Under OL i PyeongChang ble vi vitne til noe helt spesielt. Snowboarderen Ester Ledecka hadde tatt en olympisk gullmedalje i parallelløvelsen storslalåm snowboard, før hun noe overraskende stilte til start i alpinøvelsen super-G. Enda mer oppsiktsvekkende var det at Ledecka gikk helt til topps også i denne øvelsen. Dermed dro 26-åringen til Beijing med to titler å forsvare.
På tirsdag forsvarte jenta fra Praha gullet i snowboard-konkurransen, og kunne fornøyd stille til seiersintervju.
Beijing 2022
Fire medaljer og Jansrud-comeback: Slik var OL for alpinistene
20/02/2022 PÅ 19:20
– Jeg har jobbet veldig hardt for dette, så jeg er glad for at jeg får betalt for strevet, sa en sprudlende Ledecka til Discovery.
– Jeg har det gøy mens jeg kjører. Jeg har drevet med dette siden jeg var fire år gammel. Jeg er enda bare 26 år, så jeg håper jeg kan forbedre meg for hvert år som går, og få enda flere fantastiske resultater.
Hun har selv lenge hatt en visjon om å representere landet sitt under høytidlige arrangement som OL.
– Jeg både trodde og drømte om det, helt siden jeg var et barn. Ingen trodde på meg, men her er jeg og konkurrerer helt i toppen i to idretter.
Saken fortsetter under videoen:

Skuffet over ledelsen: – Bærer preg av dårligere lederskap enn forventet

To dager på å overbevise kroppen

Etter at gullet i snowboardbakken ble sikret, er fokuset flyttet over til alpinkonkurransen. Der er det spesielt ett område tsjekkeren må endre på før rennet.
– Til sammenligning med snowboardkjøringen må jeg kjøre mer direkte under super-G-øvelsen. Banene er også forskjellige, så jeg må bare forberede meg på mer direkte kjøring.
Tiden for justering er knapp. Allerede natt til fredag 11. februar er det duket for kvinnenes super-G.
– Jeg må prøve å overbevise kroppen min om at det fortsatt er en skiløper inni der, så får vi se hvor raskt jeg greier å omstille meg. Jeg har to dager på meg.
Samtidig legger ikke Ledecka nevneverdig press på egne skuldre.
– Nei. Jeg sa til meg selv før jeg kom hit at uansett hva som skjer, så har jeg to OL-medaljer fra PyeongChang. Nå har jeg blitt olympisk mester for tredje gang.
Hun fortsetter:
– Jeg skal prøve å omstille meg til super-G raskt, og gjøre mitt beste på de to omgangene så får vi se.
Saken fortsetter under videoen:

Broren trodde gullet røyk: – Skjønte ikke helt hva som skjedde

– Uansett historisk

En som lar seg imponere av 26-åringens bragder, er Discoverys alpinekspert Tom Stiansen. Han sliter med å sette ord på prestasjonene så langt.
– Jeg vet da søren hva jeg skal si om henne. Det er bare å ta av seg hatten, sier en forbløffet Stiansen til Discovery.
Hva visste du om Ledecka før hun vant OL-gull i super-G i 2018?
– Ingenting annet enn at hun drev med snowboard. Det gikk et rykte om at hun fikk låne ski av Mikaela Shiffrin i det rennet, men jeg vet ikke om det stemmer eller ikke. Hun hadde heller ikke så mye erfaring den gangen.
Siden den gang har Ledecka fått enda flere verdenscuprenn i banken, med blant annet to seire. En i disiplinen super-G, som kom tilbake i desember 2020, i franske Val d’Isere. Likevel tviler Stiansen på at hun kan gjenskape historien fra 2018.
– Jeg tror det er mindre sannsynlig at hun forsvarer gullet i super-G, på bagrunn av resultater hun har hatt i det siste.
– Hun har ikke vært på samme nivå i verdenscupsammenheng. Samtidig så har hun noen topp ti plasseringer, så hun henger jo brukbart med.
Stiansen drar han frem en faktor som kan styrke sjansene hennes.
– Den gullmedaljen hun allerede har på snowboard kan jo gi henne masse selvtillit. Hun kan bruke den selvtilliten, og plutselig så er hun oppe der og kjemper om medalje igjen.
Uavhengig av hva Ledecka produserer av resultat på fredag, er Stiansen fast bestemt på en ting.
– Jeg har aldri hørt om noe i nærheten av det Ledecka har gjort. Å komme fra en annen idrett, og gjøre det hun har gjort, det er historisk uansett.
Sett denne?

Aamodt Kilde etter sølvet: – Følte meg elendig på trening

Beijing 2022
Prøvde å snakke ned medaljesjansene: – En lettelse å klare det
20/02/2022 PÅ 07:26
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Mixed Parallel Team Finals
20/02/2022 PÅ 03:30