Populære sporter
All sport
Vis alt

I 2004 kostet regelen han gullet – nå er rekordmange lag på feil side av magisk grense

Eirik Fure

Oppdatert 22/09/2017 klokken 19:28 GMT+2

Kjetil Rekdal opplevde å tape seriegullet på antall scorede mål med Vålerenga i 2004. Nå er elleve lag på feil side av den magiske grensen.

Kjetil Rekdal

Foto: Scanpix

Spenningen begynner virkelig å dra seg til i Eliteserien med kun åtte runder igjen. I toppen av tabellen har Rosenborg et godt grep om gullet, men det kan bli en heftig kamp om både sølv og bronse. Tre poeng skiller Brann, Sarpsborg 08 og Molde.
Likevel er det ikke bare poengene man skal henge seg opp i når man ser tabellen. Det vet Vålerenga og Rosenborg etter den ekstreme avslutningen på Eliteserien i 2004.
Vi skrur kjapt tiden 13 år tilbake. Etter serieavslutningen i 2004 hadde begge klubbene samme poengsum, men likheten stoppet ikke der. Begge lag hadde også samme målforskjell, men Rosenborg tok gullet fordi de hadde scoret flere mål. Så brutalt kan det være.
Det er med andre ord mer enn kun poengene som teller, og nettopp dette gjør at det nå er svært interessant å ta en ekstra titt på Eliteserie-tabellen.

Elleve lag på feil side

Kun fem lag kan vise til positiv målforskjell med åtte runder igjen å spille. Det er ikke overraskende de lagene som ligger øverst på tabellen som er de eneste som ikke har negativ målforskjell: Rosenborg, Brann, Sarpsborg 08, Molde og Haugesund.
Tar vi utgangspunkt i det som har skjedd etter at den øverste divisjonen la om til 16 lag i 2009, har det aldri vært færre klubber med positiv målforskjell på et tilsvarende tidspunkt i sesongen.
Forrige gang, og den eneste gangen det var slik etter 22 serierunder, var i 2009. Dette holdt seg til sesongslutt og står igjen som den eneste sesongen hvor ikke sju lag eller mer endte med pluss i målprotokollen.

Forsøket på en forklaring

Å finne noen forklaring på hvorfor det er slik er ikke bare enkelt siden målforskjell er en konsekvens av hvordan hele sesongen har vært. Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal forsøker å gi et svar.
– Det er vel at det er fryktelig ustabilt fra helg til helg. Når noen går på en smell, så går de på en stor smell. Samtidig er det veldig jevnt i noen kamper, men plutselig smeller det til, mener Rekdal, som understreker at det også kan være tilfeldigheter som spiller inn.
– Det er vanskelig å peke på en spesiell grunn. Noen lag er flinke og vinner mye, så når de først lykkes, lykkes de veldig godt, forklarer Eurosports ekspert.
Selv han har naturligvis ikke glemt hva som skjedde i 2004 da han trente Vålerenga. Han er klar på at Eliteserie-trenere er opptatt av målforskjell, og at det primært er to grunner til dette.
– På kort sikt er det psykologisk og på lang sikt er det sesongslutt. Målforskjell er verdt ett poeng og det kan bli avgjørende igjen, mener han.
– Psykologisk er det stor forskjell å tape 0-2 eller 0-4. Man går etter det resultatet som er mulig å få til. Det går ikke an å åpne døra på vidt gap og få fire og fem i fleisen. Man tenker på målforskjell, sier Rekdal.

Viktige kamper i helgen

Etter den 23. serierunden vil man være et skritt nærmere å finne ut hvordan Eliteserie-tabellen ser ut når sesongen rundes av.
– Noen lag vil kunne pustet lettet ut, mens andre vil ha økt press. Det er noen innbyrdes oppgjør som vil ha stor betydning, sier Rekdal, og trekker frem helgens kamp mellom Aalesund og Sogndal.
– Taperen der vil kjenne på det.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame