Vebjørn Bjørkås

Oppdatert 17/10/2017 klokken 20:56 GMT+2

Ranheim rotet bort tomålsledelse i Kristiansand. Nå lukter det opprykk av Start etter turbulent uke.

Steffen Lie Skålevik_Ranheim

Start tok et stort steg mot opprykk til Eliteserien etter 4-2-seier over Ranheim. To scoringer av Steffen Lie Skålevik sikret seier i toppkampen på Sør Arena.
Kristiansands-laget fikk en forferdelig start på kampen med to Ranheim-scoringer før det var spilt 20 minutter. Men Kristiansands-laget kjempet seg tilbake og utlignet til 2-2 like før pause etter to mål av Niels Vorthoren.
I andre omgang avgjorde Steffen Lie Skålevik for Start med to scoringer, som nå har en luke på fire poeng ned til Sandnes Ulf på 3. plass i OBOS-ligaen.

Kritisk Ranheim-spiller

Seieren var en svært gledelig opptur etter en uke der klubben har fått kraftig kritikk for medienekten i forkant av kampen.
Ranheim-spiller Kristoffer Løkberg mente klubben satte unødvenig press på seg selv ved å skjerme spillerne for intervjuer dagen før kampen mot Ranheim.
– De gjør dette til noe større enn det er. De møter Ranheim i OBOS-ligaen. Vet ikke helt hvor "fancy" det kan være. Men om de vil bygge det opp til en toppkamp og oppryksfinale for dem, skal de få lov til det, sa Kristoffer Løkberg til Eurosport før kampen.
Start-spiller Steffen Skålevik var uenig i at klubben hadde satt ekstra press på seg selv.
– Vi føler ikke så mye press utenom det vi legger på oss selv. Vi vet vi må vinne. Vi har slitt i det siste, så vi må utpå der og gjøre jobben selv, sa Skålvik før kampstart.

– Nydelig avslutning

Start åpnet kampen best de første ti minuttene, og hadde kampens første skikkelige sjanse etter ti minutter. Men skuddet fra Kristján Finnbogason fra 20 meter ble reddet av Ranheim-keeper Even Barli.
Deretter handlet det meste om bortelaget på Sør Arena. Et drøyt kvarter var spilt når Andreas Rye sendte Ranheim i føringen etter et fint Ranheim-angrep. Avslutningen til Rye med innsiden av foten var av høy klasse, da han limte han ballen opp i krysset fra inne i 16-meteren.
– En nydelig avslutning av Rye, utbrøt Eurosport-ekspert Roger Risholt.
Og det gikk ikke lenge før Ranheim på ny satte en støkk i Sør Arena-publikumet.
Mads Reginiussen hadde forarbeidet på målet til Rye. To minutter etter bredsidet han selv inn tomålsledelse for gjestene, via fingertuppene til Håkon Opdal i Start-målet.

Vorthoren snudde kampen

Ranheim hadde flere sjanser til å økte til 3-0. Blant annet en stor sjanse ved Kristoffer Løkberg, som Opdal såvidt fikk avverget.
Men i stedet kjempet Start seg tilbake i kampen. Etter 35 minutt kom Espen Børufsen seg fri på kanten. Innlegget hans fant hodet til den nederlandske spissen Niels Vorthoren.
Det første forsøket gikk rett på Even Barli, som ikke var helt heldig med returen. På heading nummer to satt reduseringen for Start helt nede i hjørnet. Nederlenderens åttende mål for sesongen.
I omgangens siste spilleminutt var snuopreasjonen komplett for Start. Og nok en gang var det hodet til Vorthoren. Nederlenderen raget høyest inne i boksen og stanget inn utligningen før sørlendingen.
– Vi startet kampen forferdelig. Det skal ikke skje på hjemmebane, uttalte tomålsscoreren i pausen.

Lie Skålevik helten igjen

Ti minutter ut i andre omgang var kampen snudd. Steffen Lie Skålevik utnyttet en svak utboksing av Barli. På bakre stolpe kunne han enkelt stange inn 3-2 for Start.
Og et snaut kvarter etter var den nye Start-helten på plass igjen. Den utlånte Brann-spissen utnyttet Ranheims svake forsvarsspill og fikk servert ballen av Løkberg inne i boksen. Alene med keeper gjorde han alt riktig, og økte ledelsen til 4-2.
– Det er imponerende det han har gjort i Start. Han har scoret masse mål, men deltar også veldig mye i spillet. Han er en spiller av veldig, veldig høy kvalitetet, sier Risholt om matchvinneren.
Med seieren over Ranheim har Start nå en luke på fire poeng ned til Sandnes Ulf, og hektet sannsynligvis Ranheim av i kampen om direkte opprykk. Nå har trønderne fem poeng opp til Start som ligger på den andre, direkte opprykksplassen.