Populære sporter
All sport
Vis alt

Husker du denne kontroversielle scoringen? Her er fasiten på hva dommeren skulle ha gjort

Eirik Fure

Oppdatert 22/06/2017 klokken 21:28 GMT+2

Dommersjef Terje Hauge uttaler seg om den kontroversielle scoringen til Sanel Kapidzic.

Kapidzic

Foto: Eurosport

Sanel Kapidzic' 1-0-scoring ble det store samtaleemnet etter kampen mellom Fredrikstad og Kongsvinger på mandag. Reprisen viste at ballen var borti hånden hans, men dommeren lot spillet gå (se situasjonen lenger ned i saken).
– Den går opp i hånden på meg, men det er ikke bevisst. Jeg er ikke ute etter å treffe den med hånden, men den skifter nok retning. Det kan dømmes mål, mente Fredrikstads danske i et intervju med Eurosport etter kampen.
Kampen endte til slutt 1-1 etter en sen utligning av Kongsvinger-spiller Niklas Castro. Gjestenes keeper Simen Lillevik Kjellevold, som måtte se at ballen spratt forbi etter en hands, var av en helt annen oppfatning enn Kapidzic.
– Det er en soleklar hands. At ingen av de tre som styrer kampen ser det er helt utrolig, mente han etter kamp.

Scoringen ble vurdert i faggruppen

Hver helg skjer det flere kontroversielle hendelser ute på banen. Dommersjef Terje Hauge forteller at man plukker ut enkelte situasjoner før man kommer med en konklusjon om hva som burde vært gjort. Scoringen til Kapidzic var en av de kontroversielle avgjørelsene som ble sett på etter helgens kamper, og i formiddag kom dommen på hva som burde vært gjort.
– Vi konkluderte med at det er en situasjon dommeren skal blåse på, sier Hauge til Eurosport.no.
– Hvorfor det?
– Han har hånden ut fra kroppen og har gjort seg større når han tar med seg ballen. Det må han ta konsekvensene av. Det kan hende man skal diskutere at det er en naturlig bevegelse, men armen står 90 grader ut, sier dommersjefen.
– Det er en forsettlig hands. Dommeren må blåse, og målet skulle ikke vært godkjent.
(saken fortsetter under scoringen)
picture

Kapidzic med kontroversiell scoring

Skal «alltid» blåse når man scorer med hånden

Situasjonen ble studert i faggruppen. Der sitter to instruktører som jevnlig er ute på europeiske arenaer og to fra administrasjonen, inkludert Hauge. Dommersjefen sier at alle var enige om avgjørelsen da de skulle komme med en konklusjon.
– Vi må tenke på hva man forventer av fotballen. På samlingen med UEFA og FIFA, så er de klare på at hvis man scorer med armen, så er det nesten sånn at det blåses på 100 prosent uansett. Retningslinjene er at 95 prosent av situasjonen der armen scorer mål, så blåser vi. Det er rådet fra den internasjonale fotballen, sier dommersjefen.
Hauge er likevel klar på at den type avgjørelser kan være vanskelig å bedømme umiddelbart når man ser de, noe dommer Sivert Øksnes Amland opplevde.
– Dommerne fikk kun se det en gang, og dommeren kommer bakfra. Det er 180 grader i motsatt vinkel. Vi må bruke bilder for å se to og tre ganger, sier Hauge.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame