Sogndal berget kvalik og Aalesund rykker ned etter ellevill mål-thriller: – Det er helt galskap

Marte Nyløkken Helseth

Oppdatert 26/11/2017 klokken 20:21 GMT+1

Sogndal berget kvalikplassen etter en meget dramatisk sesongavslutning.

mos

like mange poeng og lik målforskjell før siste serierunde. Det var realiteten for Sogndal og Aalesund som begge måtte kjempe med nebb og klør for å unngå direkte nedrykk fra Eliteserien. Aalesund hadde en ørliten fordel i og med at de har scoret ett mål mer enn Sogndal i løpet av sesongen.
I det som ble en thriller uten like trakk Sogndal det lengste strået.

– En enorm lettelse

– Dette var en enorm lettelse. Det var godt å se at målene rant inn. Nå har vi to gode sjanser til å holde oss i Eliteserien, sier Martin Ramsland etter kampen.
Dermed møter Sogndal Ranheim i kvalik. Den første kampen spilles onsdag, noe trener Eirik Bakke var rask med å påpeke for spillerne i garderoben etter kampen
.– Det er et antiklimaks, men guttene stod på, sier Bakke til Eurosport etter kampen:
– Vi klarte å gi litt faen, og det blir nok også litt av nøkelen fremover.

Slik snudde det gjennom den siste runden

Fem minutter inn i første omgang tok Sogndal første stikk. Ole Martin Rindarøy satte inn returen fra Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey. Sogndal var oppe på kvalik.
– Kan stille spørsmålstegn ved keeperspillet. Slår den ut på banen istedet for vekk og langs dødlinja. Da blir det en enkel jobb for Sogndal. Dette vil påvirke det som skjer i Aalesund, sier Eurosports ekspertkommentator Kjetil Rekdal
Den plassen holdt de i ganske nøyaktig syv minutter. Aalesund tok imot Strømsgodset og etter 12 minutter utnyttet Mostafa Abdellaoue en feil i godset-forsvaret og klinket inn 1-0. Lagene var tilbake på samme utgangspunkt i nedrykksstriden som ved før avspark.
Så ble vondt til verre for Sogndal. Da Vålerenga etter 24 minutter utlignet til 1-1 på Fosshaugane Campus. Henrik Kjelsrud Johansen satte ballen enkelt fordi Dyngeland og Aalesund grep taket om kvalikplassen.
Men så snudde alt på to minutter. I det 39. minutt utlignet Strømsgodset mot Aalesund da Bassel Jradi satte inn 1-1. Nok en gang var situasjonen den samme som før start, like mange poeng og like mange mål.
Så rykket Sogndal opp på kvalikplass da Eirik Birkelund satte inn 2-1 på Fosshaugane. Laget fra saft-bygda gikk dermed til pause over nedrykksstreken.
Den plassen holdt de frem til ti minutter inn i andre omgang. Da kontret tangotrøyene og Edwin Gyasi satte inn 2-1 og sendte Aalesund over nedrykksstreken.
Først satte Christian Grindheim inn 2-2 for Vålerenga og gjorde situasjonen enda verre for de hvitkledde.
Så eksploderte det...
På seks minutter satte Sogndal inn tre mål. Taijo Teniste, Martin Ramsland og Chidiebere Nwakali sendte hjemmepublikumet til himmels. Sogndal vant 5-1, mens det endte 4-3 mellom Ålesund og Stromsgodset. Dermed sikret Sogndal kvalikplassen med ett poeng ned til Aalesund som rykker ned.
– Det er helt galskap det her, sier Rekdal etter at alle kampene var blåst av.