverne. Han ble i 2016 sammen med over 30 andre russiske utøvere suspendert for bruk av meldonium, men fikk suspensjonen opphevet fordi det ble sådd tvil om når han hadde fått i seg stoffet og han fikk derfor delta i OL i Pyeongchang.