INNSBRUCK (Eurosport.no):
– Det han gjør nå er rett og slett imponerende. Jeg tror stilen og personligheten hans passer bra når man skal jobbe seg tilbake fra skade. Han er en ekstremt effektiv utøver, og det tror jeg er kjennemerket til en mester – de kaster ikke bort tid og krefter på ting de ikke kan gjøre noe med.
Bode Miller (40) smiler bredt når han omtaler Aksel Lund Svindals (35) prestasjoner denne sesongen, etter at nordmanenn har kjempet seg tilbake fra nok en alvorlig skade.
PyeongChang
Gullvinneren med spesiell oppladning: – Jeg var lei av å ligge på hotellet
15/02/2018 PÅ 04:09
Gullvinneren i superkombinasjon fra Vancouver-OL i 2010 har akkurat blitt presentert som Eurosport-ekspert foran OL i PyeongChang i februar. Utenlansk presse står i kø for å få en bit av den nå 40 år gamle alpinlegenden, men det hindrer ham ikke fra å svare godt når Eurosport.no spør ham om hans tidligere konkurrents comeback.

Vet hva som kreves

– Noen har en tendens til å ville komme tilbake altfor fort når de pådrar seg en skade, og jobber så hardt at de blir utbrent, men han viser at han er tålmodig, han kjenner prossessen og bruker tiden godt. Det gjør at når han kommer tilbake, så kommer han tilbake frisk og klar, forklarer Miller.
For ganske nøyaktig ett år siden måtte Svindal igjen under kniven. Skaden han pådro seg etter skrekkfallet i Kitzbuhel i 2016 hadde ikke leget slik han hadde håpet, og flere verdenscuprenn gjorde at han nok en gang måtte kaste inn håndkleet og belage seg på et nytt, langt avbrekk fra alpinbakken.
– Han har gjort det noen ganger nå. Han har vært gjennom en ganske stygg rekke med skader, særlig fra mitt ståsted, som stort sett aldri var plaget med skader da jeg var aktiv. Han har hatt det ganske motsatt med lange pauser og så kommet tilbake og vunnet. Jeg kan ikke si at jeg er overrasket over at han har klart det, for han har gjort det så mange ganger nå at man nærmest regner med at han gjør det. Det er heller imponerende enn overraskende, sier Miller.
I Sotsji i 2014 ble den nå 40 år gamle amerikaneren tidenes eldste medaljevinnende alpinist da han tok delt bronse med Jan Hudec bak Kjetil Jansrud og Andrew Weibrecht i super-G. Miller tror Svindals alder både byr på fordeler og utfordringer.
– På noen måter er det enklere, for man er mer moden og forstår omfanget bedre. Man er ikke like utålmodig og ivrig som da man var yngre, sier han.
– Men kroppen bruker jo lenger tid på å leges, og det et hardt å trene seg opp igjen. Jeg merket det litt på slutten av min karriere. Det hendte at jeg ikke kunne trene slik jeg ønsket å trene, for kroppen taklet det ikke. Jeg tror det samme gjelder for ham, og at utfordringene nå er annerledes enn de var tidligere. Det kan være litt vanskelig, for du får kanskje ikke gjort det du egentlig ønsker å gjøre, men heldigvis kjenner han seg selv godt og vet hvilket arbeid som kreves. Men det ville naturligvis vært enklere om man i den alderen hadde hatt muligheten til å trene som man vil, sier han.

Løypen taler imot Svindal

Med to verdenscupseire i utfor denne sesongen, seiler Svindal opp som en av de aller største favorittene foran OL-utforen i PyeongChang – det siste alpingullet en nordmann ennå ikke har fått hendene på i OL-sammenheng.
Det tror ikke Miller er en fordel for 35 år gamle Svindal.
– Han vil helt klart vært en av favorittene mine, men jeg synes ikke bakken passer ham så altfor godt, sier Miller.
– Jeg skulle ønske bakken var mer utfordrende og vanskeligere. Noe av dette vil handle om hvordan bakken prepareres, og jeg kjenner ham som skal preparere bakken og han gjør kanskje bakken litt for «enkel». Bakken blir veldig fin og jevn, og det passer kanskje ikke Aksel så godt. Jeg tror han ville hatt mest fordel av om bakken var preparert mer som Kitzbühel med humper og ujevnheter, for jo vanskeligere bakken er, dess større muligheter tror jeg han har for å vinne, forklarer Miller.
40-åringen tror publikum kan få seg en overraskelse i Jeongseon alpinsenter søndag 11. februar, og frykter at nordmenn kan måtte belage seg på fire nye år med venting.
– Utfor er aldri enkelt, men hvis bakken ikke er beintøff, så har alle egentlig en bra mulighet til å vinne. OL-utfor har hatt en tendens til å bli vunnet av de som kanskje ikke er de aller beste og største favorittene. Sånn sett passer det dårlig for Aksel, for han etter min mening verdens beste utforkjører for tiden. Så om historien gjentar seg, så kommer han ikke til å vinne, avslutter Miller.