BEIJING/OSLO (Discovery):
Da Lucas Braathens lidenskap og interesse for skikjøring begynte som niåring bestemte hans far Bjørn Braathen og sønnen seg for å legge en tiårsplan for hvordan sønnen skulle nå verdenstoppen i alpint.
Beijing 2022
Fire medaljer og Jansrud-comeback: Slik var OL for alpinistene
20/02/2022 PÅ 19:20
Store deler av ungdomstiden ble ofret for å bli best i idretten, noe som betydde utallige dager på reisefot.
All reisingen ble etterhvert livet til 21-åringen, og å være bortreist begynte etter hvert og føles mer hjemlig for Braathen enn og faktisk være hjemme.

Føler seg hjemme i det ukjente

– Hvorfor liker du å konkurrere i renn så langt unna hjemmet som mulig?
– Det er fordi det er grunnen til at jeg startet med ski. Jeg sparket fotball da jeg var mindre. Det var den store drømmen da jeg ble introdusert for det av familie og venner i Brasil. Det var sånn jeg startet med idrett. Men så tok ski meg vekk fra fotball, fordi det tilbudte mer reising, mer opplevelser, ny kultur og nye venner, forteller Braathen til Discovery.
– Det å være på et sted som dette her som er så langt hjemmefra og så unikt fra hjemme. Jeg føler meg mye mer hjemme i noe ukjent enn i noe kjent, og da føler jeg at det er mer fordel for meg at jeg konkurrerer lengre unna.
For Braathen er endringer i døgnrytmen noe han ønsker i motsetning til mange andre som opplever den lange reisen som mer utfordende.
– Det er veldig normalt for idrettsutøvere i alpint og langrenn og lignende at de blir litt sure når konkurranser blir satt langt unna fordi det går ut over døgnrytmer også videre. Men det er bare ting som jeg er glad for og jeg ønsker meg egentlig bare mer av det, forteller han.

– Aldri følt jeg har et hjem

– Hvorfor føler du deg mer hjemme i det ukjente enn i det kjente?
– Det er vel for jeg aldri har hatt det. Jeg har bodd 20 forskjellige steder i livet mitt. Jeg har skilte foreldre som bor på vidt forskjellige steder. Jeg har halve familien i Sør-Amerika og halve i Norge. Jeg har aldri følt at jeg har hatt et hjem og det er derfor ski passet meg så godt.
– Det høres jo ut som en ulempe, men det er en fordel?
– Ja, for det ukjente er kjent da. For meg så føles det mer hjemme enn å være et sted du har vært mye, hvis det gir mening. Det tror jeg ikke det er så mange andre i sporten som har i like stor grad som meg.

Stiller mer likt i OL

Han tror at denne tilnærmingen vil være med på å gi han selv et fortrinn under lekene i Beijing.
– Det er ukjent snø her, landskapet her er unikt og det er unike profiler på bakker og jeg trives med å komme til et nytt sted, hvor alle faktorene er nye. Alle startet egentlig på blanke ark. Spesielt for meg som er såpass ny i sporten, da blir ikke erfaringen like viktig. Jeg føler faktisk at jeg stiller mer likt på start her enn hva jeg egentlig ville gjort i et vanlig verdenscuprenn.
Lucas Braathen og flere andre nordmenn skal i aksjon natt til onsdag i herrenes slalåm. Rennet starter 03:15 og det ser du på discovery+
Beijing 2022
Prøvde å snakke ned medaljesjansene: – En lettelse å klare det
20/02/2022 PÅ 07:26
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Mixed Parallel Team Finals
20/02/2022 PÅ 03:30