Det er ventet at det vil bli brukt mer enn 222 millioner liter vann for å produsere kunstig snø under vinter-OL i Beijing.
Klimakrisen og stigende temperaturer kommer til å endre fremtidige vinter-OL, står det i «Slippery Slopes-rapporten», lagt fram av «Save Our Winters» og Loughborough University i England.
Beijing 2022
Fire medaljer og Jansrud-comeback: Slik var OL for alpinistene
20/02/2022 PÅ 19:20
– Kun ti av de 20 byene som tidligere har arrangert vinter-OL, deriblant Oslo og Lillehammer, kommer til å ha den nødvendige mengden naturlig snø til å være vertskap for et arrangement innen 2050.
Det er også flere spørsmålstegn knyttet til kvaliteten på snøen, samt bekymringer rundt at sand, som er blåst inn fra Gobiørkenen, vil blande seg inn med snøen og skape vanskelige skiforhold, spesielt i alpinbakkene.

Et vinter-OL uten snø

Tom Stiansen, Discoverys alpinekspert, sier at problemet begynte da IOC valgte Beijing som vertsnasjon for vinterlekene i 2022. Byen som også arrangerte sommer-OL i 2008.
– Å gi vinter OL til en by som nettopp hadde sommer-OL og har veldig lite snø, i stedet for et sted med snørike vintere, er ikke så smart. Det er vel begynnelsen på problemet, meddeler Stiansen.
Yanqing, området der alle skiøvelsene går av stabelen, fikk bare 21 centimeter snø i 2021. Lillehammer, som hadde OL i 1994, fikk totalt 118 centimeter i samme periode. Yanqing alene trenger mer enn 1,2 millioner kubikkmeter med snø under lekene, og det er beregnet at 49 millioner liter vann allerede har vært brukt i området, som allerede har lite vann.
Stiansen er usikker på snøforholdene under OL.
– Med Beijing så vet vi egentlig ikke hvordan forholdene kommer til å være. Ingen har stått i disse bakkene før, og det kommer til å være helt nye forhold med fuktigheten i Beijing og bakkenes nærhet til Gobiørkenen. Det er en fare for at sanden fra ørkenen blander seg med kunstsnøen. Dette kan resultere i sløvere kanter og svinger, forklarer han.
PROGRAM OG TV-OVERSIKT: SLIK SER DU OL I BEIJING
Saken fortsetter under videoen.

Ble vraket til OL for fire år siden: – Det har formet meg

– Kunstsnøen kan hjelpe Jansrud

Tom Stiansen sier også at bruk av 100 prosent kunstsnø kan påvirke resultatene, og at det kan hjelpe de norske alpinutøverne.
– Kunstsnøbakker er ikke noe nytt for disse toppidrettsutøverne. Mesteparten av bakkene de står på i løpet av sesongen har kunstsnø. Det som kan endre seg er resultatet. Det er veldig energikrevende på hard, isete kunstsnø og det kan være bra for den norske troppen, sier eksperten, før han fortsetter:
– Vi vet blant annet at Kjetil Jansrud er veldig god på kunstsnø, og at (Aleksander) Aamodt Kilde og (Lucas) Braathen er gode på alle forhold. Det spørs litt på hvor aggressiv snøen blir. Er den veldig aggressiv, sånn som i bakkene i USA, så kan det være en fordel for amerikanerne.

– Et stort problem for miljøet

– Den norske troppen trener på saltet snø, altså veldig isete forhold som trenger salt. Men det er det ikke i Beijing. Underlagene endrer seg når det bakken er avhengig fullstendig kunstsnø. Men de norske er ikke vant til tør, fine kornet snø. De som trener på sånn tør, aggressiv snø kan ha fordel, men også de som var med i Pyeongchang fordi forholdene der kan sammenlignes litt med de i Beijing. Det spørs litt hvor mye vann som trengs til å få isete forhold.
Kunstsnø i vintersport verden rundt bidrar til klimakrisen, forklarer Stiansen videre.
– Kunstsnø er et stort problem for miljøet, for det bruker så mye strøm og vann. Det er en løsning på mangelen på snø, men det bidrar selvfølgelig til klimakrisen. Men det er ikke bare Kina som bruker kunstsnø. Det har blitt vanlig gjennom hele alpinsesongen. Til og med vi i Norge har vært avhengig av kunstsnø i 30 år.
Sett dette intervjuet med Kjetil Jansrud? Saken fortsetter etter videoen.

Har i det skjulte planlagt rask retur: – Jeg har allerede vunnet

Kan Beijing 2022 være bærekraftig?

Kina har lovet et «green and clean» vinter-OL, og arrangørene sier at de tar sikte mot et karbonnøytralt OL, der de skal bruke 100 prosent fornybar energi.
Men det har kommet mye kritikk mot den enorme produksjonen av kunstig snø i OL i Beijing 2022.
Produksjonen av kunstsnø, selv om den drives fornybart, er energi- og vannkrevende. Beijing insisterer på at vannet som brukes i OL utgjør mindre enn to prosent av den lokale vannforsyningen. Arrangøren sier også at snøkanonene som brukes trenger 20 prosent mindre energi enn de som ble brukt i tidligere OL.
Ofte tilsettes det også biologiske tilsetningsstoffer for å bremse smeltingen av snøen. Men kjemisk behandlet vann kan redusere biologisk mangfold og langsom smelting av snøen, noe som igjen kan forsinke planteveksten.
Byggingen av området i Yanging krevde også fjerning av mer enn 20 000 trær. Beijing Olympics Committee (BOC) lovet å flytte trærne til et nytt sted nord for Beijing og påstår at mer enn 90 prosent av trærne har overlevd flyttingen.
Saken fortsetter under videoen.

Johaug om superduellen: – Hun blir en hard nøtt

– Det er helt umulig

Bernt Amdahl er tidligere direktør i Hafjell Invest, driftsselskapet til vinter OL i Lillehammer, og ansvarlig for utbygging av skianlegg på Hafjell og Kvitfjell. Han har vært I Beijing for a se på de nye skianleggene som blir brukt under OL, og han sier at drømmen om et karbonnøytralt OL er helt umulig.
– Det er helt umulig. Alt er nytt. Da jeg besøkte de nye bakkene for fire år siden (2018) så var det ikke en vei inn til skianleggene. De har bygd alt helt nytt, forklarer han til Discovery.
Amdahl sier også at kunstsnøen i Beijing er et problem man ikke kan unngå.
– Den nye utviklingen av kunstsnø er enorm. I dag kan man produsere snø i 20 varmegrader. Det er bare et spørsmål om penger. Det fins ikke et sted i dag som kan arrangere vinter-OL uten kunstsnø. Det ikke mulig å drive et skianlegg uten kunstsnø. Det samme gjelder Trysil, Hafjell eller Beijing. Naturlig snø er mye mindre slitesterk. Kommersielt må 70 eller 80 prosent av snøen være kunstsnø for at det skal være trygt og kostbar for et skianlegg. Men strøm er veldig kostbar i Kina og de må pumpe vann over enorme avstander, så det har innvirkning på miljøet.
– Det som er annerledes med kunstsnøen i Beijing er at dette er en ny form kunstsnø som utøverne er ikke vant til. Kunstsnøen er tørrere en vanlig og veldig finkornet på grunn av det kalde klimaet i Beijing. Den har en helt annen krystallisering enn snøen i Norge, noe som kan gi mer holkeføre i bakkene, legger han til.

Sand i bakkene

Amdahl sier også at stormene fra Gobiørken kommer til å påvirke alpint under OL.
– Det er også disse enorme stormene som kommer fra Gobiørkenen. Det kommer masse vind og masse sand, og det kan ha store konsekvenser for arrangementene under OL. Vinden kan påvirke at utøverne ikke begynner fra toppen av bakken og at alle må trekke seg ned i partiet. Sanden som blander seg med snøen kan gjøre at det blir vanskelig for utøverne, forklarer Amdahl til Discovery.
– Særlig hvis det er sandkorn i de øverste partiene kan det være slake områder som har utlagte kanter.
Beijing 2022
Prøvde å snakke ned medaljesjansene: – En lettelse å klare det
20/02/2022 PÅ 07:26
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Mixed Parallel Team Finals
20/02/2022 PÅ 03:30