Sterk vind gjorde at den tredje og siste utfortreningen i OL ble avlyst, etter at tre av verdens beste alpinister hadde satt utfor. Favoritten Aleksander Aamodt Kilde var en av dem.
– Det er ikke greit på noen som helst måte å gjøre det på den måten de gjorde nå. Det er fullstendig kaos med informasjonsflyt, og man får litt inntrykk av at Markus (Waldner, renndirektør i FIS) kjørte litt diktatorlinje uten informasjon, så det er veldig vanskelig å være utøver på toppen og ikke ane om det blir eller ikke, sier Jansrud kontant til Discovery.
Beijing 2022
Fire medaljer og Jansrud-comeback: Slik var OL for alpinistene
20/02/2022 PÅ 19:20
– Samtidig merker man på hele feltet, meg inkludert, at det blir veldig forskjell på de som har fått en tredje tur ned og de som ikke har fått det, fortsetter han.
Umiddelbart etter avlysningen var Discovery-ekspert Tom Stiansen kritisk.
– Det kommer til å bli skikkelig bråk på lagledermøtet i kveld. Den juryavgjørelsen er så urettferdig som det går an. Det er OLs første store skandale, fastslo han.
Jansrud kom seg overraskende til OL etter en alvorlig skade. Nå hadde han virkelig trengt en ekstra gjennomkjøring i løypa.
– Det er problematisk, for jeg hadde hatt veldig godt av en treningsrunde til, og de planene må endres. Nå føler man seg litt i villrede. Det er mye vind, men det blir ikke bedre av at man starter og får noen utfor, sier Jansrud.
(Artikkelen fortsetter under):

Se hele Jansruds tordentale: – Ikke greit på noen som helst måte

– Ble ranet

Han sier at han ikke har noe stort problem med at det ble avlyst. Det han reagerer på, er måten det skjer på.
– Det er måten man gjør det på. En trend vi har sett litt med Markus. Den normale flyten etter mine år i verdenscupen, hadde vært at man tar en stopp, utsetter starten og ser om vinden roer seg. Alternativt kjøre resten på lavere fart, splitte opp litt og kjøre halvparten.
– Den er egentlig ganske fin den utforen her, det er mer eller mindre ett hopp der det er problemer med vinden. Ellers så er det ganske sikkert å kjøre, mente den norske veteranen.
Matthias Mayer (Østerrike) og Christof Innerhofer (Italia) var de to andre som fikk satt utfor. Mayer og Innerhofer fikk store problemer i vinden. Mayer var 2,85 sekunder svakere enn Kilde, mens Innerhofer kjørte siste halvdel av løypa stående.
Resten fikk aldri sjansen.
– Jeg tror man som kollektiv følte man ble ranet fra å få muligheten til å få litt gjennomkjøring i dag, så det er måten det skjer på som er litt problematisk.
– Hva tenker du at dette betyr for deg?
– Det må jeg bare håndtere på en OK måte. Det er ikke første gang jeg får to treninger. Jeg har også vært i verdenscup med en trening. Men det er klart det betyr mer for samtlige når det er OL.

På tide å si fra

– Det er ikke alltid du sier fra så tydelig?
– Jeg har ikke så mange intervjuer igjen i karrieren min. Vi får også ta det for det det er verdt. Jeg prøver å ha et konstruktivt syn på det, hele prosessen. Ikke være følelsesstyrt, for det er det for veldig, veldig mange på toppen å se noen kjøre og andre ikke, sier Jansrud og fortsetter:
– Jeg syntes det var på tide å si fra på en ordentlig måte. Det har litt med kommunikasjonsflyten å gjøre også. Vi er en marginal idrett der vind og treningsrunder kan spille inn på resultatet, og i hvert fall på psyken til mange på start. Da må det være en kommunikasjonsform og prosess på slike avgjørelser som påvirker om den er klokkeren. Der har vi i utgangspunktet et regelverk.
– Det er greit å ha litt is i magen. Når utøvere kommer i mål med adrenalin i kroppen, kan det fort være sterke tilbakemeldinger. Derfor er det greit at de kan ta en halvtime og snakke godt med både de i mål og de på start og gjøre en gjennomtenkt avgjørelse. Vi er en gjeng utøvere som avhengige av å ha tillit til at systemet fungerer og at de tar gode avgjørelser. I dag tror jeg det var en litt kollektiv følelse av at dette kom litt ut av det blå.
– Det kan fint vise seg å ha vært den riktige avgjørelsen, men i dag er det litt ekstra følelser i sving, sier Jansrud.
(Artikkelen fortsetter under):

Slik forklarer jurylederen den kritiserte avgjørelsen

Slik svarer rennsjefen

– Mange mente vi skulle fortsette, men dessverre var det for farlig. Denne vinden var ikke der fem minutter før vi startet. Da ville vi ikke startet. Vi hadde vært der i to timer da vi bestemte det og da var det rolig. Plutselig kom vinden i midtpartiet og også på toppen. Det var farlig, sier Waldner til Discovery.
– Hvis det hadde skjedd fem minutter tidligere hadde vi ikke startet. Avgjørelsen var også basert på værmeldingene. Sikkerhet er hovedgrunnen, tilføyer han.
– Forstår du at noen mener dette er urettferdig?
– Urettferdig? Dette er Force majeure. Tre stykker har fått en ekstra treningsrunde, men for alle har det vært to gode. I morgen er løpet, og de må fokusere på det nå. Dette er utendørsidrett, vår sport er aldri rettferdig.
Utforen kjøres klokken 04 natt til søndag.
– Jeg er veldig, veldig trygg på at denne vinden roer seg i morgen tidlig. Forhåpentlig er det riktig. Hvis ikke blir det lotteri.
Beijing 2022
Prøvde å snakke ned medaljesjansene: – En lettelse å klare det
20/02/2022 PÅ 07:26
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Mixed Parallel Team Finals
20/02/2022 PÅ 03:30