Populære sporter
All sport
Vis alt

Kasper (19) kan gi Mourinho mareritt – Ajax er tilbake med en ny gyllen generasjon

Stian Thelen

Publisert 24/05/2017 klokken 11:56 GMT+2

Den nederlandske storklubben skal igjen spille en europeisk finale. Suksessoppskriften er slik den alltid har vært. Unge spillere og totalfotball.

Kasper Dolberg

Foto: AFP

Se Ajax - Manchester United på Max og Eurosport Player klokken 20:00!
Onsdag kveld entrer Ajax banen på Friends Arena. Igjen skal de spille en europeisk finale. Den nederlandske storklubben har våknet og er tilbake på kartet i europeisk fotball med den samme oppskiften som den alltid har vært.
Totalfotball og unge spillere.
– Det som er med Ajax er at de kjører sitt eget opplegg etter sin måte å tenke fotball på. Totalfotball som det heter. Det er ikke alltid lett å fostre spillere, men det har de gjort nå. De siste årene har de ikke hatt særlig økonomi til å hente spillere. Nå har de fått opp en skikkelig super 1997-årgang, sier André Bergdølmo til Eurosport.no, som spilte i Ajax fra 2000-2003 og kjenner fortsatt til talentarbeidet som drives i klubben.
Se Ajax knuse Lyon i den første semifinalen. Saken fortsetter under videoen.
picture

Høydepunkter: Lyon - Ajax

Ajax med tydelig identitet

Nå ser han et nytt storlag i emning. Mot Lyon i semifinalen var snittalderen 21 år. Troppen til Ajax har en snittalder på 22 år og har flere lovende spillere med fremtiden foran seg. Slik det var tidlig på 70-tallet da Johan Cruyff var den store stjernen og totalfotballen ble innført av Rinus Michel. Da tok laget tre strake titler i serievinnercupen som det het den gangen.
Eller som i 1995. Da Louis van Gaal ledet laget til seier i Champions League med spillere som Clarence Seedorf, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Marc Overmars og Edwin van der Saar. De to sistnevnte er i dag sportsdirektør og direktør i klubben.
Det er de som skal føre Ajax' tydelige identitet videre. Trener Peter Bosz kunne ikke sagt det tydeligere på tirsdagens pressekonferanse. I finalen skal det spilles Ajax-fotball.
– Jeg tror vi har en sjanse til å vinne hvis vi spiller vårt eget spill, fortalte Ajax-treneren.
For der Manchester United har prøvet og feilet i å finne identiteten sin etter at den mektige manager Sir Alex Ferguson ga seg, er Ajax sin tydelig og klar. Den gjennomsyrer alt klubben gjør. Fra de henter spillere og til de selges, helst med en god profitt.
– De henter inn spillertyper først og fremst etter personlighet. De har tre kriterier. Punkt en er personlighet, punkt to er fart og punkt tre er det taktisk. Der har de truffet nå og så har de en god trener. De kjører den samme filosofien. Treneren må lære spillerne å spille Ajax-fotball. Det betyr at de er klubbstyrt og ikke trenerstyrt, forteller Bergdølmo.

Fostret storspiller etter storspiller

Der ligger den største forskjellen på Ajax og Manchester United. Der Manchester United har vært managerstyrt i perioden under Ferguson har ikke Ajax gått fra sine grunnprinsipper. Fortsatt drives klubben etter prinsippene som Rinus Michel innførte på 70-tallet.
– Det er de tankene som er der, men de har utviklet dem og forbedret de i forhold til i dag og dagens tempo. Alt går fortere nå, sier den tidligere Ajax-spilleren.
Filosofien i totalfotball er at en utespiller skal klare å kunne spille i en annen posisjon uten noe som helst problem. Det er dette som er Ajax' DNA. Selve fotballutdannelsen spillerne får.
– De kan spille uansett formasjon. Om det er 4-2-2 eller 4-3-3, det er måten du lærer det å spille fotball, sier Bergdølmo.
Kanskje det ikke er så rart at Ajax fostret eller vært springbrettet for store spillere som Johan Cryuff, Arie Haan, Johan Neeskens, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Jaap Stam, Luis Suarez og Zlatan Ibrahimovic. Listen kunne vært enda lengre.
– Ser du på de åtte beste ligaene er Ajax den klubben hvor fleste spillere har vært innom. I de seks beste ligaene er det Barcelona, og de to klubbene tenker jo ganske likt. Det er måten de utdanner spillere på. De utenlandske klubber kjøper gode spillere. Kjøper du Ribery får du en god spiller, men det har ikke Ajax råd til, forteller Bergdølmo.
Johan Cruyff og lagkameratene feirer seieren i serievinnercupen mot Inter i 1972.
picture

Johan Cruyff

Foto: Scanpix

– Alle vet hva en tier er

Nå er 19 år gamle Kasper Dolberg mannen som er den heteste spilleren i stallen. Seks mål på tolv kamper har den danske spissen i Europaligaen og det kan fort være at Dolberg gir Mourinho mareritt onsdag. En bedre trener enn Dennis Bergkamp kunne neppe stortalentet hatt.
At den nederlandske klubben igjen har truffet godt med talentene de henter er ikke tilfeldig. Sportsdirektør Marc Overmars har fått mye av æren for at laget igjen skal spille europeisk finale, men det er ikke noe soloshow i Ajax.
Det er en svært grundig research klubbene gjør når de henter nye spillere.
– Det er aldri èn scout som bestemmer. Det er heller aldri Overmars alene som bestemmer. Da de hentet meg så de meg tolv ganger med åtte forskjellige speidere. Både live og på TV, forteller Berdølmo, og fortsetter:
– De har en mal å gå etter. Hvis du tenker på hvem som er best på avslutninger i verden, og det er Lionel Messi, er han en tier på skalaen. På forhånd har de funnet ut hvilken karakter de skal ha. Da spiller det ingen rolle hvem av speiderne som ser ham. De har en felles forståelse. Alle vet hva tieren er. Så er det flere som ser ham og de finner ut hvilken karakter han har før de sammenligner. Hele tiden er det dobbelsikring.

Klubbene har de nok allerede på blokka fra før av

Selv om laget er ungt og urutinert tror Bergdølmo at Ajax gyldne årgang kan hamle opp med Manchester United. I Europaligaen har nederlenderne hamret inn mål etter mål. Kun èn gang har Ajax ruslet av banen uten nettkjenning. Det var mot Legia Warszawa i 16-delsfinalen.
– De er nå en gjeng som nesten ikke har opplevd motgang. Det er en gjeng som nesten aldri taper og er uredde. Det kan bli en veldig åpen finale. Men spørsmålet er om det er for fornøyde med å komme til finale? At de bare gleder seg, forteller den tidligere Ajax-spilleren.
Tap eller seier i finalen. Trolig vil flere av spillerne bli plukket opp av større klubber i sommer. Det er det som er filosofien. Utvikle spillere for å selge de med profitt.
– Det er en gjeng gode gutter som blir lagt merke til. Klubbene har de nok allerede på blokka fra før av også. En Europa League-finale er det største utstillingsvinduet man kan. Det kommer helt sikkert til å skje at noen forsvinner. Så får vi se hvor tøffe Ajax er i forhandlingene. De kan ikke selge tolv spillere og håpe på en ny finale neste år, avslutter Bergdølmo.
Da må Marc Overmars og hans team begynne med å finne neste generasjon med Ajax-spillere. Den jobben er nok allerede i gang.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Relaterte kamper
Reklame
Reklame