Populære sporter
All sport
Vis alt

Start-legendens emosjonelle avskjed: – Frustrasjonen, energien og sinnet jeg kjenner

Jonas Moen Rye

Oppdatert 05/10/2017 klokken 14:35 GMT+2

Erik Ruthford Pedersen (71) trekker seg tilbake etter sønnens sparking i Start.

Ruthford

Foto: Scanpix

Forrige uke kom sjokkbeskjeden om at Steinar Pedersen har fått sparken i Start.
På vei opp i Eliteserien og med fem kamper igjen, tok klubbens sportslige ledelse beslutningen om at Pedersen ikke var rett mann for å lede Start videre de kommende årene.
Avgjørelsen falt Pedersen tungt for hjertet, og skapte bølger i den hardsatsende sørlandsklubben.
En av dem som reagerte sterkest var Start-legende og Steinar Pedersens far Erik Ruthford Pedersen. 71-åringen, som «nesten alltid» har vært i klubben, har de siste årene fungert som keepertrener, men har nå bestemt seg at han vil ta en pause.
I en emosjonell og ærlig uttalelse på klubbens egne hjemmesider, forklarer Start-legenden sin beslutning og tar samtidig et ordentlig oppgjør med klubben i sitt hjerte.
Start-direktør Even Øgrey Brandsdal sier han har forståelse for Ruthford Pedersens avgjørelse.
– Vi har full forståelse for at siste dagers hendelser har vært ekstra vanskelig for Erik. Vi har hatt flere samtaler de siste dagene hvor Erik konkluderte med at han ønsker en pause, et valg vi har full respekt for, sier Øgrey Brandsdal.
Brandsdal håper 71-åringen ønsker å bli med videre, til tross for at han nå trekker seg litt tilbake.
– Gjennom samtalene har vi også snakket om fremtiden og på hvilken måte Start kan få glede av Eriks unike fagkompetanse for det han ofte omtaler som lagets viktigste mann. Vi er begge parter interessert i finne gode løsninger for 2018, sier han.
Ruthford Pedersen trente selv Start i to perioder fra 1982 til 1984 og i 1995. Han har sett bort fra en periode fra 1978 til 1980 vært i klubben siden 1967. I 2015 ble han utnevt til æresmedlem i klubben.
Eurosport.no har vært i kontakt med sportsdirektør Tor-Kristian Karlsen, som henviser til Øgrey Brandsdals uttalelser.
Les hele Ruthford Pedersens uttalelse her:
Bakgrunnen for denne beslutningen er de siste dagers triste hendelser i klubben i mitt hjerte. Opplevelsen av det som har skjedd har satt et sterkt preg på meg, og ført til at jeg nå har tatt en beslutning om å ta en pause fra jobben min.
Etter å ha levd et langt liv i klubben, er det naturlig at sterke følelser settes i sving hos meg og mine nærmeste. Reaksjonene ute blant trenerkolleger og i Fotball-Norge som viser omtanke og forståelse for mine reaksjoner gir styrke, men situasjonen er likevel krevende å takle. For oss alle.
Det er nå mindre enn to år siden jeg opplevde at Mons Ivar og Odd (Mjelde og Berg, journ.anm.) forlot Sparebanken Sør Arena før avsluttet prosjekt. Den gang reagerte jeg også sterkt, men valgte å fortsette. Når så båndene ble enda sterkere til hovedtreneren, som det har vært med Steinar, er det kanskje naturlig at de siste dagers hendelser har preget meg. For uten overskudd, fokus og tro er det umulig å gjøre den profesjonelle jobben jeg ønsker å gjøre for våre keepere.
Situasjonen i Start de siste årene har vært utfordrende, også i 2017. Vi hadde i år en vintersesong med stor sportslig framgang. Samtidig var klubben preget av mye negativitet og uenigheter. Dette medførte at vår administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal valgte å si opp jobben sin. Deretter fikk vi skader på sentrale og viktige spillere. Da måtte en med små ressurser ut å gamble på nye spillere for å fylle opp A-stallen. Og til slutt – igjen trusselen om konkurs. Nok en gang. Dårlig økonomi er en «energitapper» av rang. Usikker inntekt, fare for å miste jobben, en klubb som kan miste lisens. Klubben var mer «Start et mareritt». En voldsom påkjenning for alle ansatte, spillere og trenerteam. Da ble det vist disiplin og mental styrke.
Men så kom Start En Drøm og nytt håp for klubben. Vårt lag var i skikkelig sig, og var inne i en periode med stor framgang. 11 kamper (6-5-0) og opprykksposisjon på tabellen. Hva var grunnen?
1. Klar, tydelig og riktig ledelse av akkurat det laget, den gruppen.
2. En disiplinert og sterk spillergruppe med godt samhold som leverte gode resultater til tross for utfordringer og forutsetninger forøvrig.
Nye ledere, ansatte og spillere som har ankommet i august har virket fornøyde. Vi fikk skjerpet konkurranse. Flott utgangspunkt for å løfte prosjektet videre.
Men så skjer en endring. Noe viktig, men også uriktig. Hovedtrener Steinar må forlate sin stilling. Verken jeg eller mange kolleger kan forstå «timingen» av denne beslutningen fra klubben. Det er denne frustrasjonen, energien, sinnet osv osv som jeg nå kjenner på. Jeg var innstilt på å fullføre kontrakten, men ærlig talt; svaret ble nei.
Dette er vanskelig og derfor tar jeg en pause. Det blir en«"time ou»" inn mot siste etappe på vei mot målet vi satte oss for sesongen. Det blir ingen «sjarmøretappe». Men jeg er helt sikker på at vi kommer først over målstreken med troppen klubben nå disponerer.
Jeg er ferdig nå. Kommer muligens tilbake. Takk for følget.
Erik Ruthford Pedersen
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame