– Det har vært en morsom januar. Jeg kjenner at det jeg jobber med i slalåmen endelig har kommet på plass. At det har vist seg på resultatlistene er veldig gøy, sier Lucas Braathen på onsdagens pressemøte.
Braathen ble satt ut av en stygg kneskade 8. januar for et drøyt år siden, men kjempet seg tilbake til verdenscupåpningen ni måneder senere. Den siste tiden har 21-åringen også funnet veien til pallen.
Beijing 2022
Fire medaljer og Jansrud-comeback: Slik var OL for alpinistene
20/02/2022 PÅ 19:20
I Wengen kjørte han seg opp fra en 29. til en 1. plass, før han fulgte opp bragden med en 2. plass i Kitzbühel.
– Det er veldig behagelig inn mot mesterskapet. Nå kommer jeg inn til et OL der jeg får lov til å stille to ganger med sjanse på medalje. Det er over forventning.
– Det er en drømmesituasjon. Jeg er der for medaljer og når det ser så lyst ut at det kan skje, så kan jeg ikke gjøre noe annet enn å se positivt på det, fortsetter 21-åringen.
Til tross for den alvorlige kneskaden han pådro seg i fjor, var det aldri snakk om at OL kunne ryke.
– Jeg skulle være med i det OL-et her. Det visste jeg, og jeg var innstilt at jeg skulle stille som medaljekandidat i én gren. Jeg fikk på plass slalåmen bedre enn jeg forventet selv og har funnet roen mentalt, teknisk og taktisk.

Hjelp fra landslaget

Både Braathen og Atle Lie McGrath pådro seg alvorlige skader i fjorårets Adelboden-renn.
Flere av landslagskompisene har spilt en viktig rolle i opptreningen for de begge.
– Det jeg har vært mer avhengig av nå enn tidligere er andre sin erfaring med tanke på at verken jeg eller Atle har hatt noen erfaring med langtidsskade. Når du får en ordentlig skade for første gang, må du rett og slett tørre å lene deg på andres kunnskap. Det å kunne ta i bruk Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted er veldig avgjørende, forteller Lucas Braathen.
Men det er ikke bare på skadefronten at landslagskollegaene har vært til hjelp. Nordmennene pusher hverandre med knallsterke plasseringer uke inn og uke ut.
– Jeg kan ikke huske sist gang vi hadde et så kollektivt sterkt slalåmlag som vi har nå, påpeker Braathen.

Knallsterk laginnsats

I den siste testen før OL leverte nordmennene en kjempedag i Schladming. Lucas Braathen ble nummer 12, to plasser foran Timon Haugan. Sebastian Foss-Solevåg tok en 6. plass, Henrik Kristoffersen endte på 4. mens Atle Lie McGrath tok 2. plassen.
– Det var en helt vanvittig lagprestasjon i går. Under den ene ølen vi tok etter Atle sin gårsdag, la vi oss ikke før vi hadde snakket om at nøkkelen fremover blir å ikke være fornøyd med å slå hverandre på trening, sier Braathen, før han udtyper:
– Det å hvile seg på den tidelen man har på lagkameraten som man vet er i form om dagen. Du tør ikke å ta det neste steget eller ta diskusjonen om hvordan vi kan endre den ene tingen som kan gjøre oss enda raskere. Vi må fortsette den kollektive progresjonen, selv om det nivået til lagkameratene er høyt. Å hvile seg på tidelene kan funke den sesongen her, men ikke neste. Det blir det viktige i laget fremover.
Beijing 2022
Prøvde å snakke ned medaljesjansene: – En lettelse å klare det
20/02/2022 PÅ 07:26
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Mixed Parallel Team Finals
20/02/2022 PÅ 03:30